Krájanci v Evropě: Česká nadvláda ve Finsku, produktivní Jordán i debutující legenda

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krájanci v Evropě: Česká nadvláda ve Finsku, produktivní Jordán i debutující legenda

Mašín (vlevo) pomohl asistencí ke strhující výhře Ilvesu nad Jukuritem.
Mašín (vlevo) pomohl asistencí ke strhující výhře Ilvesu nad Jukuritem.ilves.com
Další hokejový týden plný akce v nejlepších evropských ligách je už minulostí a opět byli k vidění i čeští krajánci. Nejvíce z nich vyčnívalo ve Finsku, zejména pak v dvojutkání Ilvesu s Jukuritem se jich představilo rovnou šest. Na severu zářil také Michal Jordán (33). Zkušený obránce zaznamenal za dvě klání 3+1. Na Britských ostrovech na sebe pozornost pro změnu strhl Petr Čech (41), který debutoval v brance Belfastu a ani jednou neinkasoval.

Finsko

V Liize bavily především zápasy Ilvesu s Jukuritem. Ve čtvrtek se nejdříve oba celky střetly v Tampere, kde po skvělém výkonu ve druhé a třetí třetině nakonec brali plný počet bodů za výhru 6:5 domácí lídři tabulky, v sobotu na sebe následně oba týmy narazily znovu, tentokrát v Mikkelinu a i napodruhé se z vítězství (3:2) radoval Ilves. Obě utkání navíc měla výraznou českou stopu. V tom prvním se na ledě objevilo dokonce šest krajánků a hned čtyři z nich bodovali.

Na straně tamperského týmu to byli Dominik Mašín (0+1) a Šimon Stránský (0+1), z kádru protivníka pak Michal (0+1) a Ondřej (1+0) Kovařčíkové. Jediným z Čechů v poli, který si nepřipsal ani jeden kanadský bod, byl paradoxně jinak velmi produktivní Petr Kodýtek. Posledním z tuzemských účastníků mače byl brankář Ilvesu Jakub Málek. Ten obdržel dvě branky ze 13 střel, a své místo tak musel opustit už na začátku druhé třetiny.

V odvetě znovu bodovali Šimon Stránský (1+0) i Michal Kovařčík (0+1). Asistenci si tentokrát připsal i Kodýtek.

Dvakrát v minulém týdnu naplno bodovali také Pelicans. Jejich výsledky přitom v obou případech podpořily výkony českých zástupců. Proti Hämeenlinně (2:1) si 0+1 připsal Luboš Horký, naopak 1+0 zaznamenal obránce Jordán. Ten se navíc ještě výrazněji blýskl proti Helsinkám (5:3), když si připsal dokonce dvě trefy a jednu asistenci. Bodoval také Filip Král (0+1).

Švédsko

Färjestad už zase jede na vítězné vlně a potvrzuje roli lídra švédské SHL. A to vše za pravidelných příspěvků Davida Tomáška, jemuž ovšem trochu vyprchala fazóna nabraná po podpisu nové smlouvy. V uplynulém týdnu nicméně alespoň asistoval na gól, který ho spolu se spoluhráči poslal do prodloužení. V tom nakonec Färjestad zdolal Malmö a radoval se z výhry 4:3. Ve druhém klání týdne pak Tomášek a spol. přehráli Leksand 4:2, zápas se ovšem obešel bez bodového zápisu 27letého českého útočníka.

Na předešlých sedm dní by nejraději asi zapomněl Marek Langhamer. Jeho Oskarshamn opakovaně potvrzuje, že má nejhorší obranu v lize. V dosavadních ligových zápasech inkasoval už 80 gólů. Minulý týden přitom nejprve obdržel sedmibrankový příděl od AIK Skellefteå, přičemž 29letý Čech strávil v brankovišti 15 minut a 55 vteřin. Za tu dobu sice chytil šest střel, ale také inkasoval tři góly. Celý zápas nicméně odchytal proti týmu Luleå. Z 29 střel, jimž v něm čelil, pustil za svá záda čtyři.

Druhou výhru v řadě zaznamenal ve čtvrtek klub HV71. Lví podíl na ní měl český pravý křídelník první formace Radan Lenc. Ten dvěma trefami dorovnával stav utkání na 3:3, které následně se spoluhráči zlomil v prodloužení.

Švýcarsko

Ambri-Piotta sice dvakrát za sebou prohrála, radost ze svých výkonů však mohl mít forvard Michael Špaček. Šestadvacetiletý Čech kroutící ve Švýcarsku druhou sezonu si v pátek připsal jednu gólovou přihrávku při prohře 2:5 se Servette, v o den později hraném zápase pak dokonce kromě asistence také skóroval do sítě Curychu. Opět z toho ovšem byla porážka, tentokrát 3:5.

Branku vítězů v daném utkání chránil Šimon Hrubec. Ten lapil 22 z 25 střel, úspěšnost zákroků si tak udržel na 88 procentech. Ještě lepší formu ovšem prokázal v předcházejícím zápase proti Langnau. V něm totiž chytil rovnou 28 z 29 pokusů soupeřů a zásadní měrou se podílel na těsné výhře 2:1.

Po brance zaznamenali v National League Matěj Stránský z Davosu a Jiří Sekáč z Lausanne. Druhý jmenovaný k tomu navíc přidal jednu asistenci. Ve vzájemném sobotním střetnutí dvou krajánků se pak radoval Dominik Binias, jenž jednou nahrávkou přispěl k výhře Fribourgu 3:1 nad Rapperswilem. Na druhé straně taktéž bodoval Roman Červenka. Už 13 asistencí nasbíral Jan Kovář z Zugu, naposledy přidal dvě při výhře 4:2 nad Ajoie.

Další evropské soutěže

Pouze jedno utkání stihli v uplynulém týdnu v německé DEL Stanislav Dietz a Andrej Šustr. Obránci Kolína nad Rýnem nebodovali, po vyloučení druhého jmenovaného navíc Straubing vstřelil úvodní gól zápasu. Ten nakonec kolínští Haie prohráli 2:3 a v tabulce jsou sedmí.

Zbylí čeští zástupci v soutěži Dominik Uher a Vladimír Eminger odehráli v dresu Bremerhavenu klání dvě. Stejně jako jejich kolegové ale prohráli s lídrem soutěže Straubingem (3:4), ale nakonec si dopřáli tři body za triumf nad Norimberkem. Ani jeden z nich nicméně nebodoval.

Debut v profesionálním hokeji si v britské Elite Ice Hockey League odbyl bývalý fotbalový gólman Petr Čech. V brance Belfastu nahradil v utkání s Glasgow zraněného kolegu Tylera Beskorowanyho. Na ledě strávil lehce přes čtyři minuty a čelil jedné střele, kterou lapil. Jeho Giants nakonec vyhráli pohodlně 5:1. "Jsem hrdý a nesmírně si toho vážím, ale víc mě těší, že jsme vyhráli," řekl po utkání 41letý někdejší strážce brány Chelsea, Arsenalu, Rennes či pražské Sparty.