ANALÝZA SOUPEŘE: Problémy Slováků leží vzadu, hrozbou Pánik a Okuliar

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

ANALÝZA SOUPEŘE: Problémy Slováků leží vzadu, mezi hrozby patří i hradecký Okuliar

Slovensko se bude spoléhat na rychlé protiútoky.
Slovensko se bude spoléhat na rychlé protiútoky.Profimedia
První protivník českých hokejistů na mistrovství světa za sebou nemá výsledkově zrovna povedenou přípravu. Z osmi zápasů prohrál pětkrát a jen dvakrát dostal méně než tři góly. Jak si stojí tento mladý tým před federálním derby s Českem? A na koho si v jeho dresu dávat pozor?

Slovensko před šampionátem odehrálo dva přípravné duely s hodně nepříjemnými Rakušany. Stejně tak jako v případě české reprezentace se v těchto závěrečných vystoupeních rozhodovalo o tom, kdo do Rigy pojede a kdo ne. Nicméně už se zde dají vypozorovat zřejmé rysy toho, čím se Slováci chtějí prezentovat.

Do úvodního duelu proti Rakušanům vstoupili velice aktivně a už od začátku bylo jasné, že se snaží hrát stylem, při němž po zisku puku rychle vyrazí dopředu. Nicméně i přes tři vstřelené góly v první třetině jejich hokej vypadal neurovnaně. Rakousko působilo jistějším dojmem, ve své útočné třetině soupeře přehrávalo a vytvářelo si víc šancí ve hře pět na pět. A hlavně byli jeho hráči efektivní.

Slovensko spoléhalo na rychlý přechod do útoku i v oslabení, v němž vstřelilo dva ze svých tří gólů v utkání. Zvlášť druhý zásah dokládá nebezpečí, které východní sousedi představují po zisku puku, neboť vyrážejí do přečíslení dva na jednoho s obráncem. Počet střel byl ve prospěch Rakouska 33:26, a to i díky větším příležitostem v přesilových hrách. Celkově favorit padl 3:6.

Přehled zápasu Rakousko – Slovensko 6:3

Nejvíce vynikal Pánik

Slováci měli problémy před vlastní brankou a nedařilo se jim eliminovat dorážky rakouských střel. Z hráčů nejvíc vynikal Richard Pánik, který svůj celek nejčastěji dostával do útočné třetiny (celkem osmkrát). Ve většině případů to navíc vedlo k ohrožení soupeřovy branky.

Po jeho průnicích Slováci častěji zůstávali v útočné třetině déle. Jeho formace také patřila k těm, které si z celého týmu vypracovaly nejvíc šancí ve slotu (v prostoru před brankou). Sám Pánik byl střelcem celkem ve čtyřech těchto příležitostech, Cehlárik a Hrivík ve třech. Hrivík k tomu za celý zápas čtyřikrát přihrál na šanci ze slotu.

Z obránců byl potom nejviditelnější talent Columbusu Samuel Kňažko. Tento mladý zadák nahrál spoluhráčům do čtyř šancí, zároveň se často sám vydával s pukem na holi do útočné třetiny a ve třech případech úspěšně.

Za pozornost stojí i slovenské přesilovky, kdy v tomto zápase vyrukoval v jeden moment kanadský kouč Craig Ramsay s formací s pěti útočníky. Zároveň v další početní výhodě dostal příležitost mladý Kňažko a Čechům známý Okuliar z Hradce Králové. Knažko si vždy velmi dobře poradil s tlakem protihráče.

Slovákům chybí zkušenosti

I ve druhém zápase proti Rakousku měli Slováci navrch, ale ukázala se menší zkušenost hráčů a ne zrovna jistý výkon gólmana Riečického. Ten dostal tři góly z pouhých devíti střel na branku. Nebýt (náhodného) gólu v posledních sekundách, šlo by se do prodloužení.

Pro Slovensko po zápase hovořil jak počet střel (29:26), tak množství šancí ze slotu (23:7). Pánik a spol. i zde ukazovali rychlý přechod do útoku (viz první gól), na rozdíl od předchozího zápasu byli schopni zůstat delší čas v útočné třetině a kontrolovat hru. Nicméně dostali celkem laciné góly po nedůrazu a chybách ve svém pásmu a kolem modré čáry.

Z individuálních výkonů určitě zaujala čtvrtá slovenská formace ve složení Jedlička-Čacho-Okuliar, jež v zápase naprosto dominovala. Kontrolovala téměř 90 % střeleckých pokusů při stejném počtu hráčů na ledě. Hodně střel bylo zablokovaných, ale počtem střel na branku ve vyrovnaném počtu předčila první lajnu a počtem šancí se jí vyrovnala (sedm střel, šest šancí). Všechny slovenské formace určovaly hru, nicméně tato soupeře naprosto vymazala: při jejím pobytu na ledě Rakušané jen jednou vystřelili na branku. O to víc překvapilo, že Jedlička nakonec na šampionát nejede.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Dvojice Čacho, Okuliar ukázala dynamiku a vstupovala do pásma soupeře s lehkostí. Celkem devětkrát se jí to úspěšně (následovala střela) povedlo s pukem na holi. Okuliar byl v tomto aspektu dokonce nejlepší z celého týmu. V zápase se opět ukázala kvalita Richarda Pánika, který přihrál celkem do tří šancí při hře pět na pět. 

Avšak nebyl to jen on, nýbrž i jeho noví parťáci ve formaci Hudáček a Regenda. Hudáček přihrál do třech šancí a dvakrát střílel z nadějné pozice ve slotu. Regenda byl zase střelcem této formace, kdy třikrát ohrozil soupeřova brankáře z nebezpečné pozice z mezikruží. Zajímavý byl i výkon Kelemena, jenž se čtyřikrát dostal do pásma díky úspěšnému napadání soupeře a z toho také vstřelil gól.

3 hráči – 3 čísla (ze zápasů s Rakouskem)

Richard Pánik

4 vytvořené šance ze slotu

4 šance ze slotu

8 zisků pásma

Samuel Knažko

4 vytvořené šance

5 zisků pásma

2 asistence

Robert Okuliar

7 zisků pásma

4 šance ze slotu

2 přihrávky do šance ze slotu

Český tým by si měl dávat pozor hlavně na zbytečné ztráty kolem soupeřovy modré čáry a v přechodu do útoku. Z individualit spoléhá soupeř na Pánika, Hudáčka nebo Rosandiče, o slovo se hlásí i mladí hráči v čele s hradeckým Okuliarem a Kňažkem či dvojice z Leksandu Hrivík, Cehlárik. Slovenský útok je poměrně vyrovnaný a slabinou úvodního soupeře na šampionátu bude podle všeho defenziva a brankář. Klíčový bude důraz před brankou Ramsayho týmu, který tam měl problémy s důraznými Rakušany.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi