Hráči NHL se vrací na olympiádu, liga zároveň uspořádá turnaj hokejových zemí bez Česka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Hráči NHL se vrací na olympiádu, liga zároveň uspořádá turnaj hokejových zemí bez Česka
Nejlepší hokejisté světa se znovu objeví na olympiádě.
Nejlepší hokejisté světa se znovu objeví na olympiádě.Profimedia
Hokejisté z NHL se po dvanácti letech a dvou vynechaných turnajích vrátí na olympijské hry, na kterých budou hrát nejen v Miláně 2026, ale i v roce 2030. Dlouhodobou dohodu dnes na Utkání hvězd v Torontu oznámili komisionář NHL Gary Bettman a prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Luc Tardif. NHL zároveň potvrdila, že v roce 2025 uspořádá turnaj čtyř zemí bez účasti Česka, na němž se představí výběry USA, Kanady, Švédska a Finska složené z hráčů NHL.

"Je to v první řadě skvělá zpráva pro fanoušky a hokej jako takový. Všichni víme, že hokeji dlouho chyběl turnaj těch nejlepších proti nejlepším. A na olympiádě v Itálii se ho všichni konečně po dlouhé době dočkáme," uvedl generální manažer české reprezentace Petr Nedvěd v prohlášení pro ČTK, které zprostředkoval hokejový svaz. "V rámci reprezentačního realizačního týmu se o tom určitě v následujících dnech pobavíme, ale je to ještě daleko. Naprostou prioritou teď pro nás všechny je blížící se domácí mistrovství světa."

Hokejisté NHL naposledy hráli na olympijských hrách v roce 2014 v Soči, kde Kanada porazila ve finále Švédsko. Do Pchjongčchangu v roce 2018 liga hráče nepustila kvůli sporům s Mezinárodním olympijským výborem o zaplacení nákladů na cestu, ubytování a pojištění. V roce 2022 v Pekingu hráči z NHL nestartovali vinou pandemie koronaviru.

"Návrat na olympijské hry je uznáním toho, jak důležité to pro hráče je. Všichni z našeho vedení cítili, že je to správná věc, kterou bychom měli udělat, protože naši hráči to opravdu hodně chtěli," uvedl na tiskové konferenci Bettman. "Jako hokejoví fanoušci jsme z této přelomové dohody nadšení a už nyní se těšíme, že budeme svědky toho nejlepšího z hokeje na olympijských hrách v Miláně a v roce 2030," dodal šéf IIHF Tardif. Dějiště ZOH 2030 ještě nebylo určeno.

Do roku 2014 hráli hokejisté z NHL na pěti olympijských hrách za sebou od roku 1998, kdy v Naganu vyhrála "Turnaj století" senzačně česká reprezentace.

Částečný nástupce Světového poháru

Turnaj pořádaný NHL v roce 2025 bude částečným nástupcem Světového poháru, jenž se ještě s českými hokejisty naposledy konal v roce 2016. Soutěž pro čtyři týmy nazvaná 4 Nations Face-Off se bude konat 10. až 20. února 2025 ve dvou dosud neurčených severoamerických městech, jednom v USA a jednom v Kanadě.

Týmy se na turnaji utkají systémem každý s každým a dvě nejlepší mužstva postoupí do finále. Celkově se tedy během devíti dnů odehraje sedm zápasů. Kvůli turnaji odpadne v příští sezoně tradiční Utkání hvězd NHL.