Reprezentační opora mění Finsko za Švédsko, Langhamer bude chytat za Oskarshamn

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Reprezentační opora mění Finsko za Švédsko, Langhamer bude chytat za Oskarshamn

Marek Langhamer podepsal s Oskarhamnem dvouletý kontrakt.
Marek Langhamer podepsal s Oskarhamnem dvouletý kontrakt.Profimedia
Hokejový brankář Marek Langhamer (28) odchází z Ilvesu Tampere do švédského Oskarshamnu, kde podepsal dvouletou smlouvu. Člen bronzového týmu z loňského mistrovství světa ve Finsku, který se v úterý zařadil do přípravy české reprezentace před květnovým šampionátem v Rize a Tampere, opouští finskou ligu po dvou letech. S Ilvesem, kam přišel po třech sezonách v Chabarovsku v KHL, získal stejně jako loni ve finské lize bronz.

Langhamer v tomto ročníku v základní části ovládl statistiky finské ligy s nejnižším průměrem 1,83 obdržené branky na zápas, s nejvyšší úspěšností zákroků 92,38 procenta a s osmi čistými konty se podělil o první místo s Leevim Meriläinenem z Kärpätu Oulu. Svými výkony pomohl Ilvesu k druhému místu v základní části a postupu do příštího ročníku Ligy mistrů. V play off měl v devíti duelech průměr 2,01 inkasované branky a úspěšnost 91,30 procenta.

"Marek je prvotřídní gólman, to je bez debat. Měli jsme ho jako prvního na seznamu svých posil od listopadu. Vychytal osm čistých kont ve finské lize a je stabilním členem české reprezentace. Je to podpis, který posouvá náš tým opět na vyšší úroveň," řekl klubovému webu trenér brankářů Oskarshamnu Mikael Sandberg.

Langhamer rozšíří českou partu

V klubu působí útočníci Hynek Zohorna a Jiří Smejkal, další členové reprezentačního kádru. "Moc se se na angažmá Oskarshamnu těším. Bude to nová výzva. Slyšel jsem o klubu jen samé dobré věci. Funguje na takové rodinné bázi na ledě i mimo něj. Švédská liga je velice kvalitní a vyrovnaná. Věřím, že vytvoříme kvalitní mužstvo a budeme mít dobou sezonu," prohlásil Langhamer, který má na kontě 12 zápasů v české reprezentaci.

V zahraničí působí od listopadu 2018, kdy odešel z Brna do Chabarovsku. S Kometou získal v roce 2018 titul jako dvojka Marka Čiliaka poté, co přišel v mistrovské sezoně po více než pěti letech strávených v Severní Americe. Tam se vydal účastník mistrovství světa osmnáctek i dvacítek z Pardubic po draftu NHL v roce 2012, v kterém si ho vybrala v sedmém kole na 184. místě Arizona.

Tři roky působil v juniorské WHL v Medicine Hat Tigers a potom chytal převážně na farmách ve Springfieldu a Tucsonu v AHL a Rapid City v ECHL. V NHL se v dresu Arizony dostal do branky ve dvou zápasech.