Krajánci v Evropě: Malík vychytal první nulu, Hanzl na špici a Kovář v rozjetém Zugu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Malík vychytal první nulu, Hanzl na špici a Kovář v rozjetém Zugu

KalPa nedostala za záda Malíka jediný puk.
KalPa nedostala za záda Malíka jediný puk.Instagram @kouvolankookoo
Nejen v Lize mistrů se dobrými výkony uvedli čeští hokejisté působící za hranicemi tuzemska. Ve finské Liize například zaujal mladý brankář Nick Malík (21), když vynuloval útočníky KalPy, a udržel první čisté konto KooKoo v sezoně. Ve Švédsku pak za Timru dlouhodobě válí Robin Hanzl (34), který dokonce vedl tabulku produktivity tamní SHL a stále se drží na její špici. Poslední příspěvek v podobě asistence přidal na své konto proti Malmö. Daří se i Janu Kovářovi (33), který v zápase Zugu s Klotenem zaznamenal bilanci 1+1.

Finsko

Nick Malík ve finské Liize za KooKoo pochytal všech 28 střel při výhře 2:0 nad Kalevanem Pallo, nadále ale pokračuje ve střídání se svým partnerem Oskari Setanenem. Proti JYP však vynikl jiný Čech na soupisce klubu, a to Radek Koblížek. Ten při pátečním vítězství 6:3 dvakrát asistoval, přičemž na první trefu nahrál už po 39 vteřinách od začátku zápasu.

Stejným poměrem porazili Pelicans Lukko. Ruku k dílu v daném klání přiložil i Luboš Horký a Michal Jordán. Prvně jmenovaný se trefil dokonce dvakrát, postaral se jak o otevření skóre, tak vítěznou branku. Lukko pak šestigólový příděl dostalo i ve druhém zápasu týdne proti Jukuritu (1:6). V jeho dresu si jednu sekundární asistenci připsal Ondřej Kovařčík.

Ilves Tampere se po skvělém začátku sezony v tabulce propadlo až na třetí místo. V tempu střílení branek v jeho dresu navíc zvolnil Petr Kodýtek, za minulých sedm dní se trefil jen jednou při prohře 2:4 s Vaasanem do branky krajana a bývalého spoluhráče Miroslava Svobody. I tak zůstává 25letý centr s 10 trefami nejpotentnějším útočníkem týmu.

Libor Zábranský otevřel skóre v utkání Ässätu s IFK Helsinki. O výhru se jeho tým strachoval, sice vedl až 4:0, ale k závěru druhé i třetí třetiny polevil a třikrát inkasoval.

Švédsko

Hanzl v SHL válí, před posledními dvěma koly dokonce vedl tabulku kanadského bodování švédské nejvyšší soutěže, naposledy ovšem při výhře 4:3 nad Malmö jen jednou asistoval a proti Rögle vyšel naprázdno, se 13 body je ale stále mezi třemi nejproduktivnějšími hráči soutěže. Spolu s Hannesem Björninenem se navíc jako jediný může pyšnit dosažení mety 10 gólových nahrávek.

A zatímco v utkání s Malmö se potkal s českým obráncem Jakubem Galvasem, jenž si proti Hanzlově Timře připsal asistenci, v zápase s Rögle chladil jeho útočné snažení Petr Kváča. Bývalý gólman Liberce chytil 23 z 24 střel a měl velký podíl na těsné výhře 2:1.

Oskarshamn navázal na dobrou formu z předminulého týdne, přidal na své konto dvě výhry, ač jednu až po nájezdech, a odlepil se ode dna ligové tabulky. Ve čtvrtečním utkání proti Leksandu dal v jeho dresu první gól aktuální sezony Hynek Zohorna. A že to byla trefa veledůležitá. Rozhodla totiž o tom, že se duel za stavu 1:1 prodlužoval, a nakonec dospěl až k samostatným nájezdům, které jeho spoluhráči zvládli vítězně.

V sobotním zápase Oskarshamnu pak úřadoval jiný Čech – Lukáš Jašek. Nejenže 26letý útočník vyhrál 14 vhazování při 66,67procentní úspěšnosti, ale také se jednou sám prosadil a jednou na branku nahrál. Duel proti Modo nakonec skončil 7:2.

Švýcarsko

Po jedné brance zapsaly ke svým jménům dvě švýcarské stálice Roman Červenka s Matějem Stránským. Kapitán Rapperswilu se trefil v pátek do prázdné branky Ambri-Piotty minutu před koncem utkání, které pro jeho tým skončilo výhrou 3:1. To Stránský sice otevřel skóre z přesilovky v zápase Davosu s Ajoie, po prohře 1:2 se ovšem neradoval ani z bodu. Davos nevyhrál už čtyřikrát v řadě.

Dobrou formu si nadále drží Šimon Hrubec v brance Curychu, který je se 34 body dokonce druhý v tabulce National League. Reprezentací ověřený gólman si drží průměr 1,89 inkasované branky na zápas. Po slabším výkonu proti Ajoie (výhra 4:2) si polepšil v utkání se Servette a pochytal 30 ze 33 střel, aby nakonec mohl se spoluhráči oslavit triumf 5:3.

Svůj um předvedl v utkání s Klotenem také útočník Kovář. Jeden z nejproduktivnějších hráčů Zugu se sám jednou prosadil a k tomu ještě do brankové příležitosti vyslal spoluhráče Lina Martschiniho při výhře 4:1.

Německo

Dvě kola stihly za minulý týden odehrát týmy v německé DEL. Jediným Čechem, který se při nich výrazněji zapsal do statistik, byl obránce Stanislav Dietz. Ten byl ve venkovním utkání Kolína nad Rýnem proti Wolfsburgu při chuti, gólový úspěch sice ani přes šest pokusů vyslaných na branku neslavil, jednou asistencí ale i tak pomohl k výhře 5:4 v prodloužení.