Házenkáři na úvod play off o MS téměř smazali manko, v Rumunsku prohráli o gól

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Házenkáři na úvod play off o MS téměř smazali manko, v Rumunsku prohráli o gól

Čeští házenkáři v Rumunsku téměř dotáhli manko.
Čeští házenkáři v Rumunsku téměř dotáhli manko.Profimedia
Čeští házenkáři v úvodním utkání play off kvalifikace o postup na mistrovství světa prohráli v Rumunsku 30:31. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého se v Baia Mare dlouho trápili, na začátku druhého poločasu ztráceli už sedm branek, ale poté manko téměř smazali. Odveta je na programu v neděli v Brně.

Rumunsko – Česko 31:30

Šampionát od 14. ledna do 2. února příštího roku uspořádají Dánsko, Chorvatsko a Norsko. Český tým na MS naposledy hrál v roce 2015, kdy skončil v Kataru na 17. místě. Před třemi lety se měli reprezentanti představit na šampionátu v Egyptě, kvůli vysokému počtu případů koronaviru v mužstvu ale na poslední chvíli účast odřekli. Rumuni na mistrovství světa šestkrát po sobě chyběli.

Úvod zápasu ve vyprodané hale v Baia Mare nenasvědčoval tomu, že by se Češi měli zanedlouho trápit. Hosté si rychle vypracovali mírný náskok a ve 14. minutě vedli 6:4. Poté ale přestali stíhat v obraně a Rumuni, kteří nepatří k evropské špičce, skóre otočili. Domácí tým často sázel na kombinace s pivotem a v poločase šel do kabin s náskokem 15:11.

Také úvod druhého dějství Čechům nevyšel. Rumuni pokračovali v aktivní hře ze závěru první půle a v 39. minutě odskočili už na rozdíl sedmi branek. Český tým v kritické chvíli zabral, zlepšil obranu a začal výrazné manko stahovat.

Rumunům, kteří na lednovém mistrovství Evropy obsadili bez zisku bodu až 22. místo, s blížícím se závěrem viditelně docházely síly. Hostující favorit v závěru opakovaně snížil stav na dvoubrankovou ztrátu a tři minuty před koncem dokonce srovnal na 30:30. Zasloužil se o to trefou přes celé hřišti brankář Mrkva, jenž se vrátil mezi tyče poté, co ho v průběhu duelu vystřídal Hrdlička.

Viditelně nervózní Rumuni přesto před nedělní odvetou ještě dokázali získat nejtěsnější náskok, když se prosadil Grigoras, s devíti brankami spolu s Pirochem nejlepší střelec zápasu. Závěrečný útok pak už ani jednomu z týmů nevyšel. Rumuni navázali na těsnou výhru 27:26 z předchozího vzájemného souboje v přípravě z roku 2018.

Program play off kvalifikace MS