Krajánci v Evropě: Bartošák a Jašek v Liize zabojují o titul, v Norsku rozhodne sedmý duel

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Bartošák a Jašek v Liize zabojují o titul, v Norsku rozhodne sedmý duel

Patrik Bartošák byl důležitým článkem úspěchu Pelicans.
Patrik Bartošák byl důležitým článkem úspěchu Pelicans.@PelicansFi
Patrik Bartošák (30) a Lukáš Jašek (25) ovládli s Pelicans Lahti semifinálovou sérii s Ilvesem Tampere 4:2 na zápasy a ve Finsku si zahrají o titul proti Tappaře Tampere. V Norsku má nadále šanci na titul Jakub Kindl (36), souboj jeho Storhamaru se Stavangerem rozřeší sedmé utkání. Ve Francii neobhájil prvenství Grenoble s brankářem Jakubem Štěpánkem (36), po obratu série z 0:2 na 4:2 jsou staronovými mistry hokejisté Rouenu.

Finsko

V Liize je konečně jasno o tom, kdo se utká o mistrovský titul. Už v pondělí o svém postupu rozhodla Tappara a následně čekala, zda kompletní finálovou sérii sehraje doma v Tampere v derby proti Ilvesu, nebo se střetne s Pelicans Lahti. Druhá varianta se pak ve čtvrtek stala realitou, když Pelikáni s přehledem zvládli páté a šesté utkání proti Ilvesu a podruhé v klubové historii se probili do finále nejvyšší soutěže.

V úterním duelu Ilves znovu postrádal Marka Langhamera a s Jakubem Málkem v bráně prohrál 0:2 i přesto, že Pelicans výrazně přestřílel (23:15). Všechny pokusy hokejistů Tampere ale zlikvidoval Patrik Bartošák a byl po zásluze vyhlášen hvězdou zápasu. Ve středu už byl Langhamer fit, tým ale v šestém semifinálovém duelu nespasil. Bartošák na straně Pelicans totiž znovu zářil a pustil za svá záda jedinou střelu, kterou Henrik Haapala ve třetí třetině jen korigoval skóre na konečných 1:3.

Pelicans si finále zahrají poprvé od sezony 2011/2012. Tehdy s Radkem Smoleňákem, který ve vyřazovacích fázích ligy nastřílel osm gólů, prohráli boj o titul proti JYP Jyväskylä jednoznačně 1:4. S Tapparou se v play off potkali jedinkrát, v sezoně 2013/14 vypadli ve čtvrtfinále po výsledku 2:4 na zápasy.  Letos budou o titul s Pelicans usilovat dva čeští krajánci, kromě Bartošáka také útočník Lukáš Jašek. Ilves s oběma českými brankáři a obráncem Dominikem Mašínem sehraje ještě zápas o třetí místo v Liize s IFK Helsinki.

Norsko

Boj o titul ve Fjordkraft-ligaen by ani nemohl být napínavější. Uplynulý týden nabídl tři utkání, po kterých je stav série srovnaný 3:3. V úterý se Stavanger po výhře 3:1 dorovnal na Storhamar, který ve čtvrtek soupeři na jeho ledě oplatil porážku výsledkem 4:1 a vypracoval si první titulový mečbol. K triumfu přispěl asistencí u druhé trefy Storhamaru český obránce Jakub Kindl.

Sobotní šestý zápas ale Storhamaru nevyšel. Přestože soupeře přestřílel 24:16, ani jednou nedokázal překonat brankáře Henrika Holma. To Stavanger z mála střel uspěl hned třikrát, dva góly dal kanadský forward Bryce Gervais. Obhájce titulu a zároveň s osmi tituly nejúspěšnější tým posledních 13 let v norské nejvyšší soutěži si tak vynutil rozhodující sedmé utkání.

Dánsko

V Metal Ligaen je zvykem hrát i o třetí místo, které získal Herlev s gólmanem Lukášem Horákem. V souboji hraném na dvě utkání, ze kterých se sčítá skóre, zvítězili Orli nad Esbjergem 8:5 a 3:2. Horák se v duelech opět rozhodně nenudil, v pátek pochytal na domácím ledě 44 střel a v sobotu se blýskl 37 úspěšnými zákroky. Herlev prožil velmi úspěšnou sezonu a získal v dánské nejvyšší soutěži první medaile od roku 1988.

Pro Herlev je třetí místo v Metal Ligaen velkým úspěchem.
Pro Herlev je třetí místo v Metal Ligaen velkým úspěchem.www.facebook.com/HerlevEagles

Francie

Grenoble byl v Ligue Magnus na dobré cestě k obhajobě titulu, nakonec se ale po dvou letech znovu raduje Rouen. Draci otočili sérii čtyřmi výhrami v řadě, v uplynulém týdnu ovládli všechna tři utkání. V pondělí nestačily Vlkům ani čtyři góly kanadského obránce Brenta Aubina, prohráli 5:6. Brankář Jakub Štěpánek pustil za svá záda pět střel a zápas nedochytal. Ke srovnání série na 2:2 Rouenu pomohl trefou i bývalý útočník z Tipsport extraligy Alexandre Mallet.

Těsným jednogólovým rozdílem zvítězil Rouen následně i ve středu (2:1) a v pátek (4:3p) a finále ovládl 4:2 na zápasy. Štěpánek pochytal 18 a 36 pokusů, zabránit Drakům v zisku 17. titulu z nejvyšší francouzské ligy v historii ale nedokázal.

Jakub Štěpánek se tentokrát musel spokojit s druhým místem.
Jakub Štěpánek se tentokrát musel spokojit s druhým místem.@bruleursdeloups