Krajánci v Evropě: Langhamer rekordmanem Ilvesu, Červenka vládne švýcarské produktivitě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Langhamer rekordmanem Ilvesu, Červenka vládne švýcarské produktivitě

Krajánci v Evropě: Langhamer rekordmanem Ilvesu, Červenka vládne švýcarské produktivitě
Krajánci v Evropě: Langhamer rekordmanem Ilvesu, Červenka vládne švýcarské produktivitě@ilveshockey
Marek Langhamer (28) je bez nadsázky jedním z hlavních důvodů, proč je Ilves Tampere na druhém místě finské Liigy. V uplynulém týdnu vychytal český brankář už šestou nulu v sezoně a stal se v tomto směru nejúspěšnějším gólmanem klubu. Ve Švýcarsku nadále řádí nezastavitelný Roman Červenka (37). Kapitán Rapperswilu si v dvojzápase s posledním Ajoie připsal jeden gól a čtyři asistence a s bilancí 13+33 vévodí tabulkám produktivity. První trefu v sezoně švédské SHL zaznamenal obránce Luley Filip Pyrochta (26).

Finsko

Soupeři si brankáře Ilvesu Tampere Marka Langhamera v posledních utkáních Liigy vyhlédli jako otloukánka. V úterním duelu s TPS Turku schytal Langhamer tvrdý hit do hlavy, za který dostal trest 5+10 Kasper Koskinen. Naštěstí nezraněn předvedl český gólman 25 úspěšných zákroků a přispěl k triumfu svého týmu 3:1.

V sobotu do Langhamera pro změnu zkraje druhé třetiny najel útočník KooKoo Kasperi Ojantakanen a rozhodčí jej potrestal dvěma minutami na lavičce. Opora Ilvesu vychytala všech 22 pokusů soupeře a šestým čistým kontem v sezoně se zapsala do klubové historie. Langhamer navíc v posledních šesti utkáních vychytal tři nuly a pustil jen šest gólů. Na druhé straně hřiště čelil náporu Ilvesu další český brankář Nick Malík, i on zachránil několik "tutovek", za jeho záda ale propadly hned čtyři střely a KooKoo padlo 0:4.

Langhamer v této sezoně zastavuje puky s 93% úspěšností a obdržel v průměru 1,79 gólu na zápas. S těmito statistikami se v Liize řadí mezi brankářskou elitu.

Jediná prohra potkala Ilves ve čtvrtek s KalPa Kuopio, které na bránu Jakuba Málka vyslalo sice jen 12 střel, ale jednu úspěšnou. To na opačném konci hřiště se ofenziva Ilvesu na 32 pokusů nedostala přes Eetua Randelina. Ilves Tampere je po dalším ligovém týdnu druhý, na vedoucí Lukko Rauma ale ztrácí 10 bodů. V příštím týdnu ho čeká pikantní derby s druhým celkem z Tampere Tapparou, která má aktuálně v tabulce rovněž 75 bodů.

Pelikáni z Lahti si procházejí neúspěšným obdobím a v tabulce spadli už na čtvrté místo. Ve středu ztratili pátý zápas v řadě, tentokrát 1:2 s vedoucím Lukkem, u jediné trefy Pelicans asistoval v posledních týdnech velmi produktivní Lukáš Jašek.  

V pátek Pelikáni sice poslali za záda Nicka Malíka tři trefy a KooKoo zdolali 3:1, s KalPa se pak ale opět natrápili a celek z Kuopia získal další cenný skalp v jednom týdnu. Po třech inkasovaných gólech v první třetině nahradil v bráně Lahti Jaspera Patrikainena Patrik Bartošák. Pelicans se pustili do mohutného dotahování, z přesilovky se trefil Jašek, který asistoval i u gólu Miiky Roinea na 3:4. Čtvrt minuty před sirénou ale ukončil naděje svěřenců Tommiho Niemely na vyrovnání střelou do prázdné brány Kai Kantola.

Tabulka Liigy.
Tabulka Liigy.Livesport

Švédsko

V SHL se dařilo Jiřímu Smejkalovi, který pomohl ve čtvrtek Oskarshamnu dvěma góly k výhře nad Luleou 6:3. Nejlepší český útočník ve Švédsku se znovu trefil v sobotu proti Timře. Hynek Zohorna rozehrál od modré čáry křižnou přihrávkou na Camerona Brace, který přiklepnul přihrávku Smejkalovi těsně před bránu, a ten puk i s trochou štěstí dopravil za brankáře Jacoba Johanssona. Jejich snaha ale Oskarshamn nespasila, Timra ukončila svou sérii pěti porážek v řadě a zvítězila 4:1.

Timra s Robinem Hanzlem v kádru má v tabulce 54 bodů, stejně jako sedmé Rögle, které v týdnu získalo jen dva body ze sobotního penaltového rozstřelu s Malmö. O dva dny dříve naopak nečekaně vyhořelo s Linköpingem 2:6 a nepotvrdilo, že duely s tímto soupeřem mívá tradičně velmi vyrovnané. Předchozí dvě utkání totiž musely v této sezoně rozhodnout až nájezdy.

Hokejisté Linköpingu pak v sobotu promarnili příležitost výrazně si polepšit v tabulce a padli 2:3 s Luleou. V jejím dresu dal vítězný gól a svůj vůbec první v letošní sezoně obránce Filip Pyrochta, který se k celku přidal před necelým rokem po přestupu z finského SaiPa Lappeenranta. Linköping drží poslední desátou postupovou příčku do play off, Lulea z jedenáctého místa ztrácí čtyři body.

Tabulka SHL.
Tabulka SHL.Livesport

Švýcarsko

Švýcarská National League viděla v týdnu dvě kola dvojzápasů a také uragán jménem Roman Červenka. Jeho Rapperswilu se ohromně daří, bodoval v posledních devíti utkáních, ze kterých prohrál jen dvě, a v tabulce mu patří třetí příčka.

V uplynulých sedmi dnech šel Rapperswil dvakrát na poslední Ajoie, které sice po odchodu kouče Filipa Pešána začalo sbírat body, ale zlepšené výkony na Lakers ani náhodou nestačily. V pátek vyhrál Červenkův tým na návštěvě v Porrentruy 4:1 a na prvních třech gólech se asistencí podílel i český kapitán.

Nedělní odveta vyzněla ve prospěch Rapperswilu ještě výrazněji, když na domácím ledě Ajoie rozdrtil 5:0. Roman Červenka dal třetí gól, přihrál na čtvrtý a v lize na jeho bilanci 13+33 aktuálně nikdo jiný nemá. Jen v posledních sedmi zápasech vstřelil 9 gólů a na stejný počet přihrál.

První body v dresu Lugana si připsal obránce Lukáš Klok. Jeho tým v uplynulém týdnu čelil Curychu a tedy i českému gólmanovi Šimonu Hrubcovi. V pátečním utkání zvítězil celek z Ticina 2:1, Klok asistoval u vítězného gólu Marca Müllera ze druhé třetiny.

Trápícímu se Curychu pak v sobotu nepomohlo ani domácí prostředí. V odvetě byl u důležitého srovnání na 2:2 opět Klok a zápas dospěl až do nájezdů, ve kterých rozhodovalo jedenáct sérií a skvělí brankáři. Další triumf Luganu, které je pouhý bod od postupových pozic, vystřelil Markus Granlund. Curych je v tabulce čtvrtý, ale prohrál posledních šest zápasů.

Dvě velmi důležitá vítězství zvládlo Lausanne se svým sousedem v tabulce z Langnau. V domácím utkání zvítězilo jasně 5:0, čtvrtou branku dal do prázdné sítě Jiří Sekáč. Český útočník asistoval i u první sobotní trefy, výhru 5:4 ale hokejisté Lausanne nakonec vydřeli až v prodloužení a svému soupeři, který okupuje poslední nesestupovou pozici, se přiblížili na jeden bod.

Tabulka švýcarské ligy
Tabulka švýcarské ligyLivesport