Češi před vyprodanou O2 arenou otočili duel proti Finsku. Rozhodli bratři Kovařčíkové

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Češi před vyprodanou O2 arenou otočili duel proti Finsku. Rozhodli bratři Kovařčíkové

Aktualizováno
Češi před vyprodanou O2 arenou otočili duel proti Finsku. Rozhodli bratři Kovařčíkové
Češi před vyprodanou O2 arenou otočili duel proti Finsku. Rozhodli bratři KovařčíkovéProfimedia
Čeští hokejisté zahájili druhý turnaj Euro Hockey Tour v sezoně domácím utkáním proti Finsku. Na úvod Švýcarských her prožil premiéru před českým publikem hlavní kouč Radim Rulík (58), jenž začátkem léta převzal národní tým po Karim Jalonenovi a listopadový turnaj Karjala s mužstvem vyhrál bez ztráty bodu. V pražské O2 areně sice Češi od začátku osmé minuty prohrávali, nakonec však díky trefě Davida Tomáška (27) ze druhé třetiny a spolupráci bratrů Ondřeje (28) a Michala (27) Kovařčíkových vybojovali plný počet bodů za výhru 2:1

Česko – Finsko 2:1

Seveřané, kteří na listopadovém domácím turnaji Karjala podlehli Čechům vysoko 3:7, vyhráli úvodní část zásluhou branky Aleksiho Saarely. Tomášek před 17.013 diváky vyrovnal v nástupu do druhého dějství, Ondřej Kovařčík pak svou první trefou v dresu reprezentačního A-týmu dokonal v polovině třetí třetiny obrat.

V pátek se čeští hokejisté přesunou letecky do Curychu, kde se odehraje zbývající program turnaje. V největším městě Švýcarska se v sobotu od 18 hodin utkají s domácím výběrem a v neděli od 13:00 završí vystoupení na turnaji zápasem se Švédy.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Brankář Dominik Pavlát pomohl k výhře 20 úspěšnými zákroky a i ve svém třetím reprezentačním utkání si připsal výhru. V listopadu na Karjale vychytal vítězství nad Švýcarskem 1:0. "Já jsem samozřejmě hrozně rád, že jsem dostal zase nominaci po Karjale a hlavně že jsem mohl odchytat tento zápas před tak skvělými fanoušky. To bylo něco neskutečného," řekl novinářům po utkání Pavlát.

"Celý zápas jsem měl z toho husí kůži, jak fanoušci fandili a jak nám to lidi přáli. Myslím si, že jsme i hráli výborný hokej a splatili jsme to vítězstvím. Asi to byl můj nejlepší zápas před tak skvělou kulisou," doplnil gólman Plzně.

Český tým, který pro tento zápas vedl v roli kapitána zkušený útočník Červenka, byl od začátku aktivnější a jen první třetinu vyhrál na střely mezi tyče 11:3. Stránský mohl už ve druhé minutě otevřít skóre, když zakončoval ze slibné pozice mezi kruhy, jenže pouze do připraveného Harriho Säteriho.

O chvíli později měli Finové starosti při akci čtvrtého českého útoku s Flekem a bratry Kovařčíky, těžké chvilky ale přečekali bez úhony. Sami pak na začátku osmé minuty udeřili. Suomi se Saarelou jeli na osamoceného Janduse a první přesná střela na Pavlátovu branku znamenala po zdařilé kličce českému gólmanovi i první gól zápasu.

Kousalův pokus o přihrávku přesměroval Tyrväinen na tyčku vlastní branky, ale gólman Säteri si situaci bez větších potíží pohlídal betonem, což následně potvrdila i kontrola sudích u videa. V polovině třetiny pálil Voženílek, Säteri jeho pokus vytěsnil lapačkou. V 15. minutě ujel sám Ondřej Kovařčík, tváří v tvář Säterimu ale neuspěl.

Před přestávkou hrál národní tým první přesilovku, jejíž zbytek si přenesl do druhé dvacetiminutovky. V jejím úvodu vypálil nebezpečně Červenka, Säteri zastavil puk se štěstím ramenem. Pak už se ale zaplněné ochozy dočkaly – Filip Pyrochta dlouhou přihrávkou od vlastní branky až na útočnou modrou čáru nachytal špatně střídající Finy, Kousal posunul rychle puk na Tomáška a ten krátkým bekhendovým blafákem vyrovnal.

Lammika pak na druhé straně vychytal Pavlát lapačkou, stejně se blýskl Säteri po Flekově souhře se zakončujícím Pyrochtou v přečíslení dvou na jednoho. Filippi se po Stránského nahrávce ocitl sám před Säterim, ale při pokusu o rychlé zakončení mu kotouč sklouzl z hole.

Následovala další přesilovka Čechů, Seveřané se však bez větších potíží ubránili. Jen chvilku po skončení početní převahy byl v šanci Červenka, ale Säteri byl znovu připravený. Na konci 37. minuty nebezpečně pálil Innala a odstartoval tlak hostů. Liedes a Ondřej Kovařčík měli šance ještě v posledních sekundách před přestávkou, gólmani měli znovu navrch.

"První třetina byla hodně těžká. Měli tam asi jen tři nebo dvě situace a z toho jedna byla gólová. Musel jsem to od druhé třetiny už zavřít, protože dnešní zápas rozhodl fakt jen jeden gól. Jsem samozřejmě rád, že to vyšlo," konstatoval Pavlát a pochvaloval si výkon týmu.

"Drželi jsme hodně puk, měli jsme hodně šancí, bohužel nám to tam nepadlo. O to víc jsem se musel koncentrovat a o to víc byl zápas těžší, než kdyby na mě soupeř pálil z každé pozice a já si víc zachytal," podotkl Pavlát.

V 45. minutě si první přesilovku v utkání zahráli i Finové, stavem však nepohnuli. Před polovinou třetího dějství tak dokonali obrat Češi. Po akci bratra Michala a jeho zblokovaném pokusu pohotově zametl puk do odkryté branky Ondřej Kovařčík a oslavil tak premiérovou branku v dresu národního týmu. Pak se krátce po sobě vylučovalo na obou stranách, změnu skóre to nepřineslo.

V 58. minutě nebezpečně pálil Lammikko, Pavlát však odolal. Finové sáhli záhy poté k odvolání gólmana, čehož mohl využít k pojistce Červenka, ale právě Lammikko ho fauloval. Hosté si ve zbytku zápasu přesto vytvořili ještě jednu velkou šanci: Přečíslení dvou na jednoho zakončil Tyrväinen, Pavlát ale předvedl další výborný zákrok a udržel tak těsnou výhru, svou třetí ve stejném počtu reprezentačních startů.

Po zápase si už naplno vychutnal kulisu v O2 areně. "Soustředil jsem se jen na puk a po zápase jsem koukal, kolik tady bylo lidí. V zápase jsem to nevnímal. Byl jsem samozřejmě hodně rád," cenil si Pavlát vítězství.

Kompletní výsledky Švýcarských her