West Ham vrátilo do hry stažení obou Čechů, obrat dokonala kuriózní trefa od praporku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
West Ham vrátilo do hry stažení obou Čechů, obrat dokonala kuriózní trefa od praporku
Tomáš Souček (vpravo) odehrál stejně jako Vladimír Coufal proti Wolves jen první poločas.
Tomáš Souček (vpravo) odehrál stejně jako Vladimír Coufal proti Wolves jen první poločas.AFP
Wolves prohráli ve 32. kole Premier League na svém hřišti s West Hamem 1:2. Zápas přitom měli rozehraný lépe, když po první půli díky penaltě vedli. Ve druhé části, do níž už nezasáhli Vladimír Coufal a Tomáš Souček, však hráli prim hosté. Nejprve Kladiváři rovněž z pokutového kopu vyrovnali a v 85. minutě dokonali obrat poté, co se přímo z rohového praporku trefil James Ward-Prowse. Aston Ville zachránil alespoň proti Brentfordu Ollie Witkins, který v závěru svým druhým gólem v utkání rozhodl o remíze 3:3 a v sezoně se přímo podílel už na 28 brankách Villans. Everton a Newcastle zapsaly nejtěsnější výhry nad Brentfordem, resp. Fulhamem a Luton si pomohl v boji záchranu triumfem nad Bournemouthem.

Wolves – West Ham 1:2

Úvodní dějství duelu patřilo jednoznačně Vlkům. Herní dominanci mohl v gól přetavit Pablo Sarabia, který však v těsné blízkosti branky napálil pouze Lukasze Fabiaňského. Ve 31. minutě byly problémy Kladivářů ještě výrazně zvětšeny. Po skluzu Emersona v pokutovém území následovala letos již 10. penalta zahrávaná proti týmu Davida Moyese.

Zahrávat ji šel španělský forvard Sarabia, který i s podporou štěstěny nedal odražením míče od pravé tyče gólmanovi sebemenší přiležitost zakročit. Emerson zdánlivě dokázal svou chybu odčinit krátce po hodině hry, ke gólové hlavičce se však dostal pouze díky svému nedovolenému zákroku a videorozhodčí tak vyrovnávací branku musel zneplatnit.

V 73. minutě se již Emerson zapsat do dějin zápasu pozitivním písmem dokázal, jeho kop odvracel rukou Max Kilman a z následného pokutového kopu dokázal pečlivě utaženou ranou k pravé tyči srovnat skóre Lucas Paquetá. Šest minut před koncem zápasu dokonali hosté senzační obrat, Ward-Prowse se neskutečným způsobem prosadil přímo kopem od rohovém praporku.

Dlouhé desetiminutové nastavení málem zachránilo Wolves, gólové hlavičce Kilmana ovšem předcházel ofsajd brankáři clonícího Tawandy Chirewy. Na rozdíl od předchozích pěti vzájemných duelů, v nichž pokaždé vyhrál tým vedený jako domácí, tak tentokrát vyhráli hosté.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Aston Villa – Brentford 3:3

První růžky v utkání vystrkovaly Včely. Už krátce po rozehrávce musel na poslední chvíli čistým skluzem odstavit Leon Bailey od míče Sergia Reguilóna, který si nabíhal do vápna. Záhy pálil do boční sítě z přímého kopu Bryan Mbeumo. Premiérový obtížnější zákrok si připsal hostující gólman ve 25. minutě, kdy se roh Johna McGinn zakroutil k bližší tyči, Mark Flekken byl ale pozorný.

Na statisticky první přesně mířený pokus si diváci počkali až do 39. minutě, kdy po centru McGinna hlavičkoval Watkins, Flekken pak sice jeho ránu vyrazil do tyče, od ní se však míč odrazil pár centimetrů za brankovou čáru. Dalšího přesného zakončení se ochozy dočkaly půl minuty po změně stran a ve Villa Parku znovu vypukla gólová radost.

Watkinsonovy statistiky proti Brentfordu.
Watkinsonovy statistiky proti Brentfordu.Opta by Stats Perform / AFP

Morgan Rogers si navedl míč do vápna a překvapivou ranou na bližší tyč nedal prostor pro reakci Flekkenovi. Po hodině hry ovšem přišel naprostý rozklad domácí obrany. Toho nejdříve využil Zanka, který pálil naprosto osamocený z prostoru pro penaltu, krátce nato z podobné pozice vyrovnal z voleje Mbeumo. Pohromu pak dokonal v 68. minutě Yoanne Wissa.

Znovu se ocitl nehlídaný v předbrankovém prostoru a míč jednoduše dorazil do sítě. I domácí ovšem našli síly na odpově. V 81. minutě zase využil neúspěšného výběhu Flekkena Watkins, jenž druhou brankou v utkání srovnal. Další přesné zakončení už utkání nenabídlo, a konečný výsledek tak kopíruje počet střel na branku.

Everton – Burnley 1:0

První minuty nepřinesly fanouškům příliš vzrušení, úvod byl plný tvrdých zákroků a hrálo se zejména mezi vápny. Přímý kop z nadějné pozice rozehrával ve 34. minutě hostující Josh Cullen, balon však poslal vysoko nad břevno. Ovace z úspěšného zásahu si tak diváci užili až v nastaveném čase první půle, kdy předvedl fatální chybu gólman Arijanet Murič.

Jeho pozdní rozehrávku totiž vystihl Dominic Calvert-Lewin, od kterého se míč odrazil přímo do odkryté sítě. Druhé setkání s kosovským brankářem skončilo pro forvarda Evertonu před hodinou hry neúspěšně, když Murič vykryl dobře mířenou ránu do levého dolního rohu. Chvíli nato mohl navýšit náskok Abdoulaye Doucouré, hlavičku z ostrého úhlu ovšem mezi tři tyče nevměstnal.

Burnley se postupně dostalo pod tlak, v němž se k záchranné brzdě v roli posledního obránce uchýlil Dara O'Shea a uviděl červený kartonek. V 75. minutě udržel naděje svého celku Murič, když skvěle vytáhl ránu Calverta-Lewina k levé tyči. Závěrečné minuty se dohrávaly zejména na obranné polovině domácího celku, avšak další přesný zásah již nepřišel.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Fulham – Newcastle 0:1

Newcastle v úvodu pouze sledoval přesné kombinace domácích, kteří dominovali. První branku utkání se jim však stále nedařilo vstřelit, na čemž měl velkou zásluhu slovenský brankář Martin Dúbravka. Po půl hodině hry se ale hosté vzchopili a hned z toho mohli vytěžit vedení. Anthony Gordon napřáhl za hranicí šestnáctky k nebezpečné střele, k jeho smůle však skončila jen pár centimetrů vedle levé tyče. 

Další šanci měl šikovný Angličan ve 37. minutě, kdy si pohrál s obranou Fulhamu a z úhlu pálil opět těsně mimo. Dvě minuty nato měl po chybě hostujícího obránce obrovskou příležitost Rodrigo Muniz, slabou střelou doprostřed brány ale Dúbravkovi větší potíže neudělal. Druhé dějství začalo na rozdíl od toho prvního vyrovnaným fotbalem.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Stále stejně hladový ovšem zůstal Gordon, který v 51. minutě obstřelem na vzdálenější tyč prověřil Bernda Lena. V 60. minutě na druhé straně zlikvidoval ránu z hranice šestnáctky Andrease Pereiry Dúbravka. V 75. minutě se dokázal prosadit obránce Newcastlu Fabian Schär, rozhodčí Sam Allison ale po konzultaci s videorozhodčím odhalil faul, který gólu předcházel.

V 81. minutě už ale Fulham na mizernou produktivitu skutečně doplatil. Bruno Guimarães se na hranici šestnáctky dostal k dorážce a tvrdou střelou k levé tyči překonal marně se natahujícího Lena. Vzájemné utkání tak skončilo už pošesté v řadě výhrou Newcastlu.

Guimarãesovy statistiky proti Fulhamu.
Guimarãesovy statistiky proti Fulhamu.Opta by Stats Perform / AFP

Luton – Bournemouth 2:1

To, že jsou Cherries ve formě, bylo znát od úvodních minut. Aktivitou zaujal zejména Marcus Tavernier. Ten se nejprve blýskl skvěle zahraným přímým kopem, po kterém však zazvonilo pouze břevno. Krátce nato o sobě dal anglický křídelník vědět podruhé, když se uvolnil na hranici pokutového území, ale jeho skrytá rána mezi nohama obránce skončila jen těsně vedle branky.

Smůlu svého kolegy se snažil protrhnout Justin Kluivert, nicméně ani při něm štěstěna nestála. Střelu z rohu velkého vápna totiž nasměroval jen do vzdálenější tyče. Po změně stran se mohl konečně radovat Tavernier. Ten se prezentoval učebnicovým prvním dotykem a následně levačkou obstřelil Thomase Kaminskiho. Následně málem zvýšil vedení hostů jejich nejlepší střelec Dominic Solanke.

Po jeho ráně z hranice šestnáctky však zvonila potřetí v zápase pouze branková konstrukce. I přesto, že fotbalisté Lutonu tahali po celý duel za kratší konec, se kýžené trefy dočkali. Lví podíl na ní měl Jordan Clark, jenž si po drzém průniku narazil s Lukem Berrym a následně zakončil přesně k bližší tyči. Diváci byli v nastaveném čase účastni  nečekané otočky. Centr z levé strany totiž za záda Neta uklidil Morris.

Tabulka Premier League