Vaněček deptal Crosbyho a přispěl k výhře Devils. Hronek český rekord nevylepšil

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Vaněček deptal Crosbyho a přispěl k výhře Devils. Hronek český rekord nevylepšil
Vítek Vaněček vyzrál ve všech střech případech na hvězdného Crosbyho.
Vítek Vaněček vyzrál ve všech střech případech na hvězdného Crosbyho.Profimedia
Vítek Vaněček (27) pomohl New Jersey k výhře na ledě Pittsburghu (5:2). Ve třech případech český brankář úspěšně čelil i hvězdnému Sidneymu Crosbymu (36), který se tak v souboji s rodákem Havlíčkova Brodu zmohl "jen" na asistenci. Další vystoupení v NHL měl na programu i obránce Vancouveru Filip Hronek (26), jenž ve čtvrtek vyrovnal český rekord, když v nejslavnější hokejové soutěži světa bodoval v 11 zápasech v řadě. Další bod ale produktivní bek nepřidal a Canucks prohráli s Calgary 2:5.

Pittsburgh – New Jersey 2:5

Vaněčka překonal jen Bryan Rust, který dal z úniku první gól zápasu a ve 24. minutě upravil skóre na 2:1 tečí z předbrankového prostoru. Víc český brankář nedovolil. "Hráli jsme v obraně velmi dobře, asi nejlépe v sezoně. Kluci mi hodně pomohli a já se jim to snažil vracet," uvedl Vaněček, který byl v předchozím startu střídán po dvou gólech z pěti střel.

Za výkon pochválil českého brankáře i trenér Lindy Ruff. "Na začátku zápasu jsme udělali několik chyb a bylo ohromně důležité, že nás Vaněček podržel několika opravdu dobrými zákroky. Dal nám čas, abychom se dostali do hry, a ve zbývajících 55 minutách jsme odehráli podle mě nejlepší zápas sezony," pronesl Ruff. A to ještě Devils chyběli zranění Jack Hughes, Nico Hischier a Timo Meier.

New Jersey prohrávalo 1:2 jen krátce, v dalším střídání vyrovnalo a výhru strhlo na svoji stranu třemi góly v poslední třetině. Palát si připsal přihrávku u trefy na 4:2. Český útočník poslal puk za branku, odkud jej přihrál Dawson Mercer kolem Radima Zohorny a pravé tyče Alexandru Holtzovi. Nikým nebráněný švédský útočník bez problémů skóroval.

Chicago – Tampa Bay 2:4

Chicago vedlo po úvodní třetině 1:0 gólem Lukase Reichela. Tampa Bay ale v úvodu druhé třetině zásluhou Braydena Pointa v přesilové hře vyrovnala a ukončila gólový půst, který trval téměř 150 minut. Petra Mrázka poté od modré čáry překonal v polovině utkání Michail Sergačev. Blackhawks vyrovnali na začátku třetí části trefou Corey Perryho. Zápas rozhodl Viktor Hedman, který doklepl puk do prázdné branky. Výhru zpečetil Brandon Hagel při risku domácích bez gólmana.

Calgary – Vancouver 5:2

Hronek o den dříve poprvé v sezoně skóroval a vyrovnal český rekord v NHL mezi obránci, který vytvořil Jiří Bubla v sezoně 1983/84. Elitní bek ale dál bodovou sérii neposunul, v Calgary si během téměř 24 minut na ledě nepřipsal gól ani asistenci. Hlavním strůjcem výhry domácích se stal Elias Lindholm (1+2). Jeho spoluhráč Daniel Vladař plnil roli náhradního gólmana.

San Jose – St. Louis 5:1

San Jose rozhodlo v pasáži od 21. do 34. minuty, během níž odskočilo ze stavu 1:0 na 5:0. Dvěma trefami se zasloužil o výhru Mike Hoffman a na obě branky mu přihrál Zadina, který si připsal první asistence v sezoně. Kanadský hráč nejprve otevřel ve třetí minutě skóre po souhře celého třetího útoku a na 5:0 zvýšil z úniku, do kterého jej vyslal Filip Zadina.

"Hráli jsme od začátku zápasu, jak bychom si představovali. Chytli jsme tempo a drželi jej," pochvaloval si trenér San Jose David Quinn. Jeho svěřenci začali sezonu jedenácti porážkami, poté ale dosáhli vyrovnané bilance 3:3. "Když máte dlouhou sérii proher, nevěříte si, bojíte se, jste pasivní. Proti St. Louis jsme ale hráli odvážně a za takový přístup býváte odměněni. Jdeme správným směrem," řekl kouč.

První hvězdou byl ale vyhlášen brankář San Jose Kaapo Kähkönen, který zneškodnil 44 střel včetně čtyř pokusů Jakuba Vrány. Na straně vítězů Tomáš Hertl nebodoval.

Columbus – Arizona 2:3

Columbus doma podlehl Arizoně 2:3 a prohrál posedmé v řadě. Klíčový gól hostů vstřelil v 50. minutě na 2:1 Logan Cooley při vyloučení Davida Jiříčka, za 28 sekund zvýšil Lawson Crouse. Brankář Coyotes Connor Ingram, jemuž kryl záda Karel Vejmelka, zastavil 39 střel a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Nestačil jen na dvě rány obránce Damona Seversona.

Další výsledky NHL