Vítkovice ulovily další posily v zahraničí. Víceleté smlouvy podepsali Barinka a Peterek

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vítkovice ulovily další posily v zahraničí. Víceleté smlouvy podepsali Barinka a Peterek

Marcel Barinka si poprvé vyzkouší českou nejvyšší soutěž.
Marcel Barinka si poprvé vyzkouší českou nejvyšší soutěž.Profimedia
Hokejisty Vítkovic posílili útočníci Marcel Barinka (22) a Jonáš Peterek (22). Barinka, vnuk prezidenta Českého hokeje Aloise Hadamczika, přišel do předposledního týmu extraligy z německého Iserlohnu a stejně starý syn sportovního ředitele mistrovského Třince Jana Peterka z finského celku Joensuu Kiekko-Pojat. Informoval o tom klubový web Vítkovic.

Barinka si ve 12 zápasech za Iserlohn připsal dva body za góly. V německé lize DEL načal čtvrtou sezonu a celkově si i za Kolín nad Rýnem a Eisbären Berlín připsal 145 zápasů a 66 bodů (31+35). V české extralize jej čeká premiéra. "Je to hráč s dobrým potenciálem a zároveň už má i něco odehráno. Věříme, že rychle zapadne do našeho týmu a stane se jeho platnou součástí," uvedl sportovní ředitel a asistent Roman Šimíček.

Odchovanec Opavy působil od 13 let v pražské Spartě. Na sezonu 2017/18 odešel do akademie v Salcburku a v letech 2018 až 2020 hrál v Halifaxu v juniorské QMJHL. Účastník MS osmnáctek 2019 je synem bývalého fotbalisty Martina Čížka a jeho nevlastním otcem se stal hokejový obránce Michal Barinka, mistr světa z roku 2010 a současný asistent trenéra v prvoligové Porubě.

Ridera podepsala i Peterka

Peterek v extralize odehrál zatím osm zápasů za Třinec. V druhé finské lize působil druhou sezonu. Loni odešel z prvoligového Frýdku-Místku do Hermesu Kokkola a v tomto ročníku hrál za JoKP. Ve 14 duelech zaznamenal 18 bodů (7+11). V klubu skončil na vlastní žádost.

"Má vzhledem ke svému věku stále velký potenciál, který se dá rozvíjet, ale zároveň už má dostatek zkušeností. Působil například v kanadské juniorce nebo především ve Finsku, kde patřil mezi top útočníky Mestis ligy. Je to typ hráče, který umí střílet góly, navíc je velice dobře fyzicky disponovaný a vysoký," uvedl Šimíček na adresu syna někdejšího hráče Vítkovic, Dukly Trenčín, Havířova, Třince, Ässätu Pori či Jaroslavle.

Jonáš Peterek stejně jako Barinka reprezentoval na MS osmnáctek před čtyřmi lety. V sezoně 2018/19 působil ve WHL v týmech Calgary Hitmen a Kelowna Rockets. V první lize za Frýdek-Místek si připsal ve 138 duelech 40 bodů (17+40).