Krajánci v Evropě: Špaček zářil a vévodí bodování. Ve Švýcarsku se dařilo i dalším Čechům

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Špaček zářil a vévodí bodování. Ve Švýcarsku se dařilo i dalším Čechům

Krajánci v Evropě: Špaček zářil a vévodí bodování. Ve Švýcarsku se dařilo i dalším Čechům
Krajánci v Evropě: Špaček zářil a vévodí bodování. Ve Švýcarsku se dařilo i dalším Čechům@lausannehc
V čase předvánočním sbírali čeští krajánci body zejména ve Švýcarsku. Jiří Sekáč (30) dvěma góly pomohl Lausanne k nečekanému triumfu nad Bernem. Michael Špaček (25) rozhodl přestřelku Ambri-Piotty s Zugem, v pátek proti Curychu pak přidal čtyři asistence a bilancí 2+1 pomohl k výhře nad favoritem i Filip Chlapík (25). Po děsivé sérii 14 proher se vzchopilo Ajoie, ve kterém skončil na postu trenéra Filip Pešán (44), a vyhrálo v uplynulém týdnu oba zápasy.

Švýcarsko

Tři hrací dny čekaly hokejisty v National League po týdenní reprezentační pauze, ve které se konaly Švýcarské hokejové hry. Hned sedm bodů přidal do svých statistik Michael Špaček, který táhl ofenzivu Ambri-Piotty v úterý proti Zugu a v předvečer Štědrého dne proti Curychu.

S tabulkovým sousedem z Zugu se výhra nerodila snadno, Špaček dal z přesilovky druhý gól, ale týmu kolem Jana Kováře se podařilo skóre obrátit. Zápas dospěl za stavu 4:4 do prodloužení, ve kterém český kanonýr Špaček hosty dlouho netrápil a už ve druhé minutě propálil Leonarda Genoniho.

U štědrovečerní tabule pak Špaček mohl připít i na to, že s bilancí 11+26 vede produktivitu střelců celé ligy. Mohly za to jeho čtyři asistence z pátečního utkání, ve kterém Ambri-Piotta zaskočila třetí celek tabulky Curych. Skóre otevřela souhra Špačka s Isaccem Dottim, kterou zakončil Alex Formenton. Po první třetině byl stav vyrovnaný, pak už ale desátý celek tabulky úřadoval.

U další trefy Ambri-Piotty byl i Filip Chlapík, gólově se ale prosadil až ve třetí třetině, a to hned dvakrát. Během tří minut spolu se Špačkem a Intim Pestonim zvýšili na 5:1, švýcarský útočník pak přidal ještě poslední branku, kterou zpečetil cennou výhru 6:2.

Jedinou kaňkou na vydařeném týdnu týmu z jihu Švýcarska byla zdánlivě zbytečná ztráta bodů s beznadějně posledním Ajoie, které prohrálo předchozích 14 utkání. I ve čtvrtek zapsal Špaček asistenci, se spoluhráči se ale i při převaze nedokázali prosadit více než třikrát a prohráli 3:5.

Ajoie pak na výhru navázalo proti Lausanne triumfem 2:1 a zdá se, že vyhazov kouče Filipa Pešána týmu pomohl. I tak ale ztrácí na svého nejbližšího souseda v tabulce 11 bodů. A právě Lausanne, které má stále reálnou naději vyškrábat se na nesestupové pozice, může tato prohra hodně mrzet. Nenavázalo totiž na úterní úspěch s favorizovaným Bernem, který díky obratu a dvěma gólům Jiřího Sekáče ze druhé třetiny rozstřílelo 5:2.

Stále to z pohledu českých krajánků ve Švýcarsku není vše. Pátek nabídl také pikantní souboj týmů s českými kapitány Janem Kovářem a Romanem Červenkou. Ve vyrovnaném utkání se také oba bodově prosadili, Kovář srovnal pro Zug ve druhé třetině skóre na 2:2, jeho protějšek pak asistoval u gólu, který poslal Rapperswil zpět do těsného vedení.

Červenka mohl zápas i rozhodnout, jeho gól do prázdné brány ale rozhodčí neuznali a Zug 34 sekund před koncem znovu srovnal. Hokejisté Rapperswilu si nakonec přeci jen odvezli dva body za výhru 4:3, a to i díky proměněnému nájezdu svého kapitána. Zug tak po postupu do semifinále Ligy mistrů zažil další tragický ligový týden, ve kterém prohrál všechna tři utkání, a v tabulce je až devátý.

Tabulka švýcarské National League.
Tabulka švýcarské National League.Flashscore

Finsko

V Liize se v předvánočním čase odehrála jen tři utkání. V pondělí si Pelicans Lahti poradili s Tapparou Tampere 4:2, u gólů na 2:0 a vítězného na 3:2 asistoval český útočník Lukáš Jašek. Vítězství druhého týmu tabulky proti čtvrtému mohlo být ještě vyšší, Tappara totiž v hrůzostrašné první třetině nasbírala 14 trestných minut a darovala hostům jedno trestné střílení, které ale Joni Ikonen neproměnil.

V bráně podržel Pelicans Patrik Bartošák. Ten se na ledě objevil poprvé po zhruba měsíční odmlce 14. 12. při prohře 1:2 se Sportem. "Byl to pro mě těžký měsíc, nemohl jsem pořádně trénovat kvůli menšímu zranění. Den po reprezentační pauze jsem si na tréninku zranil ruku, pak jsem nemohl pořádně držet hokejku," řekl Bartošák pro klubový web před svým návratem. Proti Tappaře si připsal 17 úspěšných zásahů. 

Zatímco Marek Langhamer kryl záda české reprezentaci ve Švýcarsku, v Ilvesu Tampere se v bráně činil Jakub Málek. Dvacetiletý gólman dostává v klubu pravidelnou příležitost se ukázat, přesně jak si před sezonou přál, a vede si zdatně. V úterním zápase s KooKoo zapsal 24 zákroků a pomohl k dominantní výhře 5:1, díky které se třetí Ilves drží na stejných bodech jako jeho městský rival Tappara. Českých brankářů má naštěstí klub z Tampere dostatek, při Langhamerově absenci dostal v obou zápasech uplynulých dvou týdnů na střídačce příležitost osmnáctiletý Ondřej Bizoň, kterého si klub pěstuje v juniorce.

Tabulky Liigy.
Tabulky Liigy.Flashscore

Švédsko

SHL viděla jen dvě úterní utkání. Výborně si v prosinci vedlo Örebrö, tým od jezera Hjälmaren vyhrál páté utkání v řadě, když si ve 27. kole poradil 4:2 s Luleou. V tabulce vystoupal už na čtvrté místo a ztrácí jen dva body na třetí Frölundu. Z výhry se radoval i nováček v týmu Radek Mužík, kterého Örebrö na začátku prosince přetáhlo právě z Luley. Tam jednadvacetiletý útočník nedostával tolik času na ledě jako v minulém roce, jeho nové působiště naopak o posilu stálo. "V Radkovi získáváme intenzivního hráče, který přispěje dobrou energií a silným bojovným duchem," řekl generální manažer týmu Stefan Bengtzén.

Tabulka SHL.
Tabulka SHL.Flashscore

Německo

Jediným českým střelcem minulého týdne byl v DEL útočník Augsburgu Marcel Barinka. Ten v úterním utkání zvyšoval za Pantery ve druhé třetině na 2:0, nadějné vedení ale k potřebným třem bodům nevedlo. Žraloci z Kolína totiž předvedli působivý obrat a zvítězili 4:2. Augsburg zůstává na předposledním místě tabulky a bude muset pořádně zabrat, aby ho nečekal sestup do druhé ligy.

Tabulka DEL.
Tabulka DEL.Flashscore