Češi jsou mistři světa! Pastrňák vystřelil zlato na domácím šampionátu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

PASTRŇÁK TREFIL ZLATO! Češi porazili Švýcarsko a po 14 letech jsou mistry světa

Aktualizováno
Češi jsou mistry světa.
Češi jsou mistry světa.Profimedia
Český tým ovládl finálový zápas mistrovství světa v Česku, hokejisty Švýcarska porazil 2:0 díky trefě Davida Pastrňáka (28). Ten skóroval v 50. minutě, v závěru přidal pojistku David Kämpf (29). Třetí čisté konto na turnaji udržel Lukáš Dostál (23), zastavil 31 střel. Po čtrnácti letech jsou tak čeští hokejisté znovu mistry světa, naposledy se jim to podařilo v roce 2010.

Švýcarsko – Česko 0:2

Švýcaři se rozhodli český soubor zaskočit, pozorný Lukáš Dostál zasahoval už v první minutě, ale nebezpečný pokus zneškodnil. Hra měla od úplného začátku velmi vysoké tempo a přelévala se ze strany na stranu. První velkou šanci nezvládl zakončit kapitán Roman Červenka, který minul výtečnou nahrávku od Ondřeje Kašeho.

A Leonard Genoni byl v permanenci čím dál častěji, český tým se skvěle pohyboval a švýcarský brankář si musel poradit také s pokusem obránce Libora Hájka od modré čáry, jenž navíc hrozil nebezpečnou dorážkou. Gólem zaváněla spolupráce Pavla Zachy a Davida Pastrňáka, ale Genoni držel nulu. Stejně jako Dostál, který se musel předvést proti Nicu Hischierovi.

Sestřih utkání Švýcarsko – Česko 0:2.
Livesport

Přesto to byl domácí výběr, který byl aktivnější. Hodně nebezpečná byla také Kašeho teč v 16. minutě a ještě blíže úvodnímu zásahu byl Christoph Bertschy, který o minutu později po velmi dobrém forčekingu trefil tyč. Velkou pozornost vzbudil také čístý hit Fabrice Herzoga na Davida Pastrňáka. Zaplněná arena ho ocenila pískotem. Během první třetiny stihli všichni čeští útočníci aspoň jednou vystřelit na branku.

Ve 22. minutě došlo na první zápasové vyloučení, Bertschy podrazil ze českou brankou Tomáše Kundrátka a musel na trestnou lavici. Z přesilovky byla odehrána zhruba minuta a střet spoluhráčů z New Jersey Hischiera a Ondřeje Paláta ocenil rozhodčí také dvěma minutami. Ale tentokrát pro Čecha. Šance na obou stranách zůstaly nicméně nevyužité a zápas se změnil ve velké čekání na první gól.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Enetpulse

Jako další zamířil na lavici hanby v polovině zápasu obránce Michael Fora za držení. Aktivní český tým se snažil, hrozili hlavně Pastrňák s Červenkou, ale největší šanci měl Kubalík, který trefil vnější tyčku. Za vyhození kotouče do hlediště putoval jako další na trestnou lavici bek Radko Gudas. Dostál musel během nevyrovnaného počtu hráčů na ledě hasit například nebezpečný pokus zkušeného Nino Niederreitera.

V poslední sekundách druhé dvacetiminutovky utkání zvonila ještě jednou tyč, znovu za Genonim. Trefil ji David Kämpf. "Musíme se hodně točit a dobře se pohybovat. Jdeme si za tím a zvládneme to," burcoval po druhé třetině v rozhovoru pro ČT Sport Kubalík.

Český tým načal třetí část hry tlakem, ale většina střeleckých pokusů končila na výtečně blokujících Švýcarech. A co se dostalo na branku, lapil Genoni. Například Palátovu střelu švihem ve 47. minutě. A tak byl prvním střelcem bitvy o zlato Pastrňák, na jeho dělovku z první v 50. minutě neměl švýcarský brankář šanci dosáhnout a český tým vedl 1:0.

Rázem byl v permanenci Dostál, protože Švýcaři se nehodlali zlata vzdát. Mladý gólman Anaheimu ale znovu předváděl fantastické zákroky. Pojistku přidal v 60. minutě David Kämpf a Česko slaví titul mistrů světa.