Pohled: Základní část NHL je za námi, úspěch může být rychle zapomenut

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pohled: Základní část NHL je za námi, úspěch může být rychle zapomenut

Zvládne David Pastrňák tlak ve vyřazovací části?
Zvládne David Pastrňák tlak ve vyřazovací části?Profimedia
Základní část NHL je za námi a nedá se říct, že by byla nezajímavá. Více stobodových hráčů měla liga naposledy před 27 lety, Boston Bruins odehráli vůbec nejlepší ročník v historii soutěže a došlo i k několika trejdům, které se daly označit za blockbustery. Takže? Takže nuda to opravdu nebyla, ale to hlavní se stejně teprve blíží. Vše co se povedlo může být rychle jen hezkou vzpomínkou.

Jestli náhodou někdo zameškal základní část, v play off se asi bude hodně divit. Zmizely totiž jistoty. Například Pittsburgh Penguins se poprvé po šestnácti sezonách nekvalifikovali do bojů o Stanley Cup, takže Sidney Crosby a spol. mají dovolenou. A jinak na tom není ani jeho odvěký rival a soupeř Alexandr Ovečkin, který vynechal s Washingtonem play off jen ve svých prvních dvou sezonách v lize (2005-07) a následně pouze v roce 2014. Oba jsou skvělí, ale stárnou. Je čas na přestavbu.

Nicméně příznivci Capitals a Penguins pořád mohou na své veterány chodit, to v Chicagu doslova skončila jedna éra. Blackhawks už v přestavbě jsou a poslední dvě tváře, které symbolizovaly úspěch let předchozích, jsou také pryč. Logicky, nemělo smysl si Patricka Kanea i Jonathana Toewse na soupisce nechávat, na obou bylo navíc znát, že opouštět Blackhawks pro ně bylo těžké, ale prohrávat jeden zápas za druhým nebylo o nic snazší.

Ale nebojte, některé stálice zůstaly. Například železný muž Phil Kessel z Vegas Golden Knights znovu odehrál celou základní část NHL bez jediného zameškaného zápasu. Ligové utkání naposledy vynechal 3. listopadu 2009. Těžko tomu věřit, už jen díky jeho stravovacím návykům.

V Bostonu musí přijít minimálně finále

Boston má za sebou historickou sezonu. Přiznejme si, trochu nečekaně. Špatní Bruins samozřejmě nejsou a nebyli, přesto je množství expertů před sezonou pasovalo mezi šestnáctku, která do bojů o Stanley Cup ani nepostoupí. Jenže tvrdé jádro, které v klubu funguje už dlouhé roky se doplnilo s aktivním mládím a životní sezonou Davida Pastrňáka.

Bylo z toho rekordních 135 bodů a 65 výher. Jen ve dvanácti případech soupeři Boston přehráli v základní hrací době. Hrát proti tradičnímu klubu nebylo v celé základní části snadné a z českého pohledu můžeme být pyšní. K rekordu totiž přispělo šest hráčů s českým pasem, někteří více, jiní zase méně, ale na to už se historie neptá.

Pastrňák byl excelentní, užíval si hokej a vyhrávání, stal se druhým Čechem v historii, který překročil hranici 100 bodů v jedné sezoně a jeden gól mu chyběl k vyrovnání českého gólového rekordu, který drží Jaromír Jágr. Havířovský rodák je skvělý, ale narovinu se přiznám, nečekal jsem, že by mohl v kariéře zakončit sezonu s 61 góly nebo 113 body. Hltat každé ráno výsledky bylo díky němu ještě zábavnější.

Ale všechno bude – minimálně v Americe – zapomenuto, pokud Bruins nebudou úspěšní v bojích o Stanley Cup. A jako úspěch se bude brát po extrémně vydařené základní části minimálně finále…

Edmonton musí ukázat, že není týmem dvou mužů

Podobně na tom jsou v Edmontonu, který základní část zakončil čtrnácti výhrami z patnácti zápasů a týmoví lídři Connor McDavid (153) a Leon Draisaitl (128) dohromady posbírali 281 bodů. Hlavně McDavidův výkon vypadá jako z minulého tisíciletí. Kanaďan mění soupeře v bezbranné kuželky, jen v sedmi utkáních nebodoval, naopak v deseti získal čtyři body.

Kanadské bodování ovládl dominantním způsobem a k smíchu je vedle něj výkon Jamieho Benna, který získal před osmi lety Art Ross Trophy s 87 body. To by mimochodem v tomto ročníku stačilo na dvacáté místo.

I tyto statistiky ale nebudou na přelomu května a června nikoho zajímat, pokud se McDavid bude golfovou holí škrábat na zádech. Edmonton se před rokem dostal až do Finále konference, tentokrát musí ještě dál.

Ale není sám, kdo má takové ambice. Základní část je jen formalitou, teď jde do tuhého.