Krajánci v Evropě: Kovář i Hrubec dohráli, Štěpánek v Grenoblu usiluje o obhajobu titulu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Kovář i Hrubec dohráli, Štěpánek v Grenoblu usiluje o obhajobu titulu

Jakub Málek slaví srovnání série s Pelicans.
Jakub Málek slaví srovnání série s Pelicans.@ilveshockey
Finále švýcarské National League bude bez českých krajánků poté, co Zug i Curych rychle prohrály své semifinálové série. Stále napínavý je souboj ve Finsku, kde Ilves v sobotu vyrovnal sérii s Pelicans na 2:2 na zápasy. V bráně týmu z Tampere v obou duelech v minulém týdnu nahradil chybějícího Marka Langhamera (28) druhý český gólman Jakub Málek (20). Blízko obhajobě titulu je ve Francii brankář Jakub Štěpánek (36), který s Grenoblem vede proti Rouenu 2:1 na zápasy.

Finsko

Všechna čtyři dosavadní semifinálová utkání Pelicans Lahti s Ilvesem Tampere skončila výsledkem 3:2. V nesmírně vyrovnané sérii měli v uplynulém týdnu v Liize mírně navrch Pelikáni, po sobotním obratu Ilvesu je ale stav srovnaný 2:2 na zápasy.

Tým z Tampere se musel v obou zápasech na domácím ledě vyrovnat s absencí své brankářské jedničky Marka Langhamera. V bráně za nejlepšího gólmana základní části zaskočil Jakub Málek, kterému kryl z lavičky záda osmnáctiletý Ondřej Bizoň. Málek chytal ve finském play off poprvé v kariéře, naposledy byl v bráně 11. března v utkání proti Hämeenlinně.

Ve čtvrtečním duelu byl Ilves aktivnější, ale Patrik Bartošák za Pelikány zpacifikoval 23 z 25 střel. To na druhé straně Málkovi propadly hned tři ze 17 pokusů. Hned dvakrát ho propálil americký obránce Ben Blood a zařídil Pelicans nepravděpodobné vedení v sérii proti druhému celku základní části.

V sobotu mířil tým z Lahti za dvěma mečboly, když ve druhé třetině vedl už 2:0 poté, co Aatu Jamsen z přesilovky potrestal vysokou hůl Dominika Mašína. Tamperští se ale vzmohli k obratu, jednou se trefil kanonýr týmu Joni Ikonen, dvakrát pak americký bek Lester Lancaster. Málek si díky 20 zásahům udržel více než 90% úspěšnost, Bartošák kryl za Pelikány 22 z 25 střel.

Kompletní výsledky finské Liigy

Švýcarsko

V National League se o titul utkají dva nejlepší celky základní části Biel a Servette Ženeva. Biel bleskovým tempem vyřadil čtyřmi výhrami Curych se Šimonem Hrubcem. Český brankář nenašel na útok EHC recept ani v minulém týdnu, v pondělí pochytal jen 16 z 21 střel při prohře 3:5.

Stejným výsledkem padli Lions i ve středu, přestože vedli už 3:1. S Bielem prohráli 0:4 na zápasy a neobhájí loňské finále. Naopak EHC žije pohádku dál, poprvé od zavedení play off v sezoně 1985/86 se podívá do finále švýcarské nejvyšší soutěže.

V semifinále skončil i obhájce titulu Zug s Janem Kovářem. Proti Servette uhrál jen jediný zápas a přišel o šanci získat mistrovský hattrick. EVZ jistě chyběla i produktivita českého kapitána, který v sérii s vítězem základní části ani jednou nebodoval. Brankář Zugu i švýcarské reprezentace Leonardo Genoni prohrál v play off poprvé od roku 2018, mezitím získal dva tituly s Zugem a jeden s Bernem. V roce 2020 se liga nedohrála kvůli pandemii covidu-19.

Kompletní výsledky švýcarské National League

Francie

Čeští brankáři jsou rozeseti v týmech po celé Evropě a ve francouzské Ligue Magnus usiluje o obhajobu titulu Jakub Štěpánek s Grenoblem. Štěpánek přišel do horského střediska na jihovýchodě Francie před loňskou sezonou z Třince a historicky třetí nejúspěšnější domácí klub dotáhl k osmému titulu.

Francouzská nejvyšší soutěž možná nepatří k těm nejprestižnějším v Evropě, zato si tu ale mistra světa z roku 2010 řádně považují. Štěpánek zatím odchytal všech dvanáct utkání v play off, z nichž tým prohrál jen dvě, a drží úspěšnost zákroků 91,29 %.

V úterý zvítězil Grenoble nad Rouenem ve finálové sérii 8:2, ve středu 2:0. Štěpánek byl v obou případech vyhlášen hvězdou zápasu, když kryl 24 a posléze 27 střel Draků. V neděli se v Rouenu odehrál mnohem napínavější střet, ve kterém měli Vlci třikrát navrch, ale nakonec padli v prodloužení 4:5. Štěpánek pochytal 34 střel soupeře. Stav série je 2:1 pro Grenoble.

Norsko

Velké jméno českého hokeje hraje o titul v norské Fjordkraft-ligaen. Jakub Kindl má spolu se Storhamarem finálovou sérii dobře rozehranou, proti obhájcům titulu ze Stavangeru zatím Dragons vedou 2:1 na zápasy. Český bek si ve třech utkáních v uplynulém týdnu připsal jednu asistenci a ve 36 letech je blízko zisku svého prvního titulu v elitní soutěži v kariéře.

Dánsko

Další český gólman Lukáš Horák se s Herlevem do finále dánské Metal Ligaen nepodívá. Jeho tým ztratil v uplynulém týdnu s Aalborgem i zbylá dvě utkání a sérii prohrál 0:4 na zápasy. Horák ale proti střelecky aktivním Pirátům dělal, co mohl, a minimálně svůj tým držel při šancích. Ve čtyřech utkáních předvedl dohromady neuvěřitelných 153 úspěšných zákroků. Jen v posledním středečním duelu kryl 49 z 54 střel.