Pastrňák podruhé v základní části NHL překonal hranici 100 bodů, Mrázek exceloval 40 zákroky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pastrňák podruhé v základní části NHL překonal hranici 100 bodů, Mrázek exceloval 40 zákroky
David Pastrňák opět překonal hranici 100 bodů už v základní části NHL.
David Pastrňák opět překonal hranici 100 bodů už v základní části NHL.Profimedia
David Pastrňák (27) v noci zaznamenal bilanci 1+1 a podruhé ve své kariéře tak překonal už v základní části sezony NHL magickou hranici 100 bodů. Českému forvardovi se to navíc vydařilo ve dvou po sobě jdoucích ročnících, což se v organizaci Bruins povedlo naposledy před 30 lety Adamu Oatesovi (1992-1994). Boston i díky dvoubodovému příspěvku (1+1) Pavla Zachy (26) zvítězil na Floridě 4:3 a vede divizi. Famózní výkon předvedl také Petr Mrázek (32), jenž 40 úspěšnými zákroky pomohl Chicagu zdolat Calgary 3:1.

Blízko k výhře měl i Jiří Patera, který chytal v NHL poprvé od 10. ledna. Vegas s českým brankářem vedl v Nashvillu po úvodní třetině 3:0, po dvou 4:1, ale nakonec podlehl 4:5 v prodloužení. Patera kryl třicet střel, prodloužení rozhodl Roman Josi. Obratem protáhli Predators bodovou sérii na osmnáct zápasů, z toho šestnáct vyhráli.

Jan Rutta si připsal přihrávku při prohře San Jose 3:6 s Dallasem. Český obránce vybojoval v útočném pásmu puk a díky jeho práci snížil Alexandr Barabanov na 1:3. Jeho spoluhráč Filip Zadina nasbíral čtyři záporné body za účast na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách.

Florida – Boston 3:4

Pastrňák se stal teprve pátým hráčem v historii Bostonu, jemuž se povedlo posbírat 100 a více bodů ve dvou základních částech sezony v řadě. Český útočník se připojil do luxusní společnosti, do níž patří Bobby Orr (šestkrát v řadě), Phil Esposito (pětkrát), Adam Oates (dvakrát) a Barry Pedersen (dvakrát).

Boston v zápase třikrát smazal jednogólové manko. Po přihrávce Zachy na modrou čáru vyrovnal Charlie McAvoy na 1:1. Pastrňák nepohrdl šancí, když jej Florida nepokryla před brankou, a upravil ve 36. minutě na 2:2. Havířovský rodák si trefou připsal stý bod sezony (45+55). Po české spolupráci padl vítězný gól. Pastrňák vyslal přihrávku z pravého kruhu do prostoru před brankou a od brusle Zachy skončil puk v síti.

"Podíval se na mě, než se dostal k (odraženému) puku, a věděl jsem, že se mě bude snažit najít. Tlačil jsem se před branku, abych se dostal do gólové pozice, a měl jsem štěstí," popsal Zacha klíčovou akci.

Boston vyhrál přímý souboj o první místo v Atlantické divizi. Před Floridou vede o dva body. "Víme, že mají velmi dobrý tým. Zápas připomínal play off. Taková vítězství jsou důležitá, abychom mohli svou hru posouvat na vyšší úroveň," podotkl Zacha.

Bostonu zbývá odehrát do konce základní části devět zápasů, ve kterých může Pastrňák zaútočit na osobní rekord. Minulou sezonu získal 113 bodů (62+51). Aktuálně je se 101 body (45+56) pátý v produktivitě soutěže.

Chicago – Calgary 3:1

Chicago vstřelilo v úvodní třetině dvě branky a svým druhým gólem v zápase zvýšil Jason Dickinson ve 45. minutě na 3:0. Mrázek byl v závěrečném dějství pod palbou a šlo na něj dvacet střel. O čisté konto připravil českého gólmana v čase 52:25 MacKenzie Weegar, který se prosadil střelou zpoza mezikruží.

Arizona – Columbus 6:2

Columbus překonal Karla Vejmelku jen v přesilových hrách, ve kterých otevřel skóre z mezikruží Boone Jenner a na 2:2 vyrovnal Zach Werenski střelou z levého kruhu. Arizona rozhodla ve třetí třetině, kterou ovládla 4:0. Hlavní postavou zápasu se stal Josh Doan, který ozdobil debut v NHL dvěma góly včetně toho vítězného z 51. minuty.

"Bylo mi řečeno, abych si zápas užil, protože premiéra v NHL je jen jednou. A odehrál jsem utkání, na které nikdy nezapomenu," uvedl hrdina duelu, jehož otec Shane Doan je ikonou Coyotes.

Další výsledky NHL

New York Rangers udolali Philadelphii 6:5 v prodloužení a jsou prvním týmem, který má sto bodů a jistou účast v play off. Tři branky vítězů připravil Artěmij Panarin, který překonal hranici sta bodů. V klubové historii dosáhl této mety naposledy Jaromír Jágr v sezoně 2005/06. Dva branky Rangers dal Alexis Lafreniere a prodloužení ukončil Adam Fox.

Colorado podlehlo na svém ledě Montrealu 1:2 a přišlo o sérii devíti výher. Jediný gól vstřelil už v úvodní minutě Nathan MacKinnon, který bodoval i ve 35. domácím utkání sezony. Stále si tak udržuje naději, že se stane prvním hráčem v historii NHL, který bude bodovat ve všech 41 utkáních základní části na vlastním ledě.

Tabulka NHL