Pět zápasů distanc a pokuta téměř čtvrt milionu. Frk pyká ve Švýcarsku za kopnutí soupeře bruslí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět zápasů distanc a pokuta téměř čtvrt milionu. Frk pyká ve Švýcarsku za kopnutí soupeře bruslí

Martin Frk v dresu Rapperswillu.
Martin Frk v dresu Rapperswillu.Profimedia
Český hokejový útočník Martin Frk (30) byl ve švýcarské lize potrestán zákazem startu v pěti zápasech a tučnou pokutou za kopnutí protihráče bruslí. Hráč týmu Rapperswil-Jona pyká za zákrok z minulého pátku v utkání na ledě Lausanne. Frk se v závěru první třetiny dostal v souboji do krkolomné pozice na břiše na mantinelu. Ve strkanici se švédským obráncem Lawrencem Pilutem (27), kterého se předtím neúspěšně pokusil na hrazení narazit, se ohnal nohou a zasáhl jej do oblasti hlavy a krku.

Zákrok v zápase rozhodčí nepotrestali, na disciplinární komisi se s protestem obrátil lausannský klub. Frk se podle vyjádření komise hájil tím, že šlo o neúmyslný rotační pohyb ve snaze nepřepadnout přes mantinel na střídačku. Protihráči, který utrpěl drobnou tržnou ránu na tváři, se omluvil.

Ryan Gardner, který je ve švýcarské lize zodpovědný za posuzování zákroků ohrožujících bezpečnost hráčů, však na základě videa označil zákrok za úmyslný. "Poslední švih/kop nohou je odlišný. Noha je natažená a kope vysoko a směrem k soupeři, o kterém (Frk) ví, že tam je, protože (Pilut) na něm má ruce," konstatoval Gardner. "Je tam kontakt čepele brusle s oblastí hlavy a krku. Šlo o velmi nebezpečný a bezohledný zákrok a nelze jej tolerovat," dodal.

Frk v zápase vstřelil gól, ale porážce 2:4 nezabránil. V následném sobotním utkání už chyběl, protože po zahájení disciplinárního řízení dostal provizorní zákaz startu. Nastoupil pak ještě v úterní odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů ve Vítkovicích, ze které švýcarský klub po porážce 1:5 vypadl. Do švýcarské ligy nastoupí Frk po odpykání trestu zase až 5. ledna. Za zákrok mu disciplinární komise vyměřila také finanční trest ve výši 7660 franků (téměř 200 tisíc korun).