Pastrňák v NHL gólem a asistencí pomohl přehrát Edmonton, Matthews pokořil hranici 50 branek

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pastrňák v NHL gólem a asistencí pomohl přehrát Edmonton, Matthews pokořil hranici 50 branek
Pastrňák si proti Oilers připsal dva body (1+1).
Pastrňák si proti Oilers připsal dva body (1+1).Profimedia
David Pastrňák (27) přispěl v NHL gólem a přihrávkou k výhře hokejistů Bostonu 6:5 v prodloužení na ledě Edmontonu. U vítězné branky asistoval Pavel Zacha (26). Karel Vejmelka (27) inkasoval šestkrát z 36 střel a neodvrátil prohru Arizony 3:6 s Torontem. Dvakrát jej překonal Auston Matthews (26), který pokořil hranici padesáti vstřelených branek už v 54. utkání sezony.

Edmonton – Boston 5:6p

Boston odskočil domácím ve druhé třetině z 1:1 na 4:1. Čtvrtý gól padl po akci Pastrňáka, jehož střelu doklepl do odkryté branky Jake DeBrusk. Edmonton smazal manko mezi 36. až 48. minutou, ale Pastrňák vrátil týmu vedení. Český útočník se prosadil v čase 52:41 švihem z levého kruhu k bližší tyči. Už za 42 sekund ale vyrovnal Zach Hyman.

V prodloužení Boston ubránil oslabení a poté udeřil. Zacha přihrál DeBruskovi, jehož střelu domácí zblokovali. Puku se mezi kruhy zmocnil Charlie McAvoy, elegantně se zbavil obránce a bekhendovou kličkou rozhodl.

"Mají skvělý tým. Ve třetí třetině nás zatlačili a nabalovalo se to, ale odpověděli jsme správně. Po vyrovnání na 4:4 jsme další čtyři minuty kontrolovali a dali gól," uvedl trenér Bostonu Jim Montgomery. "Líbilo se mi, že jsme se nenechali ovlivnit tím, co se stalo. Ať už to bylo pozitivní, nebo negativní, pokračovali jsme ve své hře," doplnil.

Arizona – Toronto 3:6

Toronto položilo základ úspěchu v úvodní třetině, kterou ovládlo i díky dvěma využitým přesilovým hrám 3:0. Matthews dal v šesté minutě druhý gól týmu a svůj padesátý v sezoně, když zaskočil Vejmelku střelou z ostrého úhlu od pravého mantinelu. Nejlepší střelec ročníku zvýšil ve 37. minutě na 4:2 z dorážky. Dva góly vstřelil v utkání i jeho spoluhráč William Nylander. Arizona prohrála pojedenácté v řadě.

Matthews dosáhl na padesát tref už v 54. utkání sezony a v historii NHL to dokázal nejrychleji ze všech hokejistů narozených v USA. Absolutní rekord drží Wayne Gretzky, který překonal magickou hranici po 39 zápasech. Pokud útočník Toronta udrží gólový průměr, dostane se na 70 branek, což se naposledy stalo v NHL před 31 lety a jen čtrnáctkrát v historii soutěže.

Pro Matthewse byl zápas speciální i z jiného pohledu. Vyrůstal pět mil od haly, kde hraje Arizona zápasy, a fandil odmala Coyotes. "Doufám, že můžu být pro zdejší mladé kluky inspirací, povzbuzením. Nezáleží, odkud jste. Hlavní je, abyste makali, pak se vaše sny mohou splnit," řekl Matthews, který v každé ze svých osmi sezon v NHL dal alespoň 34 branek a dvakrát se stal králem střelců NHL. Ve 26 letech už má na kontě 350 gólů. "Cítím se vděčný, v jaké jsem teď pozici a udělám vše, co je v mých silách, abych takhle i nadále pokračoval," doplnil.

V čele tabulky střelců vede Matthews o 12 gólů před Samem Reinhartem z Floridy. Třetí Nikita Kučerov a David Pastrňák mají na kontě 36 branek.

Další zápasy NHL

Vejmelka si připsal prohru v osmém utkání za sebou, v němž nastoupil od začátku. Další čeští brankáři plnili ve středečním programu roli náhradních brankářů. Petr Mrázek sledoval z lavičky prohru Chicaga 1:3 s Philadelphií. Lukáš Dostál kryl záda Johnu Gibsonovi, který inkasoval šestkrát při prohře Anaheimu 4:7 doma s Columbusem.

Utkání v Anaheimu nabídlo nezvyklý průběh. Ducks prohrávali ve 23. minutě 0:4, ale ještě před druhou přestávkou vyrovnali. Závěrečnou třetinu ale ovládl Columbus, pod jehož výhru se podepsali Zach Werenski dvěma góly a Boone Jenner třemi body (1+2). Domácím nestačily dva góly Masona McTavishe.

Další zápasy NHL