Hrdina utkání mírnil nadšení. Ještě zdaleka není konec, varuje třinecký Růžička

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Hrdina utkání mírnil nadšení. Ještě zdaleka není konec, varuje třinecký Růžička

Martin Růžička přidal vítězný zásah.
Martin Růžička přidal vítězný zásah.Profimedia
Zastavit Třinec v play off se jeví jako téměř nesplnitelný úkol. Parta složená okolo skvěle chytajícího Ondřeje Kacetla (32) a nestárnoucího kanonýra Martina Růžičky (37) ve čtvrtfinále vyprovodila Spartu a po pěti zápasech semifinálové série má nakročeno i k postupu přes vítěze základní části z Pardubic. Oceláři na východě Čech vyhráli 4:2, vedou 3:2 na zápasy a doma mohou sérii ukončit. "Ještě zdaleka není konec," mírnil nadšení dvougólový střelec Růžička.

Konec sice není, ale Třinec v Pardubicích udělal důležitý krok k páté finálové účasti v řadě. Oceláři do zápasu vstoupili s několika změnami v sestavě, na herním stylu ale podle očekávání nic nezměnili. Schovaní v defenzivní ulitě trpělivě odráželi pardubické výpady a sami vyráželi do nebezpečných protiútoků. 

Dynamo v zaplněné aréně na Třinec nastoupilo aktivně. V první desetiminutovce vyslalo na Kacetla 14 střel, ani jedna z nich se ale neujala. "Snažili jsme se zůstat v klidu. Něco jsme si k tomu řekli, ale nijak jsme se nehroutili," komentoval úvod zápasu Růžička. "Nemá cenu se tím zabývat. Je jasné, že Pardubice se do tlaku někdy dostanou. Vždyť jejich první lajna jsou hráči pro NHL," dodal Daniel Kurovský

Pardubickému výkonu v první třetině chybělo jediné, a to gól. Čeho se hladové pardubické publikum nedočkalo v úvodním dějství, to mu hned po padesáti sekundách druhé části naservíroval kapitán Tomáš Zohorna. Ten si našel vyraženou ránu Roberta Kousala a poslal domácí do vedení.

V dosavadním průběhu série vedoucí branka vždy určila vítěze zápasu. Pátý duel ale probíhal podle jiného scénáře. Dynamo po úvodní trefě úplně vypadlo z role a dovolilo Třinci rychlou odpověď. Vyrovnávací trefu obstaral nečekaný střelec. Lotyšský bek Karlis Čukste ve svém prvním zápase v českém play off našel volné místo v rohu Willovy branky a nenápadnou ranou od modré čáry vrátil Třinec do hry.

Poté přišly chvilky kanonýra Růžičky. Pětinásobný extraligový šampion nejprve našel skulinku mezi klubkem těl před pardubickou brankou a o pár minut později po deseti sekundách využil první třineckou přesilovku v zápase.

Utkání Pardubice –⁠ Třinec 2:4

"Při prvním gólu jsem hlavně nechtěl trefit prvního hráče, takže jsem mířil mezi jeho nohy a zapadlo to až za gólmana. Při tom druhém mi to usnadnil Lukáš Sedlák, jenž na buly zlomil hokejku a v oslabení se rozhodl jet pro novou. Zkusili jsme toho využít a co nejrychleji to dohrát do střely. Naštěstí to tam padlo," řekl k oběma gólovým momentům nejproduktivnější hráč aktuálního play off.

Pardubice za deset minut ztratily dobře rozehraný zápas. Třinec se dostal do pozice, ve které se cítí nejlépe a mohl kontrolovat hru ve vlastním obranném pásmu. "Je to tak, hrajeme proti týmu, který nám nedovolí žádné výpadky. Musíme hrát celých 60 minut, jinak v této sérii nemůžeme uspět," přitakal Adam Musil, který v závěru druhé třetiny vstřelil kontaktní branku na 2:3.

Pardubice snížení nakoplo a ve třetí části se hnaly za vyrovnáním. Jako už několikrát ale ztroskotaly na skvělém Kacetlovi. Na dvaatřicetiletého gólmana nevyzrály ani při závěrečné hře v šesti, v níž naopak inkasovaly branku na konečných 2:4.

Série se přesouvá do Slezska v pozici, v níž Třinec může a Pardubice musí. "Není konec. Oni sice vedou, ale my nevěšíme hlavy. Máme hokejovou identitu, které se budeme držet a věřím tomu, že to ve Třinci zvládneme," řekl před šestým duelem Musil. 

"Věřím mužstvu, že má no to průběh série otočit," zdůraznil před novináři trenér Radim Rulík.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport