Famózní Rittich v NHL vynuloval Minnesotu a připsal si třetí shutout v sezoně, Faksa nahrával

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Famózní Rittich v NHL vynuloval Minnesotu a připsal si třetí shutout v sezoně, Faksa nahrával
Rittich za svá záda nepustil ani jednu střelu Minnesoty.
Rittich za svá záda nepustil ani jednu střelu Minnesoty.Profimedia
David Rittich (31) zastavil v NHL všech 31 střel hokejistů Minnesoty, připsal si třetí nulu z posledních deseti startů a dovedl Los Angeles k výhře 6:0. Jihlavský rodák si vylepšil obě hlavní brankářské statistiky: ve 21 zápasech má úspěšnost zásahů 92,1 procenta a v průměru inkasuje 2,17 branky na utkání. V NHL chytá od sezony 2016/17 a lepší čísla po základní části nikdy neměl. Jednu nahrávku si u triumfu 5:2 Dallasu nad Arizonou připsal Radek Faksa (30). Pětibodový večer prožil americký útočník Auston Matthews (26), jenž se proti Washingtonu blýskl bilancí (2+3).

Los Angeles – Minnesota 6:0

Domácí hokejisté s Rittichem v brance si vytvořili rozhodující náskok už v první třetině, kterou ovládli v poměru 3:0. Skóre zápasu otevřel již v 6. minutě Phillip Danault, přičemž do konce první třetiny na něj navázali také Kevin Fiala a Viktor Arvidsson.

Ve stejném duchu vstoupili Kings i do druhé dvacetiminutovky, kde již po 28 sekundách zvýšil na 4:0 obránce Matt Roy. Když se ve 28. minutě v přesilové hře prosadil i Jordan Spence, bylo to moc i na Marca-André Fleuryho, kterého v brance Wild nahradil Filip Gustavsson. Ten však čisté konto na rozdíl od Ritticha uhájil pouze deset minut, než ho prostřelil dlouholetý kapitán Los Angeles Anže Kopitar.

V závěrečné části hry už se ani jeden z celků neprosadil, což mimo jiné znamenalo, že si Rittich připsal již třetí vychytanou nulu v aktuálním ročníku a stal se druhou hvězdou zápasu, předčil jej pouze Arvidsson, který si připsal gól a přihrávku. Stejné bilance dosáhl i Kopitar. Slovinský útočník se stal 52. hráčem v historii NHL, který v soutěži nasbíral 1200 bodů.

 "Zápas byl vyrovnanější, než ukazuje skóre," uznal trenér Los Angeles Jim Hiller. "Kdyby to skončilo 3:2 nebo 4:3, nikdo by se nedivil. Brali bychom to. Měli jsme ale trochu štěstí při pár tyčkách a taky David předvedl několik dobrých zákroků. Mohlo to být těsnější, ale myslím si, že jsme odehráli slušný zápas od začátku do konce," doplnil.

Sestřih zákroků Davida Ritticha

Sestřih zákroků Davida Ritticha proti Minnesotě.
nhl.com

Rittich, který podepsal v létě s Los Angeles jednoletou smlouvu, přitom začal sezonu na farmě. Klub si jej vytáhl do hlavního týmu v prosinci a český gólman šanci skvěle využil.

Dallas – Arizona 5:2

Dallas prohrával po úvodní třetině 0:1, ale ve 46. minutě už vedl 5:1. Pátý gól padl po akci Faksy. Český útočník se odvážně natlačil od zadního mantinelu před branku a jeho střelu sice gólman chytil, ale z dorážky se prosadil Craig Smith. Na obratu se podílel gólem i Jamie Benn, který nastoupil k 1100. zápasu v NHL a všechny je odehrál v barvách Stars. V brance Arizony dostal přednost Connor Ingram před Karlem Vejmelkou.

"Dobře jsme začali, ale od druhé třetiny nás zatlačili a až příliš často jsme ztráceli puky," uvedl trenér Arizony Andre Tourigny. "Jsou výborní ve hře okolo branky, a to je důvod, proč jsou jedním z kandidátů na Stanleyův pohár," doplnil kouč. Dallas ztrácí jen bod na Vancouver, vedoucí tým Západní konference.

Washington – Toronto 3:7

Matthews si upevnil vedení v tabulce střelců. Na kontě má 57 zásahů, o třináct více než na čtvrtém místě David Pastrňák z Bostonu. Americký útočník skóroval už po šestnácti sekundách a ve 33. minutě zvýšil na 3:1. Na obě branky mu přihrál Max Domi, který v zápase asistoval čtyřikrát. "Měli jsme nulovou odpověď na hráče číslo 34," vyzdvihl trenér Washingtonu Spencer Carbery Matthewse, jehož označil za hlavní důvod, proč prohráli.

Ovečkin dal v posledních dvou měsících 15 branek a přibližuje se historickému rekordu NHL v počtu nastřílených gólů. Na kontě má 845 branek, Wayne Gretzky vede s 894 trefami.