Krajánci v Evropě: Gólový distributor Hanzl, zářící duo v Lahti a bodující Stránští

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Gólový distributor Hanzl, zářící duo v Lahti a bodující Stránští

Hanzl (vpravo) má v letošní sezoně na kontě už 14 asistencí.
Hanzl (vpravo) má v letošní sezoně na kontě už 14 asistencí.twitter.com/timra_ik
Timra IK stoupá tabulkou švédské SHL a nemalou zásluhu na tom má i zkušený centr první útočné formace Robin Hanzl (34), který v posledních sedmi dnech nebodoval jen v jediném ze tří utkání. Dobrou formu si ve Finsku udrželi Pelicans, a to zejména díky dvojici Filip Král (24) a Luboš Horký (26). Ti se zasloužili rovnou o dvě vítězství celku z Lahti. V Liize byl vidět také Šimon Stránský (25), avšak i přes výsledky jako na houpačce se v uplynulém týdnu výrazněji projevil ve švýcarském Davosu jeho bratr Matěj (30).

Finsko

Český týden v Liize načal v úterý trefou při výhře 5:1 nad JYP člen druhé útočné formace Ilvesu Šimon Stránský. Další z krajánků, kteří hájí barvy celku Tampere, se pak prosadil v utkání s Hämeenlinnou. Byl jím obránce Dominik Mašín, jenž to zvládl navíc při vlastním oslabení. Na vítězství Ilvesu 3:2 se podílel i brankář Jakub Málek a díky jedné asistenci znovu bodující Šimon Stránský.

Tamperský celek sice ve svém posledním klání týdne klopýtl s TPS Turku (prohra 2:3 po nájezdech), udržel však první příčku v nekompletní soutěžní tabulce. Zásadní přínos pro tým měli v uplynulých sedmi dnech Češi ve službách Pelicans. Ti odstartovali trojboj klubu z Lahti při výhře 3:2 nad SaiPou gólem v podání Krále a asistencí Horkého na rozhodující branku. 

Poté sice nestačili na KalPu (prohra 3:4 po nájezdech), za níž si mimochodem připsal bod za finální přihrávku Matyáš Kantner, opět se ovšem ve skvělém světle předvedli proti JYP. Král tentokrát při výhře 2:1 asistoval na úvodní trefu a Horký naopak poslal puk do sítě soupeře. Navíc mu na něj přihrál další krajánek – konkrétně zkušený 33letý obránce Michal Jordán

Při chuti byl i Radek Koblížek z KooKoo. Ten si připsal za tým z Kouvoly po jedné trefě jak do sítě Ässätu (prohra 1:2), tak Mikkelinu Jukurit (výhra 4:0). Ve druhém případě svůj výkon osladil ještě asistencí. V daném zápase s celkem z Mikkelu sice bratři Kovařčíkové mlčeli, v následujícím klání proti KalPě o sobě ovšem dali vědět. Michal zaznamenal jednu finální přihrávku, Ondřej rovnou dvě a navrch se ještě sám prosadil. Jukurit tak zvítězil 3:1.

Švédsko

Povedeně do týdne v SHL vstoupila Timra, která zvítězila na domácím ledě s Rögle 4:0. K vidění byl při tom Hanzl, jenž si připsal předfinální přihrávku na rozhodující branku. Čtyřiatřicetiletý centr následně sice nerozšířil sbírku asistencí, jeho tým přesto zvítězil 4:2 nad lídrem ligy z Färjestadu. Za něj se gólově prosadil David Tomášek. Hanzl oslavil vítězství i do třetice, když se spoluhráči zvládl v sobotu přehrát Malmö 3:1. Navíc zaznamenal už 14. asistenci v ročníku.

Při dalším pokusu už zvítězil i Färjestad, který si v přestřelce poradil 6:3 s HV 71. Na jedné straně si finální přihrávku na přesilovkovou branku připsal Tomášek, na straně druhé pak jednou nahrával také Radan Lenc.

Poslední i po minulém týdnu zůstává Oskarshamn, který navíc schytal další debakl a ve vlastní areně prohrál s Leksandem 4:8. Český brankář ve službách IK Marek Langhamer vydržel na ledě celých 60 minut a pochytal 27 střel (úspěšnost zákroků 77,14 procenta). Jeden z gólů domácích měl na svědomí Lukáš Jašek. Alespoň na bod dosáhl Oskarshamn na ledě Malmö, jelikož prohrál 3:4 až po prodloužení. Všechny branky přitom hráči IK vstřelili až ve třetí třetině. Jedním z nich byl i Hynek Zohorna.

Švýcarsko

Při dvou příležitostech asistoval ve švýcarské National League Michael Špaček. Poprvé to bylo při úterní prohře 2:5 s Bielem, podruhé při porážce 2:4 s EV Zug. Radostně nezačal týden ani Matěj Stránský z Davosu. Ten sice dvakrát přihrál spoluhráčům na gól, přesto musel zkousnout prohru 2:3 s Bernem. 

O poznání lépe pro něj ale dopadlo odvetné vzájemné utkání, které týmy sehrály v pátek. Při něm nedal Davos svému soupeři nejmenší šanci a přejel ho 7:0. Český forvard se na tom podílel rovnou dvěma přesnými zásahy. Výkony jako na horské dráze ovšem Matěj Stránský se spoluhráči zakončili prohrou 2:4 s Fribourgem. V jeho dresu se nicméně prosadil další krajánek Dominik Binias.

Dva přídavky do tabulky kanadského bodování přidal 21letý útočník ještě před utkáním s HCD, a to, když asistoval doma i venku proti Rapperswilu. U dvou výher Lausanne byl v uplynulém týdnu Jiří Sekáč. Jednatřicetiletý Čech si nejprve připsal jednu finální a jednu předfinální při demolici Langnau 6:2 a následně zaznamenal asistenci i proti Luganu (4:1).

Německo

Období, kdy Kölner Haie vedli tabulku DEL a před vyprodanou Lanxess Arenou poráželi pravidelně své protivníky, je dávno zapomenuto. Kolínský celek podává nevyvážené výkony a povětšinou ho trápí obrana, ač její čeští členové na tom mají menšinový podíl a drží si stabilní výkonost. 

Minulý týden nicméně Haie započali domácí porážkou 1:5 s Wolfsburgem, pak zvítězili v Iserlohnu 5:2, jen aby následně opět padli dokonce 1:7 v Düsseldorfu. Andrej Šustr v žádném zápase nebodoval, zato Stanislav Dietz se jednou při výhře proti Roosters prosadil.

Jediným dalším bodovým přispěvatelem s českým občanstvím byl v německé lize Dominik Uher. Třicetiletý člen třetí útočné formace Bremerhavenu asistoval u trefy na konečných 4:1 v zápase proti Schwenningeru. Na ledě byl v dresu aktuálně druhého celku soutěže také obránce Vladimír Eminger.