Sparta má pátou posilu. Mistra světa Lajunena si vyhlédla na Spenglerově poháru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sparta má pátou posilu. Mistra světa Lajunena si vyhlédla na Spenglerově poháru

Jani Lajunen si zahrál rovněž na olympiádě v roce 2018.
Jani Lajunen si zahrál rovněž na olympiádě v roce 2018.Profimedia
Finský hokejový útočník Jani Lajunen posílil pražskou Spartu. Dvaatřicetiletý mistr světa z roku 2011 působil poslední dvě sezony ve švédském Örebru. Lajunen je pátou novou akvizicí Sparty po útočnících Filipu Chlapíkovi z Ambri-Piotty a Ondřeji Najmanovi z Mladé Boleslavi a obráncích Aaronu Irvingovi z Davosu a Vojtěchu Mozíkovi z Rögle.

"Jani Lajunen je velice kvalitní centr, který prošel skvělými hokejovými štacemi. Navíc je typ hráče, který nám v týmu chyběl. Hráč, který umí vítězit," řekl klubovému webu šéf sportovního úseku Sparty Tomáš Divíšek.

Lajunen v uplynulé sezoně nasbíral ze Örebro v 61 zápasech včetně play off 24 bodů za pět branek a 19 asistencí. Ve dvou duelech na Spenglerově poháru v Davosu nebodoval.

"Vyhlédli jsme si ho už na Spenglerově poháru v prosinci, od té doby jsme byli v kontaktu. Jani projevil velký zájem hrát za Spartu, byla to hodně rychlá domluva," prohlásil sportovní manažer Jaroslav Hlinka.

Lajunen má také stříbro ze světového šampionátu z roku 2016, startoval také na MS o rok později a na olympijských hrách v roce 2018 v Pchjongčchangu.

Rodák z Espoo hrál ve finské lize za tamní Blues a později také dvě sezony za Tapparu Tampere, s kterou v letech 2016 a 2017 získal mistrovský titul. V roce 2008 jej v 7. kole na 201. pozici draftoval Nashville, v NHL ale nehrál. Působil jen na farmách Predators v Milwaukee a v záložním týmu St. Louis v Peorii také v AHL. Dva roky během kariéry strávil ve švédském Växjö, s nímž triumfoval v roce 2015 ve švédské lize, a čtyři roky ve švýcarském Luganu.