Události Serie A: Nechtěný Raspadori hrdinou a zastavení milánské krize

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Serie A: Nechtěný Raspadori hrdinou a zastavení milánské krize
Giacomo Raspadori se stal hrdinou utkání s Juventusem.
Giacomo Raspadori se stal hrdinou utkání s Juventusem.Profimedia
Jediná regulérní trefa v nastaveném čase rozhodla velkou bitvu mezi Juventusem a Neapolí, která je už jen krůček od titulu. Svěřenci trenéra Luciana Spallettiho (64) mohou slavit už příští neděli, zatímco závod o evropské poháry se bude rozhodovat až na cílové pásce. Svou pozici si konečně vylepšily oba milánské velkokluby, a kromě Juventusu zaváhalo i Lazio. A co dalšího přineslo 31. kolo italské Serie A?

Kouč Juventusu Massimiliano Allegri ho v létě odmítl s tím, že je moc mladý. Talentovaný útočník Giacomo Raspadori tak ze Sassuola zamířil do Neapole a v neděli večer prožil sladkou pomstu. Jeho gól v nastaveném čase znamenal, že Partenopei teprve počtvrté v historii porazili Juventus dvakrát během jediné sezony. 

Neapol vyhrála na stadionu Juventusu naposledy v roce 2018, kdy podobně v závěru rozhodl obrovitý obránce Koulibaly. Na tým tehdy vedený koučem Mauriziem Sarrim pak v noci čekalo v Neapoli dva tisíce fanoušků, kteří předčasně slavili titul. Ten jim nakonec unikl. Tentokrát je to ale odlišné, a to nejen proto, že vítězný gól vstřelil maličký mladík Raspadori.

Titul už o víkendu?

Matematickou jistotu může Neapol získat už příští víkend a stačí relativně málo. Porazit v sobotu doma Salernitanu a v neděli po obědě sledovat, jestli Lazio vyhraje nad Interem. A pokud ne, bude šest kol před koncem hotovo. A o tom, že se bude historicky třetí titul v Neapoli slavit už na konci dubna, nesnil opravdu vůbec nikdo. 

Jak to bude ve městě vypadat naznačila už noc z neděle na pondělí. Na autobus, který hráče Neapole odvážel z místního letiště ve 2:40 ráno, totiž čekalo neuvěřitelných deset tisíc lidí. Kam se hrabou slabé dvě tisícovky z před pěti let. Klubový autobus doprovázel nekonečný zástup motorek s vlajkami a hlavní hvězdy klubu fanouškům mávaly ze střechy. Takový Victor Osimhen to samozřejmě nezapomněl vysílat živě na sociálních sítích.

Samotný zápas v Turíně příliš spektakulární nebyl. Domácí se na moc nezmohli, a když už dvakrát udeřili, branka nebyla uznána. Nejprve pro útočný faul na vlastní polovině, který odhalil VAR, a následně kvůli tomu, že finální přihrávka na střídajícího Vlahoviče šla už z prostoru mimo hřiště.

Neapol nicméně potvrdila, že je silná na všech frontách, a nejen v ofenzivě. V osmém venkovním ligovém zápase roku 2023 udržela už sedmé čisté konto a takovou statistikou se v předních evropských soutěžích nikdo jiný pochlubit nemůže. Pro Luciana Spallettiho to byla jistě dostatečná náplast na smolné vyřazení ze čtvrtfinále Ligy mistrů.

Neapol si během zápasu vytvořila více šancí.
Neapol si během zápasu vytvořila více šancí.Opta by Stats Perform

Juventus je z formy

Zatímco sezona Neapole pomalu končí, boje Juventusu pokračují na mnoha frontách. Kromě Evropské ligy účinkuje ještě i v italském poháru, ale formu úplně ideálně nenačasoval. Tři ligové prohry v řadě nezažil dokonce od roku 2011, kdy vyvrcholilo nepříliš úspěšné působení Luigiho Delneriho. Bianconeri přesto zažívají poněkud neuvěřitelnou situaci, kdy se stejně dokázali vrátit do první čtyřky – dostali totiž zpátky původně odečtených 15 bodů.

Ofenziva nicméně nefunguje, což dokazují dva ligové zápasy bez vstřelené branky v řadě, což se zase stalo poprvé od roku 2012. Však byl také trenér Allegri pořádně naštvaný, když jeho svěřenci inkasovali. Všichni se logicky domnívali, že jeho rozzuřený a předčasný odchod do kabiny byl způsoben tím, že chtěl penaltu po zákroku na Cuadrada v předcházející akci, ale on sám po utkání vysvětlil, že jeho tým si za obdržený gól mohl sám.

Juventus má aktuálně problémy se střílením branek.
Juventus má aktuálně problémy se střílením branek.Livesport

"Byli jsme naivní," prohlásil viditelně unavený trenér s tím, že v takové situaci prostě nemůžete přestat hrát. "Tohle kvalitní soupeř potrestá a Neapol si letošní titul plně zasloužila," dodal ještě smířlivě na závěr. Allegri následně i pochválil výkon rozhodčího s tím, že Juventus nemůže mrhat energiemi na zbytečné dohady. Výsledek se stejně nezmění. "A velké kluby dělá i to, že dokáží přijmout špatné výsledky a poučit se z nich," uzavřel.

Přehled zápasu Juventus – Neapol 0:1

A jeho slova potvrdil i Joe Montemurro, trenér ženského týmu Juventusu. Ten musel o víkendu strávit prohru svých svěřenkyň v Římě, který se naopak přiblížil mistrovskému titulu. Po cestě ze hřiště navíc Montemurro schytal i spoustu nadávek a plivanců od domácích fanoušků. Trenéři Juventusu to zkrátka tentokrát neměli vůbec snadné. 

Hráč kola

Krátce poté, co v Interu naznačili, že se o prodloužení jeho hostování z Chelsea i na příští sezonu neuvažuje, Romelu Lukaku zazářil. Právě belgický obr zařídil dvěma góly tolik potřebné vítězství Interu na půdě Empoli, které ho udrželo v boji o první čtyřku. A na dva přesné zásahy v italské lize čekal Lukaku více než dva roky.

Mnohokrát kritizovaný Lukaku tak od začátku února vstřelili 39 % všech soutěžních branek Interu (7/18). Belgický útočník se chce podle svých slov odvděčit milánskému celku za důvěru a další šanci dostane hned v týdnu v poháru. Prezident italské fotbalové federace mu totiž zrušil trest za žlutou kartu kvůli oslavě gólu v prvním zápase v Turíně. Romelu zkrátka vítězí na všech frontách. Přenese to i na Inter?

Gól kola

Mnohokrát skloňovaných 15 bodů, které dostal Juventus zpátky, nejvíce dolehlo na Atalantu. Ta totiž vypadla z první šestky a následně ji čekal těžký souboj s AS Řím. Jenže na vyprodaném stadionu v Bergamu se představilo odhodlané mužstvo, které poslal do vedení parádní trefou Mario Pašalič. Chorvatský útočník trefil centr parťáka Zapaty krásně z první a míč poslal do protipohybu brankáře AS Řím.

I díky němu tak Atalanta získala cenné tři body za výhru 3:1, které ji udržely pouhé dva body od šesté příčky, a zároveň čtyři od první čtveřice. Pro svěřence Gian Piera Gasperiniho zůstává vše otevřené až do konce sezony, během něhož se ještě utkají s Juventusem či Interem.