Krajánci v Evropě: Nezastavitelný Červenka dal dva hattricky, Bartošák vychytal Jukurit

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Nezastavitelný Červenka dal dva hattricky, Bartošák vychytal Jukurit

Krajánci v Evropě: Nezastavitelný Červenka dal dva hattricky, Bartošák vychytal Jukurit
Krajánci v Evropě: Nezastavitelný Červenka dal dva hattricky, Bartošák vychytal JukuritFacebook SC Rapperswil-Jona Lakers
Hvězdným krajánkem uplynulého týdne evropských hokejových lig byl bez diskuse Roman Červenka (37). Kapitán Rapperswilu se v úterý rozstřílel proti Langnau a druhý hattrick přidal v pátek na ledě Davosu. Aby toho nebylo málo, v sobotu pomohl týmu porazit Curych dalšími dvěma body (1+1). Trochu tak zastínil druhého kapitána ve Švýcarsku Jana Kováře (32), který týden započal rovněž hattrickem do sítě Ajoie.

Švýcarsko

Sedm gólů a tři asistence, to je skvostné vysvědčení Romana Červenky za tři zápasy, které v týdnu odehrál jeho Rapperswil. V úterním utkání nedostalo Langnau ani šanci. Český kapitán otevřel skóre už ve druhé minutě a v prostředním dějství zvýšil po úspěšných tečích před bránou na 5:0 a následně 6:0. Aby v posledních dvaceti minutách nevyšel bodově naprázdno, přistrčil ještě puk na Pontuse Aberga a připsal si tak asistenci. Rapperswil nakonec zvítězil 9:0, po asistenci si připsali i Michal Jordán a Petr Čajka.

V pátek stál čtvrtému týmu tabulky v cestě Davos, který z posledních deseti zápasů osm vyhrál. Na jednom bodu Lakers měl nakonec hlavní zásluhu Červenka, který se podílel na všech gólech. Číslo 10 poslalo tým třemi trefami a jednou asistencí do vedení 4:2, ani to ale na Davos nestačilo. V rozhodujících nájezdech už Červenka nevyzrál na brankáře Sandra Aeschlimanna ani v jednom ze třech pokusů a Rapperswil prohrál 4:5.

Červenka byl při chuti i v sobotu, kdy proti Curychu nejprve srovnal na 1:1 a následně pomohl dostat Rapperswil do vedení přesnou přihrávkou na Maxima Noreaua v přesilové hře. Lakers vyhráli 5:2 a ztrácí na třetí Curych tři body. Červenka v tabulce střelců za jediný týden přeskočil i nejlepšího Čecha Michaela Špačka a je třetím nejproduktivnějším hráčem švýcarské ligy.

Obhájce titulu v National League Zug měl v pondělí jasný úkol – porazit poslední Ajoie a utnout pětizápasovou sérii porážek. Hlavní part v triumfu 8:1 hrál český kapitán Jan Kovář, který vstřelil tři góly a přidal i jednu asistenci.

První trefa Kováře přišla z ukázkové přesilové hry, ve které dvaatřicetiletý útočník propálil brankáře Tima Wolfa přesnou ranou z pravého křídla. Výměna gólmana Ajoie nepomohla a Kovář rozvlnil síť znovu, po křižné přihrávce a úspěšné dorážce své vlastní střely zvyšoval už na 5:0. Sedmou branku Zugu přidal v 56. minutě další střelou z pravé strany.

Hráči Zugu pozvednutí vysokou výhrou ve středu rozdrtili ještě Lausanne 6:0, na závěr týdne ale přišla porážka 2:4 od Klotenu, který je tak v tabulce obral o osmou příčku.

Tabulka National League.
Tabulka National League.Flashscore

Finsko

V dresu Pelicans Lahti se v posledních týdnech střelecky daří Lukáši Jaškovi. Ten ve čtvrtečním zápase s TPS Turku zapsal důležitou vyrovnávací trefu na 3:3, díky níž jeho tým dovedl v nájezdech zápas do úspěšného konce.

V sobotu bušil na vrata Pelicans marně pro změnu Jukurit. Pětatřicet z 36 střel vikingů z Mikkeli totiž pochytal skvělý Patrik Bartošák, který si připsal i asistenci u třetí branky a stal se největší hvězdou zápasu. Výsledné skóre 4:1 uzavřel v oslabení trefou do prázdné brány šest vteřin před koncem znovu Jašek.

Pětadvacetiletý útočník je se 12 góly a 14 asistencemi nejlepším Čechem v Liize a také nejproduktivnějším hráčem svého týmu. Pelikáni jsou po dvou výhrách nadále třetí, pouze o bod za druhou Tapparou, kterou mohou předstihnout už ve středu po vzájemném utkání.

Ve Finsku se trefili i dva čeští obránci. V pondělí se z další trefy za vedoucí Lukko radoval Tomáš Pavelka, který pomohl k výhře s Kärpätem 3:2 v prodloužení. Třetí gól v sezoně dal Libor Zábranský, po jeho vyrovnání na 1:1 se Jukurit ujal režie pondělního zápasu a přehrál 5:2 Vaasan Sport.

Tabulka Liigy.
Tabulka Liigy.Flashscore

Švédsko

Vynikající týden v SHL odehrál Oskarshamn, který si připsal devět bodů za tři vítězství. V úterý se na triumfu s Malmö podíleli i čeští krajánci, Hynek Zohorna nahrával Jiřímu Smejkalovi na důležitou vyrovnávací trefu na 1:1, ke které přidal za 56 sekund druhý gól Cameron Brace. Ahti Oksanen pak ve třetí třetině stvrdil výhru 3:1. Smejkal skóroval ve čtvrtém ligovém utkání v řadě.

Ve čtvrtek osmý celek SHL na úspěch navázal dalším triumfem 3:1, tentokrát ale mnohem hodnotnějším proti druhé Skelleftee. V sobotu pak Oskarshamn vzestup i díky dvěma trefám Patrika Karlkvista a výhře 4:2 nad Leksandem potvrdil. Na sedmé Rögle ztrácí jen jeden bod.

Timra začala týden úspěšně výhrou 3:1 s třetí Frölundou, když u prvního gólu asistoval Robin Hanzl. Pátému týmu tabulky ale další dvě utkání určitě nevyšla podle představ. Ve čtvrtek padli hokejisté Timry 1:2 s Luleou a v sobotu podlehli Färjestadu 3:4 po nájezdech.

V utkání se svým tabulkovým konkurentem přitom Timra vedla už 3:1. Za stavu 3:2 navíc Hanzl nevyužil možnosti náskok znovu navýšit, když neproměnil trestné střílení. V tabulce se tak jeho tým Färjestadu, který vyhrál už šest utkání v řadě, moc nepřiblížil – z pátého místa ztrácí 6 bodů.

Tabulka SHL.
Tabulka SHL.Flashscore

Německo

V Deutsche Eishockey Lize se v týdnu bodově prosadilo všech pět Čechů. Bremerhaven absolvoval stejně jako většina týmů náročný čtyřzápasový program. V pondělí ovládl duel s Bietigheimem/Bissingenem 5:0, třetí gól dal Dominik Uher a na poslední přihrával Vladimír Eminger.

Následně ale Tučňáci prohráli všechna zbylá utkání a přes vyrovnaný průběh každého z nich neutržili ani bod. Ve středu nestačili 2:3 na Norimberk, v pátek pak ani další příspěveky Uhera (1+1) s Emingerem (0+1) nezabránily prohře 4:5 s Iserlohnem. Bremerhaven v utkání vedl dokonce 3:1, ve třetí třetině si ale nechal dát čtyři branky během deseti minut.

V neděli se Uher prosadil potřetí, radost z gólu mu ale znovu překazil týmový neúspěch. S tygry ze Straubingu Bremerhaven padl 3:4 a v tabulce je sedmý.

Dvě branky dal v Německu také David Stieler. V pátečním utkání dokonal souhru s Marcelem Barinkou a proti Norimberku vyrovnal na 2:2. Augsburg získal alespoň bod za prohru 3:4 v prodloužení. Stieler se trefil i v nedělním klání s Kolínem a znovu to byl gól na 2:2. Panteři se na víc nevzmohli a výsledkem 2:5 padli podruhé v řadě. V tabulce jsou předposlední a ztráta na nesestupové pozice je už devítibodová.

V dresu Žraloků z Kolína se z nedělní výhry radoval i Stanislav Dietz. I on si v uplynulém týdnu vylepšil bodové statistiky, ve středu asistoval u druhé branky v prohraném zápase s Eisbären Berlín.

Tabulka DEL.
Tabulka DEL.Flashscore