Pastrňák v NHL měnil historické tabulky. Je to pro mě něco mimořádného, říká

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pastrňák v NHL měnil historické tabulky. Je to pro mě něco mimořádného, říká
David Pastrňák v zápase s Carolinou dosáhl hned na několik milníků.
David Pastrňák v zápase s Carolinou dosáhl hned na několik milníků.Profimedia
Večer plný velkých milníků a osobních rekordů prožil v nedělním utkání NHL český hokejový útočník David Pastrňák (26). Výhru Bostonu nad ledě Caroliny 4:3 po samostatných nájezdech podpořil dvěma góly a stal se teprve šestým hráčem v bohaté klubové historii, jemuž se podařilo dát 50 branek v jedné sezoně. Zároveň se přehoupl přes hranici 600 bodů v kariéře a vysloužil si komplimenty spoluhráčů i kouče Jima Montgomeryho.

Pastrňák se hodně snažil už v sobotním domácím duelu proti Tampě Bay (2:1), navzdory pěti střelám na branku však neuspěl. Nakonec nemusel čekat dlouho. Na ledě PNC Areny se v páté minutě dostal za obranu Hurricanes a se štěstím překonal dánského gólmana Frederika Andersena. V tu chvíli se stal prvním hráčem Bruins od sezony 1993/94, jemuž se podařilo nasázet za jeden ročník alespoň 50 tref.

Jubilejním gólem zakulatil i svůj bodový součet v základní části NHL. Na 600 bodů potřeboval 583 utkání. Rychlejší byli v barvách Bostonu pouze velikáni Bobby Orr (461 zápasů) a Ray Bourque (569). "Je to pro mě rozhodně něco mimořádného. A vedla k tomu dlouhá cesta. Všechno je o to lepší, že jsme vyhráli," řekl Pastrňák novinářům po sedmé výhře lídra soutěže za sebou.

Přes 50gólovou metu za ročník se před ním z českých hráčů dostali pouze Milan Hejduk a třikrát Jaromír Jágr, jenž drží české maximum s 62 góly. V historii Bruins navázal Pastrňák na Phila Esposita, jenž se podobně zaskvěl hned pětkrát, Cama Neelyho (3x), Kena Hodgeho, Ricka Middletona a Johnnyho Bucyka.

"Už jsem byl jednou před pár lety blízko," připomněl havířovský rodák 48 gólů z dlouhodobé fáze sezony 2019/20. "Ale nikdy nevíte, co se stane. Tehdy jsem měl ještě pořád hodně zápasů před sebou a najednou přišel covid," konstatoval Pastrňák. Základní část sezony byla tehdy zkrácena a jeho útok na hranici extratřídy vzal za své. Tentokrát se dočkal. "Obrovské poděkování patří všem spoluhráčům a rodině. Je to vážně něco. A je to ještě lepší, když se o to mohu podělit s kluky z týmu," dodal.

Jubilejní gól dílem náhody

Zatímco obvykle ničí brankáře skvělou střelou a baví diváky nápaditým zakončením, jubilejní branky dosáhl i dílem náhody. Domácí bek Brent Burns, který ho stíhal, Pastrňáka lehce rozhodil, český hráč ztratil nad pukem kontrolu, kotouč přesto doklouzal mezi Andersenovými betony za čáru.

"Tak to v hokeji chodí. V sobotu jsem měl pár dobrých šancí, ale puk jsem do branky nedostal. A dneska? Ztracený puk – a skončil v brance. I takový je hokej. A já to samozřejmě beru. Ale nebyl v tom úmysl. Nejsem Nikita Kučerov, vážně nevím, jak se tohle dělá záměrně," připomněl Pastrňák s úsměvem hvězdného ruského útočníka, jenž občas podobnou fintu při zakončení v souboji tváří v tvář s gólmanem zkusí a několikrát už uspěl.

Na zteč vyslal Pastrňáka produktivní bek Charlie McAvoy. "Jsem rád, že teď budu v rekordních tabulkách jako součást onoho výkonu. První padesátigólová sezona... Mám z Davida opravdu velkou radost. Zaslouží si to. Vážně tvrdě pracuje, je to naprosto neuvěřitelný hokejista. Je úžasné, co dokázal. Pro nás všechny znamená hrozně moc jako člověk. A samozřejmě i tím, že je hráčem Boston Bruins. Takhle skvělý milník si naprosto zasloužil," ocenil McAvoy.

Pastrňák přidal ve druhé třetině ještě jeden zásah, když se prosadil ranou z první v početní výhodě a zařídil Bostonu vedení 2:1. Byl to pro něj 100. přesilovkový gól. V tomto ohledu je teprve sedmým hráčem historie Bruins. Současně zaznamenal 53. zápas alespoň se dvěma brankami. Ještě jedno vícególové vystoupení a na šestém místě klubových tabulek vyrovná Patrice Bergerona, současného kapitána mužstva.

Dozrál do role lídra

Bergeron v neděli týmu chyběl, stejně jako další z dlouholetých tahounů Brad Marchand. Pastrňák je zastoupil a naplno ukazuje, že už do pozice lídra dozrál. "Učil jsem se mnoho let od Davida Krejčího a Tuukky Raska. Každý den. Když tady pak nebyli, člověk zjistil, že se musí sám trochu posouvat – nejen na ledě, ale i mimo něj. Je to věc, které chcete sami dosáhnout," podotkl Pastrňák, který má na kontě 601 bodů za 291 gólů a 310 asistencí.

Radost mít takové svěřence... "Jsem především šťastný za to, že máme takového hráče v týmu. A budeme ho tady mít ještě dalších osm let," připomněl kouč Montgomery Pastrňákův nedávno uzavřený nový kontrakt. "Je to vážně úžasný talent. Nemohu to dostatečně vyjádřit. Bergeron a Marchand jsou doma, sami jste mohli vidět, jaké má David vůdcovské schopnosti. Hrál celou dobu přesně tak, jak se má hrát," dodal Montgomery.

Aktuální forma Bostonu.
Aktuální forma Bostonu.Livesport

Výhra nad Hurricanes rozhodla o tom, že Bruins zakončí sezonu s kladnou bilancí proti všem soupeřům z ligy. Něco takového dokázal Boston naposledy v roce 1969 a celkově jen osmkrát za 98 let dlouhou historii svého účinkování v NHL. Novým rekordem je pak 27 venkovních výher. A to základní část ještě neskončila. "Je to úchvatné, když si vezmete všechny ty skvělé týmy, které Bruins měli," podotkl Montgomery.