ANALÝZA: Znovu se Švýcary. Tři věci, které zlepšit oproti zápasu ve skupině

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

ANALÝZA: Znovu se Švýcary. Tři věci, které zlepšit oproti zápasu ve skupině

David Tomášek proti švýcarské obraně.
David Tomášek proti švýcarské obraně.Profimedia
Národní tým se večer podruhé na letošním mistrovství světa postaví hokejistům Švýcarska. Vyrovnaný duel v základní skupině skončil po 60 minutách 1:1 a Češi jej pak ztratili v nájezdech. Byla to zřejmě nejúpornější bitva, kterou dosud svěřenci Radima Rulíka na šampionátu podstoupili. Nepříjemná osobní obrana po celém hřišti, koncentrace na defenzivu, výborné individuality. Co reprezentaci v onom utkání nešlo?

Vyloučení

Švýcaři i v semifinále se silnou Kanadou potvrdili, že jim přesilovky jdou. Vstřelili v nich nejvíc gólů na turnaji ze všech (12), přičemž dostali od soupeřů celkem 40 možností (úspěšnost využití 30 %, Češi mají 31,82 %). Právě trefy v početních výhodách představují velký podíl na vítězstvích výběru země helvétského kříže, když plnou třetinu branek dosáhl právě v situaci s hráčem navíc. 

I ve vzájemném zápase ve skupině vsítili Fiala a spol. jediný gól v základní době právě v přesilovce. Češi se budou muset vyvarovat většího počtu vyloučení. Ve čtvrtfinále s Američany i v semifinále se Švédy totiž v tomto ohledu neuspěli (3:2, 6:3). Pozastavil se nad tím i kouč Rulík. Naopak soupeř má podle počtu inkasovaných gólů společně s Rakouskem nejhorší oslabení na šampionátu, 10 zásahů představuje dvě třetiny z celkového počtu obdržených branek. To by mohla být pro domácí celek cesta k úspěchu.

Sestřih zápasu ve skupině.
Livesport CZ + SK

Hra pět na pět

Ve vzájemném zápase ve skupině se Češi proti Švýcarsku v rovnovážném stavu sil na ledě příliš neprosazovali. Soupeř v ní byl daleko aktivnější. To však ještě národní celek teprve čekal na přílet tria ofenzivních hvězd Pastrňák, Nečas a Zacha z NHL.

A tak lze předpokládat, že právě hra pět na pět bude v podání reprezentace mnohem lepší. Vždyť v ní v semifinále nastřílela všech sedm zásahů do švédské sítě. I to signalizuje zlepšení. Pořád je tu ovšem výborná švýcarská defenziva, která inkasovala při stejném počtu hráčů jen pět branek z celkových 15.

Preview finále.
Livesport CZ + SK

Střelba ze slotu

V úvodním vzájemném duelu obou soupeřů to byl velký problém národního týmu a souvisí i s předchozím bodem. V první a třetí třetině zápasu nezaznamenali Češi ani jednu střelu ze slotu. Tedy z místa před brankou, odkud padá nejvíc gólů. 

V prostřední části jich sice vyprodukovali 10, to však bylo dané hlavně díky dvěma přesilovkám. Jednu z nich proměnil Matěj Stránský. Celkem pak se Švýcary prohráli na střelecké pokusy ze slotu 10:20.

Švýcarsko – Česko (20:20 + audiokomentář)