Krajánci v Evropě: Kovář nasázel hattrick, bodové žně měli i Češi z Rapperswilu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Kovář nasázel hattrick, bodové žně měli i Češi z Rapperswilu

Jan Kovář slaví gól se spoluhráči z Zugu.
Jan Kovář slaví gól se spoluhráči z Zugu.Profimedia
Českým hokejistům v evropských ligách se v uplynulém týdnu nejvíce dařilo ve Švýcarsku. Kapitán Zugu Jan Kovář (32) zařídil výhru 5:2, když vstřelil v duelu s Langnau tři góly a přidal dvě asistence. Produktivní byla i trojice krajánků v Rapperswilu Roman Červenka (37), Petr Čajka (22) a Michal Jordán (32), která dohromady zapsala dva góly a sedm asistencí. Marek Langhamer (28) ve finském Ilvesu zazářil už osmým čistým kontem v sezoně.

Finsko

Hned v úterý v Liize posunul svůj vlastní klubový rekord brankář Marek Langhamer. Jeho Ilves Tampere vyhrál duel s JYP Jyväskylä 2:0 a český gólman si po 20 úspěšných zákrocích do statistik přidal už osmé čisté konto v probíhajícím ročníku finské ligy.

Langhamer se do brány postavil i v pátek u příležitosti již pátého tamperského derby sezony, z triumfu se ale radovat nemohl. Tappara v Deck Areně, která je pro oba týmy domácí, vybojovala tři body po výsledku 2:0. Ilves vyhrál tři střetnutí městských rivalů v sezoně, Tappara dvě.

V sobotu se Ilves řádně natrápil s až dvanáctým KooKoo, jehož bránu hájil Nick Malík. Ten 32 zákroky udržel outsidera při nadějích až do prodloužení, kdy výhru Ilvesu vystřelil Henrik Haapala. Za tým z Tampere odchytal zápas tentokrát Jakub Málek, který kryl 20 pokusů KooKoo.

Slušný týden, ve kterém získali pět bodů, mají za sebou Pelicans Lahti. V úterním duelu si poradili s Jukuritem Mikkeli 3:1, přičemž cestu k výhře odstartoval Lukáš Jašek. Český útočník ve druhé třetině zakončil dělovou ránou z levé strany kombinaci v přesilové hře, v zápase se podílel i na posledním gólu Larse Bryggmana. Ve čtvrtek rozdrtili Pelikáni 4:0 TPS Turku a až v prodloužení padli 4:5 v sobotním utkání s JYP.

V boji o postup ztratil Jukurit, který po nezdaru s Pelicans prohrál i páteční střet s Ässätem 1:2. Na jediném gólu Juhamattiho Aaltonena se přihrávkami podíleli bratři Kovařčíkovi. Ti pak v sobotu dotáhli tým z Mikkeli k velmi důležitému skalpu Hämeenlinny, která je největším konkurentem Vikingů ve hře o osmifinále play off.

Jukurit se do utkání vrhnul s velkou dravostí a po první třetině vedl dokonce 5:0. První gól umístil za záda Daniela Lebedeffa už ve 41. sekundě Ondřej Kovařčík, druhý přidal o osm minut později jeho bratr Michal. V zápase se bodově dařilo i obránci Liboru Zábranskému, který si připsal asistence u druhého a šestého gólu. Jukurit dovedl zápas k výhře 6:3.

Tabulka Liigy
Tabulka LiigyLivesport

Švédsko

Brynäs dělá v SHL co může, aby se vyhnul baráži a pět kol před koncem základní části je o pouhý bod před třináctým HV71. Ke třem výhrám a osmi bodům pomohl Brynäsu v týdnu i obránce David Sklenička.

V úterý si dvanáctý celek tabulky překvapivě v prodloužení poradil 2:1 s vedoucí Skellefteou, Sklenička nahrával na vítězný gól, který přišel z přesilovky ve druhé minutě přidaného času. Ve čtvrtek čelil tým z Gävle pro změnu poslednímu Malmö, které přejel díky povedené poslední třetině 4:1. Sklenička se podílel na druhé trefě, kterou v 56. minutě poslal do sítě Dmytro Timashov. Sobotní duel s Frölundou skončil stejným výsledkem.

Další dvě výhry přidal Oskarshamn, v úterý porazil 5:1 Leksand a ve čtvrtek 6:3 Linköping. Na obou úspěších měli zásluhu i čeští krajánci v barvách IF. Proti Leksandu řádil Hynek Zohorna, který nejprve nahrával na druhý gól Patrika Karlkvista a pak sám přidal čtvrtou branku ve třetí třetině.

S Linköpingem Oskarshamn zatočil díky hattricku Camerona Brace a dalším dvěma trefám Ahtiho Oksanena. Češi úspěšné akce chystali, jak Zohorna, tak Jiří Smejkal si z utkání odnesli tři body za asistence. Série šesti výher v řadě, která tým vypálila na čtvrtou příčku v tabulce, skončila sobotní porážkou 0:3 v Rögle.

Tabulka SHL
Tabulka SHLLivesport

Švýcarsko

Českou hvězdou týdne ve Švýcarsku byl Jan Kovář. Jeho Zug nastoupil ke středečnímu utkání proti třináctému Langnau a kapitán týmu udělal domácím fanouškům radost, kdy doslova zařídil vítězství 5:2. Za záda brankáře Stephana Charlina poslal v každé třetině po jednom gólu a asistencemi se podílel i na zbylých dvou trefách EVZ.

Tři výhry si připsal Rapperswil, v jehož dresu byli hodně vidět všichni tři čeští krajánci. Na úterní demolici Lugana 6:2 se asistencemi u tří různých gólů podepsali Roman Červenka, Petr Čajka i Michal Jordán. Za soupeře dal jeden z gólů i obránce Lukáš Klok, Lugano ale ztratilo cenné body v cestě do play off. Po jedné prohře a dvou dvoubodových výhrách je v tabulce těsně za postupem, na kontě má ale 68 bodů stejně jako Lausanne, Kloten a Bern.

Znovu 6:2 triumfoval Rapperswil v pátek proti Bernu, Jordán asistoval u druhého a Čajka u pátého gólu. Vydařený týden uzavřeli Lakers v sobotu proti Fribourgu, a znovu se jim zalíbilo skóre 6:2. Kapitán Červenka přihrál na první a třetí gól a na závěr se trefil do prázdné brány. Druhou branku zajistil Čajka.

Rapperswil má tři zápasy před koncem základní části National League jistý postup a je poměrně bezpečně třetí, na druhý Biel ztrácí osm bodů, na čtvrtý Curych má náskok tří bodů. Červenka s bilancí (16+40) nadále vévodí kanadskému bodování švýcarské ligy.

Třikrát v řadě padlo vedoucí Servette Ženeva a jeho náskok v čele tabulky se ztenčil na jediný bod. Dvě porážky mu v týdnu uštědřil Curych a na té úterní se po přestřelce 6:5 velkým dílem podílel brankář Šimon Hrubec, který předvedl čtyřicet úspěšných zákroků.

V neděli se Curych potkal na domácím ledě s Zugem. EVZ prohrávalo 0:1, když Kovář ve 29. minutě zavelel k obratu vyrovnávacím gólem, který mu nachystal Reto Suri. Už o čtyřicet pět sekund později hlásila siréna další trefu za zády Šimona Hrubce, když se trefil Dario Simion. Vše ale zdramatizoval Alexandre Texier a zápas rozhodly až nájezdy, ve kterých se francouzský útočník prosadil hned dvakrát a zařídil Curychu dva body.

Tabulka National League
Tabulka National LeagueLivesport