Krajánci v Evropě: Langhamer nulou srovnal rekord, Stránského formace zničila Lugano

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Langhamer nulou srovnal rekord, Stránského formace zničila Lugano

Krajánci v Evropě: Langhamer nulou srovnal rekord, Stránského formace zničila Lugano
Krajánci v Evropě: Langhamer nulou srovnal rekord, Stránského formace zničila Lugano@ilveshockey
V uplynulém týdnu pokračoval na vlně úspěchu švýcarský Rapperswil, v jeho dresu bodovali Petr Čajka (22), Roman Červenka (37) i Michal Jordán (32). Hvězdou neděle se stal Matěj Stránský (29), který dvěma trefami a asistencí přispěl Davosu k porážce Lugana. Brankář Marek Langhamer (28) pomohl Ilvesu Tampere pátým čistým kontem v sezoně k výhře 2:0 na ledě JYP Jyväskylä. Ilves se i díky trojnásobnému zaváhání Pelikánů z Lahti posunul na třetí místo finské ligy.

Švýcarsko

Až dvanácté Lugano mělo v National League na programu tři utkání. Po úterní prohře 1:4 s Ambri-Piottou celek posílil český obránce Lukáš Klok, který se do Švýcarska přestěhoval ze švédského Rögle. A hned ho čekala zkouška ohněm – páteční duel s vedoucím Servette. Ten ale hokejisté z Ticina zvládli nečekaně dobře a po třech prohrách zvítězili 7:4. Hattrickem se blýskl Američan Mark Arcobello.

V neděli už ale Klokův nový tým fanoušky na domácím ledě nijak nepotěšil. A to i přes to, že soupeře výrazně přestřílel (38:23). Mohl za to zejména bezchybný brankář Sandro Aeschlimann, drtivou výhru Davosu zařídila elitní formace Matěj Stránský, Enzo Corvi a Andres Ambühl, která si rozdělila čtyři góly a pět asistencí.

Corvi se znovu ukázal jako nahrávač par excellence, když připravil první tři trefy Davosu a na kontě má v sezoně již 25 asistencí. Stránský je naopak nejproduktivnějším útočníkem klubu (18 gólů), proti Luganu otevřel skóre z přesilové hry a ve druhé třetině zvýšil na 3:0. Asistencí pak pomohl Corvimu dokonat dílo a výhru 4:0.

Ve Švýcarsku se nadále daří Rapperswilu, za který v týdnu bodovali všichni tři čeští krajánci. Při páteční přestřelce s Bernem zvyšoval na 5:3 Petr Čajka a vítěznou trefou se ve 46. minutě blýskl kapitán Roman Červenka. Bern předvedl silný finiš, na více než dva góly a konečnou prohru 5:6 to ale nestačilo.

Červenka znovu bodoval v sobotu proti Fribourgu, tentokrát asistoval u gólu na 3:0. Ještě před ním se bodově prosadil obránce Michal Jordán asistencí u druhé trefy. Lakers ale nadějné vedení neudrželi a třikrát inkasovali, z toho dvakrát z přesilovky soupeře. Výhru 4:3 si tak museli vydobýt až v nájezdech, v tabulce jsou s desetibodovým odstupem třetí.

Tabulka švýcarské ligy
Tabulka švýcarské ligyLivesport

Finsko

Zapomenout na nevydařený týden v Liize budou chtít Pelicans Lahti. Ve středečním utkání nevyužili v přímém souboji možnost předskočit v tabulce druhou Tapparu Tampere. Duel chudý na střely na bránu (16:14) rozhodl až v 50. minutě domácí Jori Lehtera, který jako jediný našel recept na Patrika Bartošáka.

Porážka ve vyrovnaném zápase by ale nemusela tolik mrzet. To výsledek 0:2 s až 12. Hämeenlinnou, se kterou Pelikáni prohráli poprvé od loňského února a poprvé po pěti utkáních, už ano. Další nepříjemnou ztrátu utrpěl tým v sobotu proti jedenáctému IFK Helsinki a potřetí v řadě u toho byl v bráně Bartošák.

V zápase si alespoň dvě asistence u prvního a třetího gólu na straně poražených připsal Lukáš Jašek. Pelicans utkání ztratili zejména kvůli faulům ze druhého dějství, které hokejisté Helsinek ztrestali třemi přesilovkovými góly v průběhu dvou minut. V tabulce se také propadli na čtvrté místo o dva body za Ilves Tampere, který má navíc dva zápasy k dobru.

Právě hráči Ilvesu měli týden volnější a odehráli pouze jeden duel. V sobotu si poradili s JYP Jyväskylä 2:0. Velkou měrou se na tom podílel i gólman Marek Langhamer, který zlikvidoval všech dvacet střel soupeře a do statistik si připsal už páté čisté konto v sezoně.

Český brankář vyrovnal klubový rekord vychytaných nul za jednu sezonu. Před ním to dokázali v sezonách 2000/01 Mika Pietilä a 2016/17 Antti Lehtonen. Pro srovnání v minulém ročníku Liigy, ve které skončil Ilves na třetím místě, zvládnul Langhamer odchytat pouze dva čisté zápasy.

Liigu vede nadále se 78 body Lukko Rauma. To si v týdnu poradilo s týmem KalPa a také SaiPa. Ani další asistence Tomáše Pavelky mu ale nepomohla v pátek proti Jukuritu, kterému Lukko podlehlo 3:5 a ztratilo z náskoku na Tapparu, která naopak drží sérii již šesti výher v řadě. Přihrávku na první gól Jukuritu zapsal jiný český krajánek Michal Kovařčík.

Tabulka finské ligy
Tabulka finské ligyLivesport

Švédsko

Brynäs po svátcích pořádně zabral a úspěšně se vzdaluje nesestupovým pozicím. Ba naopak, na dohled dvou bodů už má příčky, které zajišťují postup do osmifinále SHL. V minulém týdnu si hokejisté celku z Gävle vyšlápli na dva výše postavené týmy.

Při výhře 5:2 s Leksandem asistoval u druhé branky David Sklenička. Ten v přesilové hře zmátl soupeře jízdou na bránu, ale přihrávku poslal nečekaně za sebe, kde od modré umístil puk do sítě Hannes Björninen. Na jedenáctou příčku v tabulce pak Brynäs poskočil v sobotu, když zdolal 2:0 Örebrö a potvrdil, že se mu proti průběžně pátému týmu v letošní sezoně daří. Od září ho ve švédské lize porazil již potřetí.

Dva velké debakly prožila Timra a po shodných výsledcích 0:5 prohrála potřetí, respektive počtvrté v řadě. Ve čtvrtek nenašel tým s útočníkem Robinem Hanzlem v první formaci recept na Rögle, za které se dopředu znovu dral obránce Vojtěch Mozík. Ten se podílel na druhém a pátém gólu a své statistiky v sezoně vylepšil na 3+9. Dvěma trefami se v zeleno-oranžovém dresu blýskl kanonýr Rögle Adam Tambellini z Kanady.

A zatímco Timra úplně stejný propadák zažila i v sobotu se Skellefteou, Rögle zdolalo po samostatných nájezdech devátý Oskarshamn 5:4. O bod se v tabulce dostalo právě před Timru na šestou příčku, která slibuje přímý postup do čtvrtfinále play off.

Tabulka švédské ligy
Tabulka švédské ligyLivesport

Německo

V německé DEL se čeští krajánci předvedli především jako úspěšní asistenti. Kolínští Žraloci porazili v pátek v prodloužení 2:1 Mannheim, na první gól přihrál v šesté minutě Stanislav Dietz. Na dobrý výsledek navázali i v neděli, když zdolali Frankfurt 5:3.

Augsburg v pátek prohrál v nastaveném čase 3:4 s konkurenty ze dna tabulky Eisbären Berlín. Panteři neudrželi vedení 3:1, které svými přihrávkami zařídili i David Stieler a Marcel Barinka, ztratili třetí zápas v řadě a míří za sestupem. Další porážka navíc přišla v neděli proti dominantnímu Mnichovu, na jedinou trefu Augsburgu při prohře 1:6 nahrál znovu Stieler a alespoň vylepšil své statistiky na 4+10.

Tabulka německé ligy
Tabulka německé ligyLivesport