United proti Evertonu pomohly penalty. Sheffield už není poslední, Arsenal jde do čela

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
United proti Evertonu pomohly penalty. Sheffield už není poslední, Arsenal jde do čela
Aktualizováno
Manchesrer United dal Evertonu oba góly z pokutových kopů, ten první proměnil Bruno Fernandes.
Manchesrer United dal Evertonu oba góly z pokutových kopů, ten první proměnil Bruno Fernandes.AFP
Manchester United po dvou ligových porážkách zabral, ve 28. kole Premier League porazil doma Everton 2:0. Výsledek určily dvě penalty, obě v první půli vybojoval Alejandro Garnacho a stal se prvním hráčem Red Devils, jemuž se takový kousek v jednom utkání nejvyšší anglické soutěže podařil. Sheffield United přišel v nastavení o výhru v Bournemouthu, i remíza 2:2 mu ale stačila k opuštění posledního místa. Nerozhodně skončil i střet Crystal Palace s Lutonem, Wolves si poradili s Fulhamem 2:1. Arsenal přemohl Brentford 2:1 a před nedělním šlágrem mezi Liverpoolem a Manchesterem City se posunul do čela tabulky.

Manchester Utd – Everton 2:0

Aktivní napadání liverpoolského celku dělalo domácím od začátku problémy, jako první se nicméně radovali Rudí ďáblové. James Tarkowski zasáhl ve vlastním vápně Garnacha a nařízenou penaltu ve 12. minutě s přehledem proměnil Fernandes.

S bleskovou odpovědí málem přispěchal z voleje pálící Dwight McNeil, jeho projektil ale prosvištěl vedle levé tyče. André Onana se proto poprvé výrazně zapotil až ve 25. minutě, kdy vytáhl povedenou ránu Jamese Garnera zpoza šestnáctky.

Své schopnosti následně prokázal na druhé straně i Jordan Pickford, když zneškodnil pokus Fernandese z přímého kopu směřující do šibenice. Po půlhodině hry už ovšem Manchester udeřil podruhé. Další penaltu opět vybojoval kličkující Garnacho a z bílého bodu se nemýlil Rashford.

Chvíli po změně stran se mohl na střeleckou listinu přidat i sám devatenáctiletý křídelník. Po pravé straně se prohnal do šestnáctky, ránu z úhlu však poslal těsně nad břevno. O něco lépe mířil Fernandes, Portugalcův přízemní pokus ale konečky prstů vytěsnil Pickford.

Fernandesovy statistiky proti Evertonu.
Fernandesovy statistiky proti Evertonu.Opta by Stats Perform

V 76. minutě potvrdil chabou střeleckou formu Dominic Calvert-Lewin. Někdejšího tahouna fotbalistů v modrém se snažil najít ostrým pasem do malého vápna Lewis Dobbin, jenže střídající Angličan nezareagoval včas a promáchl.

United tak napravili nedávná zaváhání s Manchesterem City a Fulhamem a doma získali tři body. V neůplné tabulce se na rozdíl tří bodů přiblížili pátému Tottenhamu, který čeká v neděli zápas na hřišti čtvrté Aston Villy.

Statistiky uktání.
Statistiky uktání.Opta by Stats Perform

Bournemouth – Sheffield Utd 2:2

Hostující Tom Davies se ve 13. minutě dopustil faulu, po kterém sudí nařídil pokutový kop. Dominic Solanke ale roli kanonýra nepotvrdil, neboť při rozběhu podklouzl a vysoko přestřelil. Po chvíli mohl zaváhání napravit jeho spoluhráč Antoine Semenyo, když se opřel do odraženého balonu.

Proti prudkému pokusu k tyči se ovšem skvěle natáhl Ivo Grbič. Nakonec to byly Žiletky, které udeřily. Gustavo Hamer se po zmatcích v defenzivě dostal k dorážce a otevřel skóre. O vyrovnání se snažil Semenyo prudkou hlavičkou, avšak Grbič jeho pokus znovu lapil.

Hra se postupně vyrovnala a Žiletky se také začaly potkávat s míčem na kopačkách. To nakonec vedlo i k rohovému kopu, při němž Grbič špatně vyběhl a balon propadl až k Jackovi Robinsonovi, který před prázdnou bránou nezaváhal. Vzápětí se k dorážce zblokované střely dostal Solanke a snížil.

Při zpracování si ale pomohl rukou a VAR gól odvolal. Aziz Ouattara už si v 74. minutě vedl podle pravidel a zařídil snížení pro Třešně. Útočník z Burkiny Faso mohl i vyrovnat, avšak jeho další pokus skončil těsně nad břevnem. To se následně přece jen povedlo Enesu Ünalovi, jenž si naběhl na centr a překonal bezmocného Grbiče.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Crystal Palace – Luton 1:1

Orli na začátku zápasu působili živějším dojmem a v 11. minutě se jim podařilo otevřít skóre. Po chybě hostující obrany se do samostatného úniku dostal Daniel Muňoz, jenž se kličkou vyhnul brankáři, našel v ještě lepší střelecké pozici Jeana-Philippa Matetu a ten parádně patičkou poslal míč do sítě. Následný průběh první půle výrazně komplikovaly časté ztráty a nepřesnosti z obou stran.

Domácí příznivci se tak další šance dočkali až před pauzou. Druhý gól mohl přidat Mateta, jenž však z dobré pozice branku Thomase Kaminského minul. Luton po změně stran zvýšil obrátky a po hodině hry si hezkou kombinací vypracoval možnost k vyrovnání. Alfie Doughty našel přesným centrem Carltona Morrise, jehož pokus z voleje ale skončil pouze v náruči Sama Johnstona.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Hatters si nicméně museli hlídat i zadní vrátka, jelikož domácí nadále hrozili z brejků. Po jednom z nich se k hlavičce zblízka prodral Mateta, Kaminski ho však reflexivním zákrokem o gólovou radost připravil a udržel naděje svého týmu na bodový zisk při životě. Nebezpečnějším z obou mužstev byli ovšem domácí.

Zhruba 10 minut před koncem vystrašil Kaminskiho ranou téměř z půlky Eberechi Eze, jehož projektil se svezl po horní tyčce, kterou v nastavení trefil i Odsonne Édouard. Neproměněné příležitosti nakonec domácí mrzely dvojnásob. Z poslední akce duelu totiž hlavou udeřil prvním gólem v sezoně Cauley Woodrow.

Wolves – Fulham 2:1

O poznání lepší vstup do utkání zažívali hostující hráči, kteří také poprvé zaměstanali gólmana soupeře. V sedmé minutě vybídl Alex Iwobi ke střele z úhlu Andrease Pereiru, jeho ránu ale José Sá reflexivně vyrazil na roh. Další obrovskou šanci měl ve 25. minutě Harry Wilson, jehož do rychlého úniku vyslal opět Iwobi.

Technickou střelu ovšem zakroutil těsně vedle tyče. Závěrečnou šanci první půle měl stoper hostů Tosin Adarabioyou, který napálil břevno. Krátce po změně stran pálil Wilson z rohu vápna mimo. Záhy přišla premiérová šance domácího týmu a na Molineux Stadium hned vypukla gólová radost. Po přímém kopu totiž vracel míč do předbrankového prostoru Toti.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Tam čekal osamocený Ryan Aït-Nouri, který suverénní ranou na bližší tyč otevřel skóre utkání. Vítězství pak pojistil další bek Nelson Semedo, jehož střelu z hranice vápna tečoval do protipohybu gólmana bránící Tom Cairney, který si do statistik připsal vlastní branku. Jeho smolný moment nabral důležitosti v osmé minutě nastavení, kdy skóre pouze korigoval Iwobi.

Arsenal – Brentford 2:1

Kanonýři na hrací ploše podle papírových předpokladů od úvodního hvizdu dominovali, dlouho se jim však nedařilo propracovat do nebezpečného zakončení. To se změnilo v 19. minutě, kdy si na povedený centr Bena Whitea naskočil Declan Rice a dobře umístěnou hlavičkou poslal míč za záda Marka Flekkena.

Územní převaha svěřenců Mikela Artety pokračovala, ale gólové příležitosti díky pevnému defenzivnímu bloku Včel nepřicházely. V nastavení první půle navíc chyboval Aaron Ramsdale, jehož pozdní odkop ve skluzu zblokoval Yoane Wissa tak šťastně, že se balon odrazil mezi tři tyče a na Emirates Stadium bylo srovnáno.

Trend z první půle pokračoval i po změně stran. Arsenal dobýval šestnáctku Brentfordu a zvyšoval svoje střelecké úsilí. Přesto byli v 55. minutě blíže vedoucí trefě hosté, když se snažil vyběhnutého Ramsdalea nachytat ranou z velké dálky Ivan Toney. Anglický gólman ale tentokrát skvěle zasáhl a odvrátil míč do zámezí.

Havertzovy statistiky proti Brentfordu.
Havertzovy statistiky proti Brentfordu.Opta by Stats Perform

Čtvrthodinu poté se stoper Nathan Collins objevil sám ve vápně, nicméně na Ramsdalea nevyzrál. Rozhodnout tak mohl autor prvního gólu Rice, jehož projektil zpoza pokutového území skončil na spojnici. Londýňany to mrzet nemuselo, jelikož se jejich hrdinou stal Kai Havertz, který po druhé asistenci Whitea prostřelil Flekkena.

Tabulka Premier League