Překvapení víkendu podle dat: Záhada v italské Serii B i nečekané vzepětí v boji o polský titul

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Překvapení víkendu podle dat: Záhada v italské Serii B i nečekané vzepětí v boji o polský titul

Na podzim zvítězil Slask nad Lechem 3:1.
Na podzim zvítězil Slask nad Lechem 3:1.Profimedia
Kdo vyhraje? Klíčová otázka, kterou denně řeší sportovní fanoušci a odborníci po celém světě. Většinou se však řídí spíš pocity a vlastními dojmy než nezpochybnitelnými čísly. Správná odpověď na tento dotaz může být přitom leckdy velice hodnotná. Zvlášť, pokud se jedná o zaváhání favorita. Livesport Zprávy proto vždy v pátek přinášejí ve spolupráci s týmem analytiků z české datové společnosti 11Hacks právě rozbory zápasů, v nichž podle čísel může dojít k (ne)očekávanému výsledku.

Cittadella – Catanzaro, sobota 14:00

Italská Cittadella prochází v uplynulých týdnech nelehkým obdobím a je dobrým důkazem toho, jak mnoho se toho může ve fotbale změnit i za velmi krátkou dobu. Zatímco ještě před měsícem byl tým okolo trenéra Edoarda Goriniho v těsném kontaktu s příčkami zajišťujícími přímý postup do Serie A, po pěti prohrách v řadě jej od této mety dělí propastných 10 bodů. Navíc zcela po zásluze.

Ačkoli se Cittadella hned čtyřikrát setkala se soupeřem z dolní poloviny tabulky, vstřelila pouhých pět branek a ještě hůř si vedla na opačném konci hřišti. Její obrana v tomto období povolovala obrovský objem nebezpečných šancí a obdržela závratných 12 branek. Hůř na tom bylo už jen poslední Lecco, které inkasovalo ještě o jednu víc. Tento fakt je o to záhadnější, že ještě před měsícem se mohla Cittadella chlubit druhou nejlepší obranou v Serii B podle metriky očekávaných branek.

Nevídaná mizérie vyvrcholila v uplynulém kole, kdy tým zavítal na hřiště aktuálně sedmnácté Spezie a prohrál 2:4 poté, co na sklonku prvního poločasu viděl červenou kartu nejprve kapitán Simone Branca a dvě minuty po rozehrání toho druhého obdržel druhou žlutou kartu mladý stoper Matteo Angeli. A právě absence Brancy může krizi týmu ještě více prohloubit. Bez přehánění lze totiž říci, že málokterý jiný ligový celek je do tak velké míry závislý na výkonech jednoho konkrétního hráče jako Cittadella právě na něm.

Mezi všemi defenzivními záložníky podstupuje nejvyšší objem obranných soubojů, podle pokročilých matematických modelů vyhrává obrovský počet míčů v důležitých prostorech a díky skvělému čtení hry dokáže pravidelně zachytávat přihrávky soupeře, sbírat odražené míče a aktivně je odebírat. Navíc si udržuje vysokou procentuální úspěšností v soubojích a vedle dominantních výkonů ve středu hřiště je zároveň výborným exekutorem standardních situací.

Podle metriky očekávaných bodů, která bere v potaz kvalitu vytvořených i povolených šancí a následně počítá předpokládaný bodový zisk, se jedná o dvojici velmi vyrovnaných týmů. Při Brancově absenci se proto jeví další ztráta Cittadelly proti jejímu sousedovi v ligové tabulce velmi reálně.

Lech Poznaň – Slask Wroclaw, sobota 17:30

Jednoznačným tahákem 22. kola polské Ekstraklasy bude sobotní klání mezi druhým Slaskem a třetím Lechem. V titulovém závodě, do něhož je zapojena také o skóre vedoucí Jagiellonia, dělí oba týmy pouhé dva body. Sázkové kanceláře výrazně favorizují domácí Poznaň, částečně možná také kvůli nedávným výsledkům obou týmů. Ten z Wroclawi totiž přijíždí v situaci, kdy z posledních pěti ligových utkání zvítězil pouze jedinkrát.

Lechu se sice daří výsledkově lépe, ale výkony už tak přesvědčivé nebývají. Dobrým příkladem je týden starý duel proti zmíněné Jagiellonii. V něm sice s novým koučem Rumakem, jenž tým vedl zatím pouze v dvou předchozích duelech, triumfovali po výsledku 2:1, ovšem tahali v něm za výrazně kratší konec. Skórovali z dalekonosného pokusu a pokutového kopu, nedokázali si však vytvořit souvislý tlak a bránili se početným ofenzivním nájezdům. Na střely prohráli drtivým poměrem 6:26 a po odečtení penaltu 0:19:1,96 na očekávané branky.

Na rozdíl od minulého víkendu by sice podle aktuálních informací z polských médií měli být připraveni nastoupit kapitán Mikael Ishak společně s někdejším plzeňským křídelníkem Adrielem Ba Louou, není však jasné, zda po zdravotních problémech dokáží vyběhnout hned od začátku. Slask bude zcela jistě v plné síle a připravený využít svých předností. Zatímco se Lech bude snažit dobývat nejnižší obranný blok v lize, Slask bude hrozit z četných brejků a snažit se využít své výhody ve vzduchu.

Nejenom, že se chlubí jednou z nejvyšších úspěšností v ofenzivních hlavičkách, ale Lech je zároveň v těch defenzivních druhý nejméně úspěšný za Górnikem Zabrze. Slask bude spoléhat na nejlepšího ligového střelce Erika Expósita, jenž třetinu všech svých branek zaznamenal po rozích nebo volných přímých kopech. Ve finální třetině je navíc Slask poměrně variabilní a rozhodně nespoléhá pouze na centry. Bude to minimálně vyrovnaný zápas.

FC Janov – Udinese, sobota 20:45

Udinese má po sérii těžkých utkání proti týmům z horní poloviny tabulky a smolné remize s předposledním Cagliari velkou motivaci zvítězit na půdě Janova. Zatímco nováček Serie A si drží od sestupových pozic nadějně vyhlížející 10bodový odstup, Udinese od pomyslné propasti dělí pouhé tři. Jeho potenciál je přitom mnohem výš.

Tabulka Serie A.
Tabulka Serie A.Livesport

Podle metriky očekávaných bodů by mělo mít na svém kontě o devět bodů víc a pohybovat se spíš v poklidném středu tabulky. A zhruba o dvě místa nad Janovem. V utkání dvou podobných obran by měla vyčnívat ofenziva Udinese, jež si zejména v posledních měsících vytváří výrazně nebezpečnější šance. Útok Janova ve vzorku celé sezony patří z pohledu vyprodukovaných očekávaných branek dokonce mezi ty nejhorší.

Utkání velmi pravděpodobně rozhodnou branky z centrů nebo po standardních situacích. Udinese je jedním z nejlépe centrujících týmů v lize, zatímco Janov má s odvracením pasů do šestnáctky často velké potíže. Už se to ostatně ukázalo v prvním vzájemném utkání, které sice skončilo remizou 2:2, ovšem Udinese zároveň neproměnilo několik nebezpečných hlaviček.