Krajánci v Evropě: Jašek a Kantner zářili ve Finsku, Hrubec pochytal 51 střel Davosu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Jašek a Kantner zářili ve Finsku, Hrubec pochytal 51 střel Davosu

Lukáš Jašek bodoval proti KalPa.
Lukáš Jašek bodoval proti KalPa.@PelicansFi
Z českého pohledu nejzajímavější čtvrtfinálovou sérii ve Finsku rozhodne až sedmý zápas. Výrazným dílem ke stavu 3:3 na zápasy mezi Pelicans Lahti a KalPa Kuopio přispěli i čeští hokejisté – Lukáš Jašek (25) zapsal v týdnu dva góly a tři asistence, na druhé straně Matyáš Kantner (24) se trefil dvakrát. Ve Švýcarsku je o semifinalistech rozhodnuto a postupuje i Curych, za který se ve středečním utkání zaskvěl Šimon Hrubec (31), když při výhře 3:2 v prodloužení zlikvidoval 51 střel Davosu.

Finsko

Série Pelicans Lahti proti KalPa Kuopio je jako na houpačce. Oba týmy v uplynulém týdnu Liigy vyhrály svoje dvě domácí utkání a o semifinalistovi bude muset rozhodnout až sedmý zápas. Na obou stranách byli také hodně vidět čeští krajánci. V pondělí se Pelikáni dostali v sérii do vedení 2:1 na zápasy poté, co Tyler Kelleher dvěma góly v poslední minutě otočil skóre na 2:1. U obou tref si asistenci připsal Lukáš Jašek, Patrik Bartošák kryl 26 střel.

Další vyrovnaný duel přišel ve středu, kdy vítězství 3:2 urvalo pro změnu KalPa. Jašek za Pelicans ve druhé třetině zvýšil na 2:1, radost z vítězného gólu a obratu na 3:2 ale slavil na druhé straně Matyáš Kantner. Český útočník se trefil v 55. minutě utkání, kdy si Kuopio vytvořilo tlak v útočném pásmu a po chybě obránců Pelikánů sklepl Kantner ze šikovné pozice před bránou přihrávku Aapeliho Rasanena za Bartošákova záda.

Kantner skóroval znovu v pátek, nic víc ale KalPa na ledě v Lahti nedokázalo a věnovalo soupeři postupový mečbol. Pelicans zvítězili 3:1 i díky Jaškovi, který nejprve přihrál na první gól a sám následně vstřelil třetí branku. Bartošák si připsal 27 zákroků. V sobotu byl český brankář ve třetí třetině nepovedeného utkání vystřídán, změna ale vysokou prohru 1:5 a srovnání série na 3:3 neodvrátila.

Jistí už jsou ve Finsku dva postupující, Tappara Tampere přejela KooKoo s Nickem Malíkem 4:0 na zápasy. Český brankář alespoň dostal příležitost zakončit sezonu na ledě, když v pondělí vystřídal Oskariho Setanena a odchytal i zbylé dva duely. Oba sice tým z Kouvoly prohrál, Malík se ale držel dobře, v úterý kryl 38 střel Tappary a dovedl utkání do prodloužení.

Výhrou 4:1 na zápasy si nejlepší čtyřku zajistil i druhý celek z Tampere Ilves. V uplynulém týdnu ztratil jen pondělní utkání, následující tři duely s přehledem ovládl i díky tomu, že Marek Langhamer za svá záda pustil jen čtyři střely Ässätu Pori.

Kompletní výsledky finské Liigy

Švédsko

Poprvé po 63 letech opustil SHL Brynäs, když prohrál v play out s Malmö 1:4 na zápasy. V úterý ještě po výhře 4:3 v prodloužení udržel naděje ve špatně rozehrané sérii, ve čtvrtek ale padl 0:1, když za záda Brandona Maxwella nedokázal vměstnat ani jednu z 31 střel. Český bek David Sklenička v listopadu s týmem prodloužil smlouvu o další dva roky, v příští sezoně by ho tedy měla čekat druhá nejvyšší liga HockeyAllsvenskan.

V dresu Luley se dařilo Filipu Pyrochtovi. Obránce si v pondělí připsal asistenci u gólu na 2:1, nadějně rozehraný zápas s Växjö ale jeho tým ztratil v prodloužení. V neděli vyhráli hokejisté Luley klíčový duel a poslali sérii do rozhodujícího sedmého utkání, Pyrochta dal v šesté minutě důležitý gól na 1:1.

Cesta play off skončila pro Rögle s Vojtěchem Mozíkem, které nestačilo na Skellefteu 2:4 na zápasy a neobhájí loňské semifinále. V dalších dvou sériích má Örebro do dalšího utkání s Timrou výhodu vedení 3:2, stejně tak Frölunda drží náskok oproti Färjestadu.

Kompletní výsledky švédské SHL

Švýcarsko

National League zná po uplynulém týdnu všechny semifinalisty. Po výhře 4:1 na zápasy suverénně postoupil loňský finalista Curych a velkou zásluhu na tom měl i brankář Šimon Hrubec. Ten ve středečním zápase, ve kterém Lions vybojovali postupový mečbol těsnou výhrou 3:2 v prodloužení, vyzrál na neuvěřitelných 51 střel z hokejek hráčů Davosu.

V pátek pak Hrubec vychytal 27 pokusů a čisté konto a Curych proplul do semifinále, ve kterém se potká se s Bielem. Postoupilo i Servette. Ženevský celek totiž dokázal udolat bojovné Lugano s Lukášem Klokem. Po úterní prohře už vítěz základní části další dvě utkání s přehledem vyhrál a sérii ovládl 4:2.

V duelu českých kapitánů se z postupu v dresu Zugu raduje Jan Kovář, který si i jako jediný z českých krajánků ve Švýcarsku připsal v týdnu bod, když asistoval u druhého gólu Daria Simiona z 52. minuty středečního utkání. Rapperswil pak ještě sérii zdramatizoval pátečním triumfem, ale EVZ si situaci v neděli pohlídalo a po výsledku série 4:2 na zápasy půjde v semifinále na Servette. Pro Lakers, za které hrají Roman Červenka, Michal Jordán a Petr Čajka, končí sezona stejně jako loni ve čtvrtfinále.

Kompletní výsledky švýcarské National League

Německo

Oba celky, za které v Německu hrají čeští krajánci, po nadějných začátcích čtvrtfinálových sérií v sezoně DEL končí. Bremerhaven prohrál s vítězem základní části Mnichovem v týdnu všechna tři utkání a sérii ztratil 2:4 na zápasy. Nečekaně dohráli i kolínští Žraloci, proti kterým otočil sérii z 1:2 na 4:2 Mannheim.

Kompletní výsledky německé DEL