Cesta do NHL začala v Havířově. Beru to jako začátek snu, říká Stezka po podpisu smlouvy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Cesta do NHL začala v Havířově. Beru to jako začátek snu, říká Stezka po podpisu smlouvy
Aleš Stezka podepsal smlouvu se Seattlem.
Aleš Stezka podepsal smlouvu se Seattlem.Profimedia
Hokejový brankář Aleš Stezka (26) se těší po podpisu ročního dvoucestného kontraktu se Seattlem na boj o vysněný start v NHL. Odchovanec Meteoru Třemošná, který zářil v extralize v dresu Vítkovic, si uvědomuje, že k tomu bude ještě dlouhá cesta a bude si muset pravděpodobně říct o šanci na farmě. Nabídka Kraken jej oslovila nejvíce po všech stránkách. Řekl to v rozhovoru poskytnutém médiím agenturou Sport Invest, která jej zastupuje.

"Chci se jednou podívat do zrcadla a říct si, že jsem pro NHL udělal maximum. Každý hokejista se chce v kariéře dostat co nejdál. Kontrakt neberu jako záruku toho, že budu chytat NHL. Beru to spíš jako začátek snu, který se stane skutečností až v momentě odehraného zápasu," uvedl Stezka. "Nechci ale vůbec předbíhat. Teď jsem šťastný, že jsem dostal šanci se prosadit. Udělám maximum, abych si vybojoval v organizaci co nejlepší pozici. Nebude to vůbec jednoduché a je přede mnou spoustu práce," doplnil.

O zájmu z NHL měl informace v průběhu sezony a nervózní byl až před podpisem. "Už dřív jsem se dozvěděl, že se řešily určité varianty. Kluby z NHL oťukávaly možnosti. Člověk si přeje, aby to dobře dopadlo, ale snaží se zároveň soustředit na vlastní práci. Nechával jsem to čistě na agentech Robertu Spálenkovi s Radkem Hamplem a Robertem Kostkou. Odváděli skvělou práci, za což jsem jim vděčný," řekl. "Až když se blížila doba pro rozhodnutí a smlouva se pak finalizovala, nervozita se dostavila. Vlastně jsem nervózní i teď, ale zároveň se moc těším, že to bude super zkušenost."

Zatím počítá s farmou

Kraken jej s nabídkou zaujali. Z více důvodů. "V každém případě se mi líbila vize, kterou mi předestřeli. Z klubu jsem se dozvěděl, co se jim líbí na mém chytání, na čem mám pracovat nebo jak by mohla teoreticky vypadat moje cesta. Vše se bude odvíjet od mých výkonů a dané situaci," podotkl Stezka. Smlouvu mají z brankářů v Seattlu s ním zatím jen Philipp Grubauer a Chris Driedger. Stezka počítá, že začne na farmě v Coachella Valley v AHL.

"Každopádně jsme si nastínili možnosti vývoje, rozebírali obecně gólmanskou situaci, konkurence je v organizaci veliká. Bylo by jen krásné překvapení, kdybych se hned po kempu udržel v prvním týmu. Beru to s velkou pokorou a nepočítám s tím. Soustředím se, ať jsem po příletu do Ameriky dobře připravený a dokážu hned předvést, co umím," plánoval. Na farmě si chce vybojovat místo. "Teprve potom se mohu snažit, abych si zasloužil i šanci výš. Musím být trpělivý a musím zlepšit spoustu věcí, zvyknout si na menší hřiště i trošku odlišný styl hokeje," řekl.

Zlom nastal v Havířově

Ve Vítkovicích má za sebou povedený ročník a ovládl brankářské statistiky play off. "V celé sezoně jsem se moc naučil. V listopadu jsem se dostal do reprezentace, kde jsem už za tréninky byl ohromně vděčný. Po Novém roce jsem se dostal i na turnaj EHT ve Švédsku, kde jsem získal zkušeností ještě víc. Jsem za to rád. I ve Vítkovicích mě chytání po psychické stránce posílilo. Skončili jsme po základní část na druhém místě, potvrdili jsme očekávání, a i v play off jsme podle mě pro vítkovický hokej i celou Ostravu udělali hezký výsledek," hodnotil Stezka.

Statistiky Aleše Stezky.
Statistiky Aleše Stezky.Livesport

Při působení v Liberci a Chomutově v sezonách 2017/18 a 2018/19 nastupoval převážně v první lize v Benátkách nad Jizerou a Ústí nad Labem a potom strávil dvě sezony v druhé nejvyšší soutěži v Havířově, kde podle něj nastal zlom.

"Tým trénoval pan Režnar, trenér gólmanů byl Dušan Šafránek. Oba mi dali šanci, zlepšil jsem se po psychické stránce, výkony jsem se snažil splácet jejich důvěru. Vyústilo to přesunem do Vítkovic, kam si mě vytáhl pan Rimmel s panem Šimíčkem. Trenér Holaň nebo trenér gólmanů Martin Falter mi zase pomáhali s přechodem do extraligy i v celém vývoji. Za zlom se dají vlastně označit celé čtyři roky na Ostravsku, v hokejovém i soukromém životě mi to prospělo," uvedl.

Žena mu ukázala směr

Hodně se i zklidnil. "Moje žena je veliký důvod, proč jsem se zklidnil. Pomohla mi, ukázala směr. A sám to na sobě pozoruju. Všechno navíc souvisí se vším. Našel jsem si i spoustu známých a kamarádů. Svět najednou vidím jinak. Ostrava se stala naším domovem, i když to zní trošku zvláštně, když jsem z Plzně a žena z Liberce. Vybudovali jsme si k městu i lidem velké pouto. Je to něco, co mě posunulo. Jsem rád, že jsem si spoustu věcí uvědomil. A učím se pořád," prohlásil Stezka.

Podpory rodiny si cení. "Oceňuju, jak je žena flexibilní a kolik toho obětuje, abychom měli komfort a já měl možnost se soustředit na hokej. Ví, jak to v něm chodí a že se taková šance neodmítá. Maximálně mě podporuje a bere to pozitivně. Uvidíme, jaký bude plán a co mi z klubu řeknou. Počítám, že budu v Americe chvíli sám, než se vše zařídí. Kdybychom přiletěli všichni najednou, bylo by to náročné. Budu se ale snažit, aby žena i oba synové byli se mnou co nejdřív," přál si.