Jan Koller slaví padesátiny: Pět nejpamátnějších momentů fotbalového obra

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Jan Koller slaví padesátiny: Pět nejpamátnějších momentů fotbalového obra
Jan Koller na posledním silvestrovském derby.
Jan Koller na posledním silvestrovském derby.
Profimedia
Dnes už to zní jako příběh z pohádky o tom, jak šel Honza z jedné jihočeské Lhoty do světa. Stal se z něj fotbalista, a ne ledajaký, dosud je nejlepším střelcem české fotbalové reprezentace. Ve čtvrtek je Janu Kollerovi rovných 50 let. Je legendou, jejíž jméno znají fanoušci po celé Evropě.

Na hřišti byl výjimečný, originální. Na poměry světového fotbalu měl obrovskou a zdánlivě nemotornou postavu, kvůli níž se mu v začátcích ve Spartě diváci smáli. Přesto dokázal být rychlý, pohotový a navzdory své dvoumetrové výšce dával góly nejen hlavou.

Dino, jak zní jeho přezdívka, pálil levou i pravou, zakončoval chladnokrevně, přesně a co víc, spoustu dalších tref pro své spoluhráče dokázal připravit. Stal se nezapomenutelným díky řadě momentů, Livesport Zprávy jich vybraly pět.

První gól a titul ve Spartě

Byly to těžké začátky. Sparťanská kabina Kollera zrovna ideálně nepřijala. A když se na jaře ročníku 1994/95 Letenští zbavili trenéra Jürgena Sundermanna, který rodáka ze Smetanovy Lhoty jako první poslal na hřiště do ligového zápasu, vypadalo to s jeho dalším působením v rudém dresu bledě. Vytáhlý útočník ovšem zaujal i trenéra Josefa Jarabinského, jenž začal jeho potenciál využívat v závěrech zápasů.

Ve svém čtvrtém ligovém startu dal Koller svůj první ligový gól. V 68. minutě na hřišti Bohemians za nerozhodného stavu 1:1 stáhl kouč Letenských budoucího držitele Zlatého míče Pavla Nedvěda a na hřiště vyběhl dlouhán z jihu Čech. Po dvou minutách si našel ve vzduchu balon z rohového kopu a hlavou rozhodl.

Z jeho prvního pozápasového rozhovoru se stal virální kousek. "Byl to krásnej ten, krásná to, já to neumím ani vyslovit tyjo," marně hledal slova, když na něj na trávníku v Ďolíčku bezprostředně po utkání zamířily mikrofon a kamera. Fotbalovou hantýrku obohatila mimo jiné Kollerova charakteristika konce zápasu, o kterém pronesl, že byl "vyšperkovaný".

Sparta tenkrát postupně ukrajovala sedmibodový náskok Slavie a po jarní jízdě slavila titul s náskokem šesti bodů.

Koruna střelce pro kamaráda

V belgické lize se stal Koller senzací. Z Lokerenu, v jehož dresu rok od roku přidával více a více gólů, se po třech sezonách stěhoval – nabídka přišla ze slavného Anderlechtu Brusel. Hned v prvním ročníku nasázel za Fialky 20 branek a stal se nejlepším střelcem týmu. Spoustu z nich mu připravoval Tomasz Radzinski, společně s nímž pomohli královskému celku porazit v evropských pohárech Manchester United i Real Madrid.

Za Anderlecht hrál v letech 1999 až 2001
AFP

A když už se jejich druhá společná sezona chýlila ke konci, prosil rychlonohý Kanaďan Kollera, aby mu pomohl získat korunu pro krále střelců. Jenže český kanonýr v první půli na hřišti Aasltu dvakrát skóroval a srovnal počet gólů mezi ním a Radzinskim na 22:22. "O poločase mu povídám, Honzo, vždyť jsi mi slíbil, že mi s tím pomůžeš," smál se Radzinski ve filmu Příběh obyčejného kluka.

Koller, jenž střelcům v Belgii už v minulosti kraloval, ale slib dodržel. "Pak nastala situace, kdy jsme šli v závěru zápasu oba dva sami na brankáře a já jsem mu to dal před prázdnou bránu. On se tím gólem stal nejlepším střelcem ligy," přitakal dobrák ze Smetanovy Lhoty. "Je to osoba, která pro vás udělá všechno. Nikde na světě nenajdete nikoho milejšího, kdo má víc než dva metry výšky. Nemůžu popsat, jaký jsme k sobě měli respekt," vzpomínal Radzinski.

Šibenice ve finále Poháru UEFA i gól Realu

Z Belgie se Koller stěhoval do Německa, kde spojil angažmá v Borussii Dortmund s českým parťákem Tomášem Rosickým. Vestfálský klub hned první rok po Kollerově příchodu triumfoval v Bundeslize. Tvořivý český záložník často hledal krajana na hrotu útoku, zářila ale celá ofenziva žlutočerného klubu. V následující sezoně to pak Borussia dotáhla až do finále tehdejšího poháru UEFA.

Koller v něm skóroval, když báječnou střelou z 20 metrů vymetl šibenici. Jeho trefa však pouze zmírnila konečný výsledek 2:3 pro Feyenoord. "Bohužel, mé góly nic nerozhodly. Kdyby některý z nich byl postupový, byl by nejcennější,” smutnil Koller, když bilancoval své snažení v evropských pohárech. 

I tak dokázal v Lize mistrů skórovat osmkrát z 12 zápasů, přičemž vyzrál na defenzivy slavných klubů jako třeba AC Milán či Real Madrid. A právě proti Bílému baletu společně s Rosickým demonstrovali to, jak si na hřišti rozuměli.

V sestavě kola jako brankář

Zápasy mezi Bayernem Mnichov a Borussií Dortmund jsou v Německu absolutními šlágry a nejinak tomu bylo v listopadu 2002. Klasická bitva, která proti sobě svedla první a druhý tým tabulky, pomalu mířila do finiše, když se Jens Lehmann začal až příliš nahlas domáhat neuznání gólu na 2:1 pro Bayern. Neuspěl a navíc dostal červenou. Dortmund už měl v tu chvíli vyčerpanou kvótu tří střídajících hráčů, a tak musel do brány někdo z pole. Lehmannův dres i rukavice si vzal Koller.

S Tomášem Rosickým během působení v Dortmundu
AFP

"Už dříve nám říkal, že občas při hokeji vleze do brány. A měl na brankáře hodně dobrou postavu. Navíc na Bayernu do brány nikdo nechtěl," vzpomínal generální manažer Borussie Hans-Joachim Watzke na výjimečný okamžik.

Koller pak válel i v bráně. Dortmundu se sice nepodařilo skóre otočit, ale český obr sklidil pochvalu i od protihráčů. Však mistrně skočil pod nohy pronikajícího Hasana Salihamidžiče a rovněž bravurně zlikvidoval bombu Michaela Ballacka z hranice velkého vápna. 

Kollera pak dokonce vybrali novináři ze specializovaného časopisu Kicker do sestavy kola jako brankáře. "Kicker je renomovaný magazín, který bere všechno vážně, takže mi to udělalo radost. Dokonce to bylo zařazeno mezi bundesligové události historie," vzpomínal Koller v rozhovoru pro Livesport Zprávy.

Epická bitva s Nizozemskem

Čeští fanoušci považují tento zápas za nejlepší v historii národního týmu. Epický obrat z 0:2 na 3:2 měla na svědomí parta vedená Karlem Brücknerem. V útoku řádila dvojice Baroš –⁠ Koller a právě díky jejich spolupráci se podařilo Čechům srovnat na 2:2. Koller nejdříve zametl Barošovu nahrávku do částečně odkryté brány, ve druhé půli pak ale předvedl svou jedinečnost precizním sklepnutím vysokého míče Barošovi, který z voleje propálil Edwina van der Sara.

Tato trefa se objevuje mezi 10 nejkrásnějšími góly české fotbalové historie a Koller při ní ukázal dokonalý přehled a smysl pro finální nahrávku, kterou hrudí adresoval na hranici velkého vápna. "Je jako baobab," naříkal Jaap Stam, který ho hlídal. Mnohdy totiž uhlídat Kollera zkrátka nešlo.

Za národní tým dal v 91 zápasech 55 gólů
@ceskarepre_cz

Česká jízda na Euro 2004 nakonec skončila smutnou prohrou v semifinále s Řeckem. Koller reprezentační dres oblékal dalších pět let, zahrál si –⁠ a dal po jednom gólu –⁠ na MS 2006 i evropském šampionátu o dva roky později. Celkem za národní tým odehrál 91 zápasů, v nichž nastřílel 55 gólů. Tomuto číslu se nikdo další zatím ani nepřiblížil.