Souček dokonal obrat West Hamu, Chelsea dovršila strhující remízu s Manchesterem City

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Souček dokonal obrat West Hamu, Chelsea dovršila strhující remízu s Manchesterem City

Aktualizováno
Souček dal gól na konečných 3:2.
Souček dal gól na konečných 3:2.AFP
West Ham ve 12. kole Premier League přivítal doma Nottingham, s nímž nejprve vedl, následně však prohrával 1:2. Přesto londýnský celek vybojoval v závěru všechny body, když v 88. minutě vstřelil rozhodující gól na 3:2 Tomáš Souček (28). Pro výhru 3:0 si bez váhání došel i Liverpool, který na Anfieldu hostil Brentford. Dvě trefy navíc byly po přezkoumáni u videa neuznány Darwinovi Núñezovi (24). Famózní podívanou nabídl zápas domácí Chelsea s Manchesterem City, v němž se oba týmy přetahovaly o vedení. Nakonec se však rozešly smírně, když na 4:4 vyrovnal v 5. minutě nastaveného času z penaltového puntíku Cole Palmer (21).

Aston Villa – Fulham 3:1

Celek z Birminghamu se od začátku prezentoval aktivním výkonem a ve 27. minutě ho poslal do vedení vlastní gól Antoneeho Robinsona, přičemž pro reprezentačního obránce USA se jednalo už o druhý takový negativní počin v sezoně, což se v dresu Chalupářů naposledy "povedlo" Chrisu Bairdovi v ročníku 2011/2012.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Favorit si pak vypracoval dokonce tříbrankové vedení, a ačkoliv soupeře nechal duel lehce zdramatizovat, dokráčel si i v pátém ligovém vystoupení před vlastními fanoušky pro všechny body.

Brighton – Sheffield United 1:1

První ligové vítězství Racků od konce září přiblížil přesný zásah Simona Adingry ze samého úvodu utkání. Mladý reprezentant Pobřeží slonoviny tím navázal na povedené vystoupení ze stadionu Ajaxu, kde v rámci Evropské ligy zazářil gólem a asistencí. Hostům ale ke druhému bodovému zisku v řadě výrazně pomohlo vyloučení Mahmouda Dahouda, které The Blades šťastně potrestali v 73. minutě, kdy do vlastní sítě zamířil Adam Webster.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Liverpool – Brentford 3:0

Vítězství zařídil svěřencům Jürgena Kloppa chvíli před poločasovým hvizdem svým devátým a posléze i 10. gólem v probíhající sezoně Mohamed Salah, jemuž na úvodní zásah přihrál Darwin Núňez. Uruguayec dosud v nejvyšší anglické soutěži neasistoval u branky žádného jiného spoluhráče. Klub ze severozápadu Anglie tak napravil dojem z minulého kola, v němž jen remizoval na hřišti trápícího se Lutonu. Svěřencům Thomase Franka navíc ukončil šňůru tří zápasů bez ztráty bodu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

West Ham – Nottingham 3:2

Na nepříznivou formu v nejvyšší anglické soutěži chtěli dát Kladiváři rychle zapomenout. Již ve třetí minutě se po obrovské chybě prosadil Lucas Paquetá. Brazilec se k míči dostal poté, co přihrávající Nicolás Domínguez napálil svého spoluhráče a odražený balon následně Paquetá umístil do pravého spodního růžku branky.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Zbytek první půle nabídl spíše boj o střed pole. Právě tam započali hosté akci, která vedla ve 44. minutě k vyrovnání. Ibrahim Sangaré vybojoval balon a přesnou přihrávkou našel Morgana Gibbs-Whitea, jehož střele ještě dokázal Alphonse Areola vystavit stopku, na dorážku Taiwa Awoniyiho z bezprostřední blízkosti už byl však krátký.

Po změně stran drželi balon více na svých kopačkách Kladiváři. I přes aktivní přístup ale udeřili v 63. minutě hosté poté, co po parádní individuální akci našel Ola Aina v pokutovém území Anthonyho Elangu, který střelou k pravé tyči zvýšil skóre. Domácím se však podařilo rychle odpovědět. K exekuci rohového kopu přispěchal v 66. minutě James Ward-Prowse, jenž našel hlavu Jarroda Bowena a ten zakončil do pravé části branky.

V 70. minutě mohli jít znovu do vedení domácí. Souček se dostal k balonu ve vápně, jenže jeho střela pouze orazítkovala břevno. Souček se však nakonec gólu dočkal, a to v 88. minutě, kdy si naskočil na precizně rozehraný rohový kop a hlavou zakončil k pravé tyči.

Chelsea – Manchester City 4:4

Navzdory úvodní aktivitě Chelsea to byli právě hosté, kteří udeřili jako první. Po faulu Marca Cucurelly v pokutovém území se z penaltového puntíku prosadil Erling Haaland. Vedení ovšem nemělo dlouhého trvání. Přímý kop Reece Jamese ještě dokázal brazilský brankář vytěsnit nad, na hlavičku svého krajana Thiaga Silvy po rohovém kopu už nedosáhl. Řetězec chyb obranné řady hostí v závěru první půle potrestal bývalý svěřenec Pepa Guardioly Raheem Sterling, jenž doklepl míč do prázdné brány po skvělé práci Jamese.

Krátce nato mohlo být znovu vyrovnáno, fanoušci domácích ale pěli ódy na Roberta Sáncheze, jenž vychytal nebezpečnou Haalandovu ránu. Na hlavičku Manuela Akanjiho po rohovém kopu už byl ovšem krátký.

Na gólovou úvodní půli navázala i ta druhá. V epicentru dění byl opět Haaland, který ve skluzu dotlačil míč za brankovou čáru. O několik minut později se mezi střelce po protiútoku málem zapsal Jérémy Doku, avšak jeho střelu nakonec stihl zlikvidovat muž mezi třemi tyčemi. Jeho neproměněná šance mohla záhy hosty mrzet. Obranou proklouzl jako nůž máslem Palmer, jehož ale zradilo zakončení. Svěřenci Mauricia Pochettina přece jen přišli s odpovědí. Gallagherovu bombu zpoza vápna Ederson vyrazil pouze před sebe, jenže tam číhal připravený Nicolas Jackson a vyrovnal.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

 

O osudu utkání mohl rozhodnout střídající Malo Gusto, nicméně z úrovně penalty přestřelil bránu. Rodri, jehož dělovka s přispěním teče rozvlnila síť domácí brány, navrátil vedení zpět na stranu hostů. V nastaveném čase ovšem ve vápně střídajícího Armanda Broju fauloval Rúben Dias a na světě byla další penalta. Tu proměnil další bývalý hráč Manchesteru Palmer, jenž tak ozdobil velmi dobrý výkon veledůležitým vyrovnávacím gólem.

Tabulka Premier League