Krajánci v Evropě: Rozjetý Jašek zařídil Pelicans semifinále gólem a třemi asistencemi

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Rozjetý Jašek zařídil Pelicans semifinále gólem a třemi asistencemi

Jašek dal v sobotu Langhamerovi dva góly.
Jašek dal v sobotu Langhamerovi dva góly.@PelicansFi
Ve Švýcarsku i ve Finsku jsou v play off čeští hokejisté hodně vidět. Mimořádný výkon podal Lukáš Jašek (25) v dresu Pelicans Lahti v sedmém zápase čtvrtfinálové série, v němž zařídil postup gólem a třemi asistencemi. Ve druhém semifinále proti Ilvesu Tampere pak vstřelil další dvě branky. Zug kolem kapitána Jana Kováře (33) hraje vyrovnanou sérii se Servette Ženeva, oba úvodní zápasy naopak prohrál Curych se Šimonem Hrubcem (31) v brance.

Finsko

V Liize se v minulém týdnu dohrávaly dva sedmé zápasy čtvrtfinálových sérií. Pelicans Lahti měli proti KalPa Kuopio výhodu domácího ledu a po výhře 4:2 se svými fanoušky oslavili teprve druhý postup do semifinále play off v klubové historii. Na radosti Pelikánů měl lví podíl Lukáš Jašek.

Český útočník se v utkání trefil v 17. minutě, kdy dělovkou z pokleku z levé strany útočného pásma zvýšil na 2:0. Jašek kromě toho nachystal i všechny tři zbylé góly svého týmu, dvěma brankami po jeho přihrávkách rozhodl Lars Bryggman.

Je jisté, že český hokej bude mít ve Finsku zastoupení ve finálové sérii, jelikož soupeřem Pelicans v semifinále je Ilves Tampere. Na ledě v Lahti se stihla odehrát už dvě úvodní utkání série, jejíž stav je i díky významnému příspěvku českých krajánků srovnaný na 1:1.

Oba zápasy skončily výsledkem 3:2. V pátek se v prodloužení radoval z prvního bodu Ilves, který k výhře nastartoval trefou z 11. minuty Dominik Mašín. Útočník Tampere pak přihrál ještě na druhý gól. Série je také duelem českých brankářů, pro které byly dosavadní zápasy kvůli malému počtu střel velkou zkouškou nervů. V pátek pochytal Marek Langhamer za Ilves 20 střel, Patrik Bartošák na druhé straně jen 12.

V sobotní odvetě zvítězili pro změnu domácí, a to díky dvěma Jaškovým gólům. Kanonýr týmu si zjevně oblíbil způsob, jakým dal v úterý gól, a u osvědčené metody zůstal. Ve 13. minutě vyrovnal z přesilové hry na 1:1 a ve 27. minutě zvýšil znovu v početní převaze na 2:1. Langhamer na jeho střely nemohl najít protizbraň. Brankář Ilvesu kryl v utkání 15 střel, Bartošák tým podržel 25 zásahy.

Kompletní výsledky finské Liigy

Švýcarsko

V National League stále existuje varianta, že se v duelu o titul potkají stejné týmy jako v minulé sezoně. Curych ale do své semifinálové série s Bielem nevykročil vůbec dobře, naopak ve dvou utkáních nevstřelil z 55 pokusů ani jeden gól do sítě obou brankářů EHC.

Na druhé straně Biel propálil Šimona Hrubce hned pětkrát a v sérii vede 2:0 na zápasy. Ve čtvrtek vyhrál hubeným rozdílem 1:0, když český brankář v 59. minutě utkání pustil za svá záda jedinou z 27 ran. V sobotu už zápas vyzněl pro EHC mnohem výrazněji, Lions porazilo na jeho stadionu 4:0, zatímco Hrubcovi propadly za záda hned tři z 16 střel.

Ve druhém semifinále mezi obhájci titulu a vítězi letošní základní části se hraje vyrovnaně 1:1. Zug nejprve v pátek v Ženevě padl 1:3. V zápase vedl tým kapitána Jana Kováře až do začátku třetí třetiny 1:0, pak si ale během pěti minut nechal dát dva góly a výhru Servette stvrdil trefou do prázdné branky v poslední vteřině utkání Roger Karrer.

V neděli v Zugu skončilo utkání stejným výsledkem, tentokrát ale pro EVZ, které v sérii srovnalo krok. Kovář se ani v jednom z duelů bodově neprosadil a stále čeká na první gól v play off. V loňské sezoně byl v cestě za titulem výrazně produktivnější, když si připsal pět tref a 16 asistencí.

Kompletní výsledky švýcarské National League

Slovensko

Semifinále začalo už i na Slovensku. V dramatické sedmizápasové bitvě se do něj poprvé v historii probili zástupci 30tisícové Spišské Nové Vsi, když v rozhodujícím zápase přemohli Banskou Bystrici 3:2 v prodloužení. V brance poražených tomu nezbránil Jakub Sedláček.

Někdejší reprezentační gólman a poslední český zástupce ve hře o slovenský titul neměl ani příliš štěstí. Při rozhodující trefě někdejšímu sparťanskému forvardovi Martinu Réwayovi výrazně pomohl nečekaný odraz puku.

Kompletní výsledky slovenské extraligy

Polsko

Titul slaví poosmé v dějinách Katowice, jimž se povedlo obhájit prvenství z loňského roku. Soupeřící Tychy přehrály jednoznačně 4:0 na zápasy. O uplynulém víkendu udělaly k triumfu na vlastním ledě poslední dva kroky (shodně výhrami 5:2) a trio českých zástupců odcházelo se stříbrnými medailemi. Gólman Tomáš Fučík odchytal všechny čtyři zápasy, Ondřej Šedivý v tom třetím jen mírnil gólem prohru svého celku.

Vítěz základní části z Krakova nakonec skončil bez medaile. V duelu o třetí místo podlehli červenobílí Osvětimi, jež do play off šla ze druhého místa. V sérii na dvě vítězství posbírala Unie shodně dva těsné úspěchy 3:2. Za Krakov nesly český rukopis všechny góly. Obránci Jiří Gula a Patrik Husák nahrávali, útočníci Erik Němec a Martin Kasperlík stříleli, jenže jejich tým vždy ztratil vedení. Poprvé 2:0, podruhé 2:1 a skončil pod pomyslnými stupni vítězů.

Kompletní výsledky polské ligy