Náhrada za krajana. Smejkala ve švédském Oskarshamnu vystřídá Jašek z finského Lahti

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Náhrada za krajana. Smejkala ve švédském Oskarshamnu vystřídá Jašek z finského Lahti

Lukáš Jašek podepsal v Oskarshamnu smlouvu na dva roky.
Lukáš Jašek podepsal v Oskarshamnu smlouvu na dva roky.Profimedia
Český hokejový útočník Lukáš Jašek (25) odchází po dvou letech z finského Pelicans Lahti do švédského Oskarshamnu. Odchovanec Třince, který v novém působišti nahradí Jiřího Smejkala (26), podepsal dvouletou smlouvu.

"Vím, že švédská liga je jedna z nejlepších v Evropě a možná dokonce nejlepší. Působí v ní spousta kvalitních hokejistů. Doufám, že ukážu, jaký jsem hokejista, a budu dobrým týmovým hráčem. Jsem šťastný, že se můžu stát součástí klubu v Oskarshamnu. Těším se, až budu hrát před našimi fanoušky," řekl Jašek klubovému webu.

Jašek se v uplynulé sezoně v základní části zařadil s 39 body za 18 branek a 21 asistencí z 57 utkání na 20. místo produktivity finské ligy. V play off došel s Pelicans do finále a získal po porážce s obhájcem titulu Tapparou Tampere stříbro. Se 13 body s 18 zápasů byl v play off na pátém místě bodování, s šesti brankami se podělil o čtvrté místo mezi střelci a se sedmi asistencemi o osmou pozici mezi nahrávači.

"Lukáše jsme viděli v mezinárodních zápasech, v kterých loni nastoupil, a sledovali jsme ho během jeho působení ve Finsku. Hrál tehdy spolu s Jiřím Smejkalem a viděli jsme, jak mezi nimi byla dobrá chemie. Je neuvěřitelně dobrý s pukem a rychlý. V příštích dvou sezonách ho vidíme hierarchii našich hráčů hodně vysoko," prohlásil generální manažer Oskarshamnu Thomas Fröberg. V týmu v minulé sezoně působil český útočník Smejkal, jenž ale na další ročník podepsal smlouvu s Ottawou v NHL.

Bývalý hráč Třince i Liberce Jašek ůsobil od 2018 tři sezony v Severní Americe a neúspěšně se snažil prosadit do kádru Vancouveru, který jej v NHL v roce 2015 draftoval v 6. kole jako 174. hráče. Působil ale jen na farmě v nižší AHL, za tým Utica Comets odehrál celkem 153 zápasů s bilancí 30 branek a 56 asistencí. V české reprezentaci má na kontě 11 utkání a tři body za gól a dvě přihrávky.