První nominace kouče Ivana Haška: V reprezentaci jsou zpět Barák i hříšníci z Olomouce, chybí Hložek

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Haškova první nominace: V reprezentaci je zpět Barák, scházejí hříšníci z Olomouce i Černý
Antonín Barák naposledy nastoupil za národní tým loni v Moldavsku.
Antonín Barák naposledy nastoupil za národní tým loni v Moldavsku.Profimedia
Do fotbalové reprezentace se po necelém roce vrací záložník Antonín Barák (29), jehož bývalý kouč Jaroslav Šilhavý vyřadil po začátku kvalifikace na mistrovství Evropy kvůli "nevhodnému chování". Nový trenér Ivan Hašek (60) zařadil do nominace na nejbližší přípravné zápasy s Norskem a Arménií také pět nováčků včetně nejlepšího ligového střelce Pavla Šulce z Plzně.

Spekulovalo se o tom, jestli se v týmu objeví alespoň někteří z tria Vladimír Coufal, Jan Kuchta a Jakub Brabec, které poslal Šilhavý okamžitě domů poté, co loni v listopadu během přípravy na rozhodující utkání o postup na závěrečný turnaj do Německa proti Moldavsku navštívili v Olomouci noční klub. Hašek se se všemi třemi hříšníky sešel, jenže zatím trest nezrušil. "Nechci, aby se něco takového opakovalo," řekl kouč na dnešní tiskové konferenci.

Do týmu jmenoval obvyklé opory v čele s kapitánem Tomášem Součkem, chybí však například Václav Černý, jenž nyní ve Wolfsburgu příliš nenastupuje. Kvintet nových tváří tvoří brankář Vítězslav Jaroš z rakouského Sturmu Graz, stoper Robin Hranáč a ofenzivní záložník Pavel Šulc z Plzně a krajní obránci Adam Gabriel z dánského Midtjyllandu se slávistou Tomášem Vlčkem.

O Barákově nominaci měl Hašek jasno. "Moc hráčů jako Tonda s takovou kvalitou při hře s míčem Česko nemá," poznanemal.

Nový kouč převzal reprezentaci na začátku ledna, kdy na lavičce nahradil Šilhavého. Ten se hned po skončení kvalifikace mistrovství Evropy rozhodl navzdory postupu u týmu nepokračovat. Hašek už vedl coby dočasný kouč národní tým v pěti zápasech v roce 2009, kdy byl zároveň svazovým předsedou.

Oba soupeři už nominaci zveřejnili. Norskému výběru, s nímž se Češi utkají v Oslu příští pátek, vévodí hvězdný kanonýr Manchesteru City Erling Haaland, naopak nejznámější arménský fotbalista Henrik Mchitarjan na zápas do Prahy (26. března) nedorazí.