Od trofeje z roku 1911 po letošní bronz juniorů. Nová Síň slávy českého hokeje otevřela brány

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Od trofeje z roku 1911 po letošní bronz juniorů. Nová Síň slávy českého hokeje otevřela brány

Téměř kompletní výstroj Dominika Haška v Síni slávy českého hokeje.
Téměř kompletní výstroj Dominika Haška v Síni slávy českého hokeje.Marek Kratochvíl
Pouhé tři dny před startem mistrovství světa v Praze a Ostravě se v centru hlavního města odkrylo další lákadlo pro fanoušky. Svůj provoz totiž v ulici Nekázanka u Václavského náměstí slavnostně zahájila nová Síň slávy českého hokeje. Na zhruba 300 metrech čtverečních jsou k vidění desítky originálních artefaktů napříč uplynulými desetiletími.

Uvnitř skleněných vitrín se odvíjí úspěšný příběh československého a českého hokeje. Začal ziskem stříbrného poháru velikosti skleničky pro mistry Evropy 1911 v době, kdy ještě neexistoval samostatný stát a myšlenky na něj znervózňovaly rakouskou monarchii. Připomíná se tu 12 titulů mistrů světa i výjimečný olympijský triumf na Turnaji století v Naganu. Nejčerstvějším přídavkem ve sbírce je  pak letošní bronz dvacítky ze světového šampionátu.

Síň slávy původně sídlila od roku 2008 v obchodním centru Harfa vedle O2 areny, jenže svaz se místo rozhodl loni kvůli vysokému nájmu opustit. A po dlouhém hledání zakotvil na nové adrese. V ní postavil pod dohledem jednoho ze svých 150 členů Bedřicha Ščerbana, který zároveň sedí ve výkonném výboru svazu, působivou interaktivní prohlídku.

Ta má oslovit i mladší generaci. "Chtěli jsme vytvořit něco, co bude odrážet 21. století i pro lidi s jiným životním stylem," uvedl Ščerban, který podle svých slov strávil na přípravách s historiky rešeršemi dobových pramenů a statistik 1500 hodin. Síň lze dokonce navštívit také virtuálně odkudkoliv přes web ceskyhokej.cz.

Otevření Síně slávy Českého hokeje
Livesport

K nejcennějším kouskům patří zakládací listina svazu z roku 1908 nebo kompletní výstroj Dominika Haška, v níž vychytal nezapomenutelný triumf na olympiádě v Naganu 1998. "Jsou tu nové věci, které jsem ještě neviděl. Lidi určitě nadchnou. A díky technice si to tady můžou projít i mladší generace s iPhonem," glosoval legendární gólman.

Pomocí speciálního systému rozšířené reality dostanou návštěvníci na Instagramu zvukový či obrazový vjem z akce, z níž si právě prohlížejí cenné artefakty. Své místo mají mezi trofejemi i ty, které vybojovali junioři, ženy či parahokejisté. V takzvaném chrámu Síně slávy je také dotykový systém, jenž na obrazovkách fotkou i textem představí všechny její členy. 

"V těchto prostorách člověk může být hrdý na naše největší hvězdy všech dob," řekl prezident svazu Alois Hadamczik, který se otevření účastnil vedle několika vekých postav historie českého hokeje.