Krajánci v Evropě: Důvěru splácející Tomášek, spolehlivý Hanzl a smolař Frk

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Důvěru splácející Tomášek, spolehlivý Hanzl a smolař Frk

Tomášek prodloužil smlouvu s Färjestadem o dva roky.
Tomášek prodloužil smlouvu s Färjestadem o dva roky.twitter.com/farjestad_bk
Povedenými výkony v úvodu sezony se o novou smlouvu v kádru lídra švédské SHL přihlásil David Tomášek (27). Färjestadu se za ni hned v následujícím zápase odvděčil dalšími body. Nejproduktivnějším hráčem Timry je i nadále Robin Hanzl (34). Zkušený centr je ztělesněním jistoty. Ze své pozice rozdává spoluhráčům jeden puk za druhým a v uplynulém týdnu už dosáhl na metu 11 asistencí. Ve Švýcarsku se rozjel Martin Frk (30), který byl dokonce poprvé od roku 2018 povolán do národního mužstva. Bohužel pro něj v něm byl následně kvůli zranění nahrazen.

Finsko

Už 18 zářezů má v kanadském bodování Petr Kodýtek z Ilvesu, který se v tabulce Liigy nachází na druhém místě. Zejména kvůli mizerné domácí formě. Naštěstí pro 25letého českého útočníka hrál druhý zápas týdne na ledě soupeře. Tam se klub z Tampere nerozpakoval a zásah do branky Vaasan Sportu slavil celkem šestkrát. Zápas nakonec skončil výhrou Ilvesu 6:2. Kodýtek při této příležitosti nahrál na jednu branku. Jednou asistencí se přičinil i jeho český spoluhráč Šimon Stránský. Na opačném konci rozjetého gólostroje byl tuzemský brankář Miroslav Svoboda.

Dobrou formu si napříč utkáními držel v posledních sedmi dnech 24letý bek ve službách Pelicans Filip Král. Ten zdvojnásobil počet svých asistencí na čtyři. Jednu přidal při výhře 4:1 nad JYP, druhou pak při prohře 3:4 po nájezdech s celkem SaiPa. Při té ovšem bodovali i další Češi. Michal Jordán zaznamenal gól, finální přihrávkou se zase blýskl Luboš Horký.

Dvakrát za sebou dostal příležitost v brance KooKoo 21letý Nick Malík. Mladý gólman v prvním případě vytěsnil 20 z 21 střel a přispěl zásadně k výhře 2:1 v prodloužení. Jen o den později ovšem kapituloval v zápase s Lukko hned pětkrát a jeho tým prohrál 4:5 v prodloužení. Nic na tom nezměnila ani branka Radka Koblížka.

Švédsko

Tomášek stihl za Färjestad ve 14 zápasech sedmkrát skórovat a na sedm branek přihrát, klubové vedení se tak rozhodlo jeho formu odměnit a před čtvrtečním zápasem s Luleou mu nabídlo novou smlouvu platnou až do roku 2026. Tomášek se za ni odvděčil nejlepší možným způsobem, při drtivé výhře vedoucího týmu SHL 7:3 přidal do své sbírky další trefu a k ní i jednu asistenci.

Trápení v defenzivní činnosti prožívá poslední Oskarshamn, který v 16 zápasech inkasoval už 62krát, a má tak nejhorší obranu v lize. Při přestřelce 4:6 s Linkopingem v brance stanul Marek Langhamer, za jehož záda putovalo pět z 35 střel, jimž čelil. Jednu trefu přidal protivník do prázdné brány. Dres stejného celku jako český brankář, obléká i duo Lukáš JašekHynek Zohorna. Zatímco prvně jmenovaný jednou asistoval, 33letý Zohorna přidal do své sbírky druhou trefu ročníku.

Ještě hůře dopadl Oskarshamn na ledě Växjö, s nímž prohrál 1:9. Čestný úspěch hostů vystřelil Jašek. Ten má tak aktuálně v hráčském ligovém pořadníku zapsáno 6+6. Nejproduktivnějším Čechem soutěže ovšem zůstává zkušený Hanzl. 34letý centr oblékající dres Timry znovu asistoval při prohře 1:4 s Leksandem a gólových přihrávek už má na kontě celkem 11. Dosud se taktéž třikrát trefil. 

Švýcarsko

Jistotou v brance ZSC Lions je Šimon Hrubec. Tomu se nadmíru vydařil duel proti Bernu, v němž za svá záda pustil kotouč jen jednou a mohl se radovat z výhry 4:1. Proti Klotenu ho pak na pozici v brankovišti vystřídal Robin Zumbühl a Zürich prohrál 2:4, s Lausanne pak chytal opět 32letý Čech. V zápase chytil 39 střel, přesto dvakrát inkasoval, a nakonec musel zkousnout porážku 2:3, protože v nájezdech nestačil na dva ze tří.

Jeden gól při výhře 4:3 po prodloužení nad Ajoie v dresu Bernu zaznamenal v uplynulém týdnu Frk, který si dokonce poprvé od roku 2018 vysloužil pozvánku do české reprezentace na turnaj Karjala ve Växjö a Tampere. Kvůli zranění ovšem 30letý útočník z nominace opět vypadl. 

Po zdravotních patáliích byl naopak připraven do hry naskočit kapitán Davosu Matěj Stránský. Ve středu se navíc předvedl gólem, který rozhodl o výhře jeho celku 2:1 nad Servette. V dresu Lausanne HC bodoval Jiří Sekáč, z utkání s Ambri-Piottou ale odcházel se spoluhráči pouze s bodem, jelikož padl 1:2 v prodloužení.

Německo

V uplynulém týdnu z Čechů v DEL bodoval jen Andrej Šustr. Ten asistoval v utkání proti Bremerhavenu, které však nakonec se spoluhráči prohrál na nájezdy 2:3. Asistoval už po pouhé minutě a 54 vteřinách hry. Po jeho vyloučení ovšem po necelé čtvrthodině padl vyrovnávací gól. Velmi dobrou defenzivní práci odvedli oba čeští obránci Haie Šustr se Stanislavem Dietzem v utkání proti Eisbaren Berlin. 

Zápas dovedli opět až do rozhodujícího rozstřelu. Nutno podotknout že zářil především brankář Kolínských Tobias Ancicka, který pochytal 48 střel a zastavil i všech pět nájezdů, jimž čelil. Kölner se tak radoval ze dvou bodů za výhru.