Trefa létajícího Belgičana odstartovala rychlý pád Racků. Obhájce dýchá Arsenalu na záda

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Trefa létajícího Belgičana odstartovala rychlý pád Racků. Obhájce dýchá Arsenalu na záda
Kevin De Bruyne dal první a zároveň vítězný gól City v Brightonu.
Kevin De Bruyne dal první a zároveň vítězný gól City v Brightonu.AFP
Manchester City zvládl dohrávku 29. kola Premier League, když vyhrál v Brightonu 4:0. Hosté rozhodli o důležitém vítězství už v prvním poločase, ve kterém dali tři branky. V 17. minutě otevřel skóre Kevin De Bruyne, jenž se v nejvyšší anglické soutěži vůbec poprvé prosadil hlavou. Ještě větším hrdinou se však stal Phil Foden, který na něj navázal dvěma góly. Angličanova trefa ve 26. minutě navíc byla jeho jubilejní 50. v Premier League. Citizens tak mají závod o titul stále ve svých rukou, neboť na Arsenal ztrácejí jediný bod a mají utkání k dobru.

Brighton – Manchester City 0:4

Řada expertů považovala City před finišem sezony za hlavního favorita na titul i díky zdánlivě nejlehčímu losu v porovnání s Arsenalem a Liverpoolem. Jeden z papírově obtížnějších duelů čekal Sky Blues v Brightonu, Racci totiž doma prohráli v ročníku jen dvakrát. Aktuálně za sebou navíc měli takřka dvoutýdenní volno, během něhož Citizens odehráli dva zápasy.

Tým Pepa Guardioly od začátku ukazoval svou klasickou kontrolu hry s velkým množstvím přihrávek. V 17. minutě se navíc De Bruyne položil do centru Kylea Walkera a parádní hlavičkou zhruba ze vzdálenosti penalty otevřel gólový účet. Domácí odpověděli podobným způsobem prostřednictvím Lewise Dunka po rohovém kopu, Ederson byl ale pozorný.

Většina první půle ovšem patřila Fodenovi. Ten nejprve v 26. minutě navýšil vedení svého celku tečovanou střelou z přímého kopu. A následně ve 34. minutě zužitkoval výborné napadání celého týmu, když z první úspěšně završil akci po zisku míče a upravil na poločasových 3:0. Po změně stran bylo znát, že utkání už je téměř rozhodnuté a dlouho se čekalo na větší šanci.

Až v 60. minutě zkusil Julián Álvarez technicky zakončit do vzdálenějšího horního rohu, jeho pokus však letěl nad branku Jasona Steela. O chvíli později se už argentinský mistr světa radoval z gólu, když po rychlém protiútoku zužitkoval Walkerovu práci a dorážel do odkryté brány. V největší příležitosti Racků se ocitl pět minut před koncem Brazile Joao Pedro, krajana Edersona ale o čisté konto nepřipravil.

Fodenovy statistiky proti Brightonu.
Fodenovy statistiky proti Brightonu.Opta by Stats Perform / AFP

Tabulka Premier League