Zemřel Terry Venables. Ikona Tottenhamu vedla Barcelonu i anglickou reprezentaci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Zemřel Terry Venables. Ikona Tottenhamu vedla Barcelonu i anglickou reprezentaci
Venables měl za sebou bohatou kariéru
Venables měl za sebou bohatou kariéruReuters
Terry Venables, bývalý trenér anglického národního týmu a klubů jako Tottenham Hotspur a Barcelona, zemřel po nemoci ve věku 80 let, uvedla v neděli jeho rodina.

Venables dovedl Anglii na domácí půdě do semifinále mistrovství Evropy v roce 1996, kde prohrála s Německem na penalty.

"Jsme naprosto zdrceni ztrátou skvělého manžela a otce, který včera po dlouhé nemoci pokojně odešel," uvedla rodina v prohlášení.

Kromě působení v Tottenhamu, během něhož v sezoně 1990/91 vyhrál FA Cup, vedl během úspěšnékariéry také Crystal Palace, Leeds United a Barcelonu.

Během působení v Barceloně si Venables vysloužil přezdívku El Tel, když vyhrál LaLigu a v roce 1986 se dostal do finále Evropského poháru. Venables se také zasloužil o příchod britských útočníků Garyho Linekera a Marka Hughese na Nou Camp.

"Nejlepší a nejinovativnější trenér, pro kterého jsem měl tu čest a potěšení hrát," napsal Lineker, který pod Venablesem působil také ve Spurs a v národním týmu, na X, dříve známém jako Twitter.

"Byl mnohem víc než jen skvělý trenér, byl energický, okouzlující, vtipný, byl to přítel."

Venables zahájil svou profesionální kariéru jako hráč Chelsea v roce 1960 a hrál za Tottenham Hotspur, Queens Park Rangers a Crystal Palace, než ukončil kariéru a převzal trenérskou roli.

Jako hráč nasbíral přes 500 ligových startů a v roce 1965 vyhrál s Chelsea Ligový pohár a v roce 1967 se Spurs FA Cup. Dvakrát nastoupil za Anglii na mezinárodní scéně.

V letech 1991-93 působil Venables také dva roky jako výkonný ředitel Tottenhamu.

"Jsme nesmírně zarmouceni zprávou o úmrtí Terryho Venablese, našeho bývalého hráče, trenéra a výkonného ředitele, který zemřel v sobotu," uvedli Spurs v prohlášení.