Krajánci v Evropě: Premiérový střelec Bareš, odbrzděný Ilves a souboj gólmanů pro Málka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Premiérový střelec Bareš, odbrzděný Ilves a souboj gólmanů pro Málka

Jakub Málek v brance Ilvesu vychytal první čisté konto sezony.
Jakub Málek v brance Ilvesu vychytal první čisté konto sezony.@ilveshockey
Veleúspěšný týden za sebou mají Češi působící ve Finsku. Rozjeli se zejména ti nastupující za Pelicans. Za tým z Lahti se v sedmém startu poprvé prosadil i Adam Bareš (19). Zároveň v Liize došlo k souboji početné české kolonie Ilvesu s KooKoo. Do branek se proti sobě postavili dva mladí tuzemští gólmani a tím úspěšnějším byl Jakub Málek (21), jenž udržel čisté konto. Celek z Tampere navíc vyhrál třikrát v řadě a v tabulce je druhý. Dařilo se i bratrům Stránským, starší Matěj (30) se ve Švýcarsku dvěma trefami postaral o výhru Davosu, poté však rozšířil jeho početnou marodku.

Finsko

Pelicans začali ligový týden v úterý výhrou 4:1 nad Jukuritem, přičemž hned dva Češi zaznamenali v utkání branku. Jedním z nich byl zkušený obránce Michal Jordán, tím druhým teprve devatenáctiletý útočník Bareš. Pro něj šlo o vůbec první trefu v dospělém hokeji. Tým z Lahti nicméně v následujících dvou zápasech selhal a odešel z nich pouze s jedním bodem. Světlým bodem pro tuzemské fanoušky byla ale další trefa třiatřicetiletého beka s reprezentačními zkušenostmi a trefa dalšího krajánka ve službách Pelicans Luboše Horkého.

Ve středu pak došlo v Liize k zajímavému střetnutí dvou českých brankářů. Na straně domácího KooKoo to byl Nick Malík, klec hostů z Ilvesu Tampere střežil Málek. Výrazně úspěšnější byl druhý jmenovaný, který lapil všech 21 pokusů protihráčů a udržel v aktuálním ročníku první čisté konto. Malík ze stejného počtu střel inkasoval hned čtyřikrát. O jeden z gólů se postaral český křídelník Šimon Stránský a rovnou k němu přidal ještě jednu asistenci. Tu si v utkání připsal i Dominik Mašín.

Ilves byl v ráži a formu si přenesl i do pátečního zápasu s Tapparou, kterou doma přestřílel před zraky 12 528 diváků 4:3. V bráně u toho byl opět Málek, jenž tentokrát zastavil 30 projektilů. Ve třetí formaci dále zářil Petr Kodýtek, který se postaral rovnou o dvě trefy.

Bývalý hráč Plzně se bodově angažoval i ve třetím zápase Ilvesu v uplynulém týdnu. Ten tentokráte celek z Tampere vyhrál 5:2 na stadionu IFK Helsinki. Stejnou měrou, tedy dvěma asistencemi, se do historie střetnutí zapsal kromě Kodýtka znovu i Mašín.

Švédsko

Čeští hokejisté ve švédské SHL prožili o poznání skromnější týden než jejich kolegové ve Finsku. Pošesté v sezoně naskočil do branky Rögle BK někdejší gólman Liberce, Třince nebo Českých Budějovic Petr Kváča, v zápase s Linköpingem nicméně ze 14 střel dvakrát inkasoval a jeho tým nakonec prohrál 2:3. Jednou se totiž hráči Linköpings HC prosadili do prázdné brány.

Svůj první zápas týdne nezvládl ani Färjestad BK, který v prodloužení prohrál 3:4 s MODO Hockey. Cenu bodu však měla přesilovková trefa Davida Tomáška ze třetí třetiny. Tomášek sice mlčel v následujícím zápase s Rögle, jeho spoluhráči ho ovšem i tak zvládli vyhrát 2:1 a se 30 body nadále vedou tabulku švédské nejvyšší soutěže.

Jediným dalším úspěšným střelcem byl v SHL Lukáš Jašek, jehož branka proti Frölundě měla dokonce váhu tříbodovou. Odchovanec třineckého hokeje zvyšoval na konečných 3:2 v čase 47:21. Spoluhráči mu ovšem určitě nepoděkovali za vyloučení, kvůli kterému dohrávali zhruba poslední minutu a půl střetnutí v oslabení a řádně se o výhru strachovali.

Švýcarsko

Zatímco ve Finsku bodoval Šimon Stránský, ve švýcarské National League o sobě dal vědět jeho starší bratr a kapitán Davosu Matěj. Ten se pod úterní výhru svého týmu 3:1 na ledě Langnau Tigers podepsal rovnou dvěma brankami. Jenže pak ho ze hry vyřadilo blíže nespecifikované zranění. Co víc, HCD chybělo proti utkání s Rapperswilem ještě dalších pět zraněných hokejistů a jeden odpykávající si trest.

Přesto se zbylí hráči vybičovali k solidnímu výkonu a získali bod, protože prohráli až v prodloužení 2:3. Na rozhodující trefu Lakers přihrával český veterán Roman Červenka, který se pak trefil i proti Klotenu. S ním ovšem Rapperswil prohrál 1:2.

Slušný týden má za sebou i Jiří Sekáč, jenž kroutí třetí sezonu v barvách Lausanne. To po sérii třech proher zabralo a dvakrát naplno bodovalo. Při pohodlné výhře 3:0 nad Klotenem jednatřicetiletý forvard jednou asistoval, při přestřelce 4:3 s Luganem pak jednu branku sám vsítil.

Německo

V DEL o sobě dala opět vědět česká kolonie v Kolíně nad Rýnem. Tentokrát obránci ve službách Haie. Jako první ve středečním utkání v zaplněné domácí Lanxess Areně proti Schwenningeru zapsal kromě čtyř trestných minut i trefu na konečných 3:1 těsně před koncem druhé třetiny Andrej Šustr.

Příliš radostnou následně nebyla první asistence na jediný gól Kölneru proti Mnichovu, o kterou se postaral Stanislav Dietz. Ta v čase 17:34 sice znamenala vyrovnání na 1:1, Haie potom ovšem inkasovali ještě čtyřikrát, na trefu se sami nezmohli a prohráli vysoko 1:5. V neděli navíc opět prohráli, konkrétně 3:6 ve Frankfurtu a patří jim až devátá příčka německé nejvyšší soutěže.