Krajánci v Evropě: V duelu českých kapitánů vede Kovář. Smejkal a Zohorna končí v předkole

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: V duelu českých kapitánů vede Kovář. Smejkal a Zohorna končí v předkole

Jan Kovář pomohl Zugu ke třem gólům.
Jan Kovář pomohl Zugu ke třem gólům.facebook / officialevz
Série předkol play off jsou v evropských hokejových ligách minulostí. Ve Švédsku nečekaně dohrál Oskarshamn s Jiřím Smejkalem (26) a Hynkem Zohornou (32), naopak dál postoupilo Rögle. Z českého pohledu pikantní švýcarské čtvrtfinále Zugu s Rapperswilem načal lépe tým kolem Jana Kováře (32), kapitán Zugu si připsal tři body za asistence u středeční výhry 5:2, EVZ vede sérii na čtyři vítězná utkání 2:1.

Finsko

Z předkola se podařilo přes Kärpät postoupit KooKoo Kouvola i s českým brankářem Nickem Malíkem, který však výkony svého týmu sledoval celý týden pouze ze střídačky. KooKoo mělo náročný program, když v týdnu odehrálo hned čtyři utkání. V pátek pak neúspěšně vstoupilo do čtvrtfinálové série s vítězem základní části Tapparou Tampere.

Druhý tamperský celek Ilves v prvním duelu s Ässätem Pori potvrdil roli favorita a v sobotu dominoval 5:1. Marek Langhamer si v bráně poradil s 18 střelami soupeře. Gólem na 2:0 se blýskl Dominik Mašín, který se prosadil z přečíslení čtyři na tři. Mašín přijal přihrávku Eetua Pakkily ve středu hřiště a pohotově propálil Niklase Rubina.

Už dvě čtvrtfinálová utkání sehráli hokejisté Pelicans Lahti a KalPa Kuopio, stav jejich série je vyrovnaný 1:1. V bráně Pelikánů se při páteční výhře 2:1 po delší odmlce znovu objevil Patrik Bartošák, který týmu pomohl 18 zákroky.

Sobotní odveta v Kuopiu nedopadla pro tým z Lahti zrovna šťastně, prohru 0:3 zařídil dvěma góly ve 23. a 25. minutě z přesilovky a následně z oslabení Tuomas Kiiskinen. U první trefy asistoval Matyáš Kantner. Vypjatý duel provázela také řada faulů, za něž rozhodčí rozdělili 42 trestných minut. Bartošák kryl 21 z 23 střel, poslední gól přidalo KalPa do prázdné brány.

Kompletní výsledky play off finské Liigy

Švédsko

Osmifinálová série Oskarshamnu s Luleou přinesla v týdnu dvě velmi vyrovnaná utkání, po kterých se ale IK se soutěží loučí. V pondělí dokázal Oskarhamn srovnat sérii na 1:1, když zápas za stavu 3:3 v prodloužení rozhodl Jiří Smejkal. Český krajánek šikovně přistrčil puk do jízdy Lukasovi Piloovi a ten pohotově zakončil.

Šlo ale zároveň o poslední body českého útočníka v sezoně, neboť IK úterní rozhodující duel nezvládlo. Zápas, který znovu dospěl až do prodloužení, tentokrát vyzněl po výsledku 3:2 ve prospěch i postup Luley s Filipem Pyrochtou.

V SHL se nelenilo a Lulea hned vstoupila do čtvrtfinále proti Växjö, které je po dvou zápasech nerozhodné 1:1. Z druhého předkola se probojovalo Rögle, když otočilo sérii s Leksandem. Na výhře 4:2 v klíčovém utkání se bodově podílel také Vojtěch Mozík, který si připsal asistenci u prvního gólu. Rögle pak vítězně naladěné zvládlo i první střet se Skellefteou, v sobotním utkání ale favorit srovnal po triumfu 2:0. Své čtvrtfinále s Örebro prohrává už 0:2 na zápasy Timra s Robinem Hanzlem.

Sérii o udržení se v elitní švédské soutěži vůbec nezvládá Brynäs s Davidem Skleničkou. Tým, který do posledních kol bojoval o nesesupové příčky, nečekaně prohrál zatím všechna tři utkání s Malmö, které se po většině nepovedené sezony na jejím konci nadechlo k lepším výkonům.

Kompletní výsledky play off švédské SHL

Švýcarsko

Česko má zastoupení ve třech ze čtyř čtvrfinálových duelů National League. Možná nejpikantnější sérií je střet dvou českých kapitánů a reprezentantů Jana Kováře s Zugem a Romana Červenky s Rapperswilem. Zug se ve Švýcarsku radoval z titulu v posledních dvou sezonách a i letošní čtvrtfinále načal suverénně.

Ve středečním prvním zápase se sice jako první trefil vítěz kanadského bodování Červenka, když ve 4. minutě u modré čáry vlastního obranného pásma zachytil puk a z brejku propálil Leonarda Genoniho. Ale zbytek utkání už byl v režii EVZ a Kováře, který k výhře 5:2 pomohl hned třemi asistencemi.

I ve středeční odvetě v Zugu Lakers vedli, a to hned třikrát. Domácí se ale vždy zvládli do zápasu vrátit a druhý bod v sérii přidali po obratu a výhře 4:3. Rapperswil, který v boji o titul ještě nikdy v historii švýcarské ligy neuspěl, se chytil v nedělním zápase. Zug přejel 4:1 a zkorigoval stav čtvrtfinále na 1:2 na zápasy. Dvěma body za asistence u druhého a čtvrtého gólu se blýskl Červenka.

Lugano, které se do čtvrtfinále prodralo z předkola, čelí vítězi základní části Servette Ženeva a po prvním týdnu prohrává 1:2 na zápasy. Při středečním neúspěchu na ledě soupeře 3:6 si jeden bod za asistenci u poslední branky připsal Lukáš Klok. Český obránce se asistencí znovu vyznamenal ve čtvrtek a Lugano nečekaně vyhrálo 2:0. V sobotu se pak Servette pořádně nadřelo, když srovnalo až v 59. minutě. Utkání však dovedlo do vítězného konce, když v prodloužení rozhodl Marc-Antoin Pouliot.

Loňský finalista soutěže Curych vede v sérii s Davosem 2:1 na zápasy. Šimon Hrubec ve středu vychytal výhru 4:1 25 zákroky, pozdvižení ale vyvolal úplně jiný hráč Lions. Teprve šestnáctiletý obránce Daniil Ustinkov se při své premiéře v play off National League neohroženě pustil do mnohem většího Matěje Stránského ve snaze ochránit Hrubce v bráně. Český útočník si za své následné chování vysloužil hned čtyři minuty na trestné lavici.

V pátek kryl Hrubec v Davosu dokonce 33 střel, domácí ale sérii díky vítěznému gólu Stránského na 2:1 srovnali. Český forvard bodoval také v neděli, asistencí u druhého gólu Davosu ale pouze zmírnil porážku 2:3.

Kompletní výsledky play off švýcarské National League

Německo

Kolín nad Rýnem je ve čtvrtfinálové sérii DEL s Mannheimem zatím úspěšný – vede 2:1 na zápasy. Žraloci zvládli úterní vstup do play off výhrou 4:3, na které se asistencí u prvního gólu podílel také Stanislav Dietz. V páteční odvetě je druhý bod stálo mimo jiné 16 trestných minut. Nedělní duel rozhodl ve prospěch Kolína v prodloužení kanadský útočník David McIntyre.

Zajímavě si vede Bremerhaven proti suverénnovi sezony Mnichovu. Fischtown Pinguins ve středu vyhráli na hřišti soupeře 3:1, na druhý gól nahrál Vladimír Eminger. Formu potvrdili také v pátek triumfem 3:2. V neděli však Bremerhaven vyhořel, Red Bull ho rozstřílel 1:7.

Kompletní výsledky play off německé DEL