Česko ve finále MS v hokeji: Jaké byly poslední tři zápasy o zlato?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Poslední česká finále na MS: Triumf outsiderů, zlato pro Hlinku i nula se Švédy

Česko naposledy slavilo zlato před deseti lety.
Česko naposledy slavilo zlato před deseti lety.Profimedia
Počtvrté od legendární éry "zlatého hattricku" jsou Češi ve finále mistrovství světa v hokeji, navíc na domácím ledě v Praze. To dosud poslední odehráli před dlouhými 14 lety, úspěšnost ale mají velmi dobrou – ze tří možností dvakrát brali zlato. Než se pokusí přidat další, připomeňme si poslední klání, ve kterých český tým hrál o nejcennější kov.

MS 2010 v Německu

Česko-Rusko 2:1

Góly: 1. Klepiš, 39. Rolinek – 60. Dacjuk

Podceňovaný český tým až ve finále, brankář jako hlavní hrdina… Možná podobný příběh jako letos, byť před 14 lety to byla snad ještě větší pohádka. Kouč Vladimír Růžička se před turnajem topil v omluvenkách, na soupisce nakonec byli jen tři hráči z NHL. Po historické prohře s Norskem navíc nebylo jisté, jestli Češi vůbec postoupí do čtvrtfinále.

To se nakonec povedlo a ve vyřazovací části zafungovala dvě tradiční česká kouzla – neprůstřelný brankář a šikovné ruce při nájezdech. Až při "dovednostní soutěži" Češi s Tomášem Vokounem v zádech vyřadili Finy i v semifinále Švédy. I tam byli na hraně vyřazení, než se do puku opřel Karel Rachůnek...

Finále s favorizovaným Ruskem začalo nejlépe, jak mohlo, Jakub Klepiš už v první minutě otevřel skóre. Těsně před koncem druhé třetiny přišel český brejk, při kterém se Rachůnkova nahrávka odrazila od brusle kapitána Tomáše Rolinka do sítě. Rusové v závěru tlačili, dokonce hráli šest na tři a vyloučený Jaromír Jágr se na trestné lavici raději koukal do země, aby se nenervoval u dramatického finiše. Gól Pavla Dacjuka sice připravil Vokouna o čisté konto, nic ale nezměnil na tom nejpodstatnějším – podceňovaní Češi v Německu po téměř hollywoodském příběhu získali zlato!

MS 2006 v Lotyšsku

Česko-Švédsko 0:4

Góly: 15. Mattsson, 16. Emvall, 25. Kronwall, 38. Jönsson

Olympijský rok byl pro Česko medailový dvakrát. Na únorový olympijský bronz tým kolem kapitána Davida Výborného chtěl navázat zlatem z květnového šampionátu v Rize, ten nejsladší pocit z vyhraného finále se ale nakonec nedostavil. 

Mužstvo vedené Aloisem Hadamczikem začalo skupinu A remízou 1:1 s domácími Lotyši, Slovinsko přetlačilo 5:4 a nakonec uhrálo remízu 3:3 s Finskem. Druhé místo ve skupině, ovšem výsledky nenasvědčovaly tomu, že by Češi patřili mezi medailové favority. Staré klišé ale hovoří o tom, že play off je úplně jiná soutěž, a vyřazovací část šampionátu v Rize nebyla výjimkou.

Rusové ve čtvrtfinále brzy vedli zásluhou Alexandra Ovečkina, český tým ale dokázal skóre otočit. Až vyrovnávací branka Michnova minutu a pět sekund před koncem poslala zápas do prodloužení. A tam se díky spolupráci Davida Výborného a zakončujího Zbyňka Irgla zrodil jeden z nejikončitějších gólů novodobé historie českého hokeje.

I v semifinále s Finy Češi brzy prohrávali, v polovině zápasu ale skóre na 1:1 srovnal Tomáš Plekanec. Český výběr si rozhodnutí zase nechal na poslední chvíli, tentokrát ale nečekal na prodloužení – David Výborný a Jaroslav Hlinka rozhodli dvěma góly mezi 57. a 60. minutou.

Ve finále čekali Švédové, kteří tři měsíce předtím vyhráli zlato i na ZOH. A Čechům už bohužel síly došly. Jesper Mattsson a Fredrik Emvall dali dvě branky za 37 sekund, Milana Hniličku pak ještě překonali Niklas Kronwall a Jörgen Jönsson. Konto Johana Homlqvista zůstalo čisté a český výběr se po heroické cestě turnajem musel spokojit se stříbrem.

MS 2005 v Rakousku

Česko-Kanada 3:0

Góly: 5. Prospal, 44. Ručinský, 60. Vašíček

Sezona poznamenaná výlukou NHL hrála pořadatelům mistrovství světa a trenérským štábům do karet. Nemuselo se čekat, kdo se nedostane do bojů o Stanley Cup nebo z nich předčasně vypadne, všechny největší hvězdy byly dostupné – buď nastupovaly v Evropě, nebo klubovou sezonu kompletně vynechaly, jako třeba kanadská jednička Martin Brodeur.

Ani ve Vídni neplatili Češi za největší favority turnaje, kupředu je ale hnala touha vyhrát zlato pro trenéra Ivana Hlinku. Strůjce zlatého zázraku z Nagana v létě roku 2004 zemřel při dopravní nehodě, všechny české dresy na MS tak zdobilo jeho číslo 21. Tým, který ze střídačky vedl Vladimír Růžička, jako by z nebe hnal k triumfu ještě jeden trenér…

Češi vyhráli skupinu D, když porazili Švýcary, Němce i Kazachy. Inkasovali při tom jediný gól. Ze čtyř základních skupin se staly dvě osmifinálové, Česko tu svou začalo jasnou výhrou 5:1 v derby se Slovenskem. Rus Alexander Sjomin nachystal Růžičkovu výběru první těsnou prohru, český tým se ale na čtvrtfinále naladil další výhrou 5:1 proti Bělorusům.

Fanoušky děsily jen rok staré vzpomínky – Češi v roce 2004 chtěli otevřít pražskou O2 Arenu (tehdy Sazka Arenu) medailí z domácího MS, ve čtvrtfinále ale padli na nájezdy, které rozsekl zadák Andy Roach. Ve Vídni český tým proti stejnému soupeři prohrával 0:2, díky zásahům obránců Marka Židlického a Jaroslava Špačka ale zápas srovnal. A došlo na nájezdy… Tomáš Vokoun si tentokrát Roache vychutnal a o odplatu (a hlavně postup) se postaral Martin Ručinský.

Radek Dvořák gólem v prodloužení srazil na kolena hvězdný tým Švédska v čele s Henrikem Lundqvistem, Henrikem Zetterbergem a Danielem Alfredssonem. A ve finále čekala váha nejtěžší, Kanada. Brodeur, Nash, Thornton, Gagné, Heatley… můžeme tady vyjmenovat pomalu celou soupisku. Jenže žádná z hvězd s javorovým listem na prsou nedokázala vyzrát na Tomáše Vokouna, který vychytal čisté konto. Václav Prospal se semifinálovým hrdinou Ručinským se postarali o dva góly, když pak Kanada šla do risku bez brankáře, trefou přes celé hřiště ji dorazil Josef Vašíček. Další příběh jako z továrny na sny – zlato pro Ivana Hlinku.

Přehled zápsu Švýcarsko – Česko (20:20)