Krajánci v Evropě: Pětigólový Smejkal řádil ve Švédsku, Kantner už má v Kuopiu první trefu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Pětigólový Smejkal řádil ve Švédsku, Kantner už má v Kuopiu první trefu

Krajánci v Evropě: Pětigólový Smejkal řádil ve Švédsku, Kantner už má v Kuopiu první trefu
Krajánci v Evropě: Pětigólový Smejkal řádil ve Švédsku, Kantner už má v Kuopiu první trefu@SHLse
Útočník švédského Oskarshamnu Jiří Smejkal (26) si v uplynulém týdnu SHL připsal pět gólů a svému týmu pomohl k sedmi bodům a porážce silného Växjö. Bývalý hráč Mladé Boleslavi Matyáš Kantner (24) naskočil v barvách KalPa Kuopio do prvních dvou zápasů a hned v tom druhém se proti Jukuritu dokázal prosadit ukázkovou trefou z přesilovky.

Finsko

Nový přírůstek v Liize Matyáš Kantner se v uplynulém týdnu ukázal v dobrém světle. O jeho odchodu do KalPa Kuopio informovala Mladá Boleslav teprve ve středu, hned ve čtvrtek už útočník naskočil za svůj nový klub do prvního ze dvou duelů s Jukuritem Mikkeli.

Domácí zápas pojalo KalPa aktivněji a vypracovalo si náskok 3:0. Hostům se i díky trefě a asistenci Michala Kovařčíka povedlo srovnat, i tak ale celek z Kuopia zvítězil jasně 6:3 a do sobotní odvety mohl jít lépe naladěn. 

I druhé utkání dopadlo v prospěch KalPa a tentokrát na tom měl přímý podíl i Kantner, který vstřelil premiérovou branku ve svém prvním dospělém angažmá v zahraničí. Ve 24. minutě přijal v přesilové hře chytrou přihrávku kapitána Tuomase Kiiskinena, ukázkově zakončil a zvýšil na 3:1. KalPa nakonec zvítězilo 4:2 a v tabulce je po čtyřech výhrách v řadě páté. Český forvard má s Kuopiem má zatím podepsáno do konce sezony.

Kdo z Finska naopak po sezoně odejde, je brankář Pelicans Patrik Bartošák, který se vrátí do Česka, konkrétně do Hradce Králové. Celek z Lahti v posledních týdnech těžko hledá recept na úspěch a moc mu nefunguje ani jeden z brankářského dua Bartošák/Patrikainen. Pelikáni v úterý podruhé v krátkém sledu padli s Tapparou Tampere, Bartošák pochytal 26 z 31 střel, což vyústilo v debakl 0:5.

Druhá prohra 2:5 přišla ve středu se Sportem, tři body a triumf 3:1 si Pelicans připsali až v sobotním zápase s JYP Jyväskylä. Na úspěchu se podílel i Lukáš Jašek, který se prosadil už ve čtvrté minutě první třetiny. Pelicans jsou v tabulce čtvrtí a za "pouze" pětibodovou ztrátu na třetí příčku vděčí dvěma neúspěchům Tappary.

Ta totiž po porážce Pelikánů nezvládla tamperské derby s Ilvesem. V přímém duelu o druhé místo vyhrál Ilves 4:3 a ovládl již třetí ze čtyř střetnutí v této sezoně. Český brankář Marek Langhamer, který ve středu se SaiPa vychytal už sedmou (!) nulu v probíhajícím ročníku Liigy, proti Tappaře kryl 27 ze 30 střel.

Tappara týden zakončila prohrou 2:4 s Kärpätem, Ilves pro změnu padl s Ässätem. Mezi oběma městskými rivaly tak zůstal tříbodový rozdíl, vedoucí Lukko má na Ilves náskok dalších osmi bodů.

Aktuální tabulka Liigy (30.1. 2023)
Aktuální tabulka Liigy (30.1. 2023)Livesport

Švédsko

Tabulce produktivity SHL vládnou po minulém týdnu tři útočníci Oskarshamnu. Na třetí příčku za své kolegy se díky pěti gólům s bilancí (21+15) vyhoupl Jiří Smejkal. V úterý se činil proti HV71 a dal hned dvě branky, předposlední tým tabulky předvedl bojovný výkon a dovedl zápas až do nájezdů, ve kterých uspěl 4:3.

Zbylá dvě utkání už hokejisté Oskarshamnu zvládli na jedničku a mohou mít radost ze sedmé příčky v tabulce. Ve čtvrtek přišla výhra 5:1 s Örebrö a Smejkal svou troškou do mlýna přispěl v první třetině, kdy přijal zadovku od Camerona Brace a pak šikovně prokličkoval mezi obránci soupeře a bekhendem umístil puk za záda Jhonase Enrotha.

V sobotu si pak Oskarshamn vyšlápl na Växjö, které až do předminulého týdne vedlo tabulku. Na triumfu 6:1 se dalšími dvěma góly podílel Smejkal. První dal český útočník z přesilové hry, čtvrtý pak pro změnu v oslabení. Oskarshamn potvrdil, že se mu proti silnému soupeři daří, ze tří vzájemných střetnutí má sedm bodů za dvě výhry a jednu prohru po nájezdech.

Smejkalův tým ztrácí na šestou příčku, která zajišťuje přímý postup do čtvrtfinále play off, tři body. Aktuálně ji okupuje Timra, ta přidala v týdnu další dvě výhry proti Brynäsu a následně proti Linköpingu. Na výhře 6:2 měl hlavní zásluhu Robin Alvarez, který vstřelil hattrick. Na první a třetí gól Timry nahrál Robin Hanzl.

Tabulku SHL po 38. kole nově vede Skelleftea se 76 body, stejný počet jich má i Växjö.

Aktuální tabulka SHL (30.1. 2023)
Aktuální tabulka SHL (30.1. 2023)Livesport

Švýcarsko

Rapperswil měl v týdnu na programu jediný zápas, nedělní večerní duel s Luganem. Napínavé utkání, které bylo ještě po druhé třetině vyrovnané výsledkem 2:2, zvrátili Lakers ve svůj prospěch ve třetím dějství, ve kterém stihli dát tři góly.

Lugano doplatilo především na fauly a špatně sehraná oslabení. Čtyři z pěti tref totiž dostalo z přesilovky soupeře a dva jim nadělil sám kapitán Rapperswilu Roman Červenka. Tým, ve kterém hraje Lukáš Klok, o bod hájí před Ambri-Piottou postupovou příčku do play off, kterou si v týdnu vydobyl. Lakers vyhráli popáté v řadě a v tabulce National League jsou třetí, Červenka dál vévodí tabulce produktivity.

Aktuální tabulky švýcarské ligy (30.1. 2023)
Aktuální tabulky švýcarské ligy (30.1. 2023)Livesport

O bod čtvrtý je Curych, který zažil velmi dobrý, ale náročný týden se čtyřmi zápasy. Tři z nich vyhrál – pokaždé, když byl v bráně Šimon Hrubec. V pondělí si český gólman proti Zugu připsal 20 úspěšných zásahů a pomohl k výhře 3:2. Ve středu pochytal 26 střel Klotenu a Curych zvítězil 3:1. I venkovní odvetu favorit s Hrubcem zvládl a bral tři body za výsledek 4:3. Jediná prohra přišla trochu nečekaně v sobotu s předposledním Lausanne. V jeho dresu se znovu prosadil Jiří Sekáč.

Za zmínku určitě stojí také souboj sousedů v tabulce Fribourgu s Davosem. Lépe začali domácí, ve druhé třetině ale zaúřadoval nejlepší střelec Davosu Matěj Stránský a dvěma góly otočil na 2:1. Davos nakonec důležitý zápas zvládl 3:2 a po dvou výhrách a jedné prohře v uplynulém týdnu je v tabulce pátý. 

Německo

Na sestup do druhé ligy už se mohou pomalu chystat hokejisté Augsburgu i s Davidem Stielerem. Po dalším týdnu DEL ztrácejí na nesestupovou příčku Eisbären Berlín už 15 bodů. Z posledních devíti duelů vyhráli jediný, a to středeční setkání s Frankfurtem, ze kterého si odvezli výhru 5:3. První gól Augsburgu dal ve druhé třetině z přesilové hry Stieler.

Český krajánek nahrál i na první gól ve čtvrtek proti Düsseldorfu, Augsburg ale padl 4:5. Týden uzavřel nedělní prohrou 0:5 s Ingolstadtem. Tři výhry naopak zapsal Kolín nad Rýnem. Ten v úterý překvapivě otočil zápas s Iserlohnem, ve kterém prohrával už 0:3. Během šesti minut ve třetím dějství ale dokázal srovnat a obrat dokonal v nájezdech. U první branky Kolína asistoval i Stanislav Dietz.

Žraloci pak porazili 4:3 v prodloužení Eisbären a 2:1 Norimberk a v tabulce jsou šestí, což je poslední pozice zajišťující postup do čtvrtfinále. Po bodu za asistenci si v týdnu připsali i Vladimír Eminger a Dominik Uher v dresu Bremerhavenu, který v pátek dokázal urvat jedinou výhru týdne proti Iserlohnu.

Aktuální tabulka DEL ligy
Aktuální tabulka DEL ligyLivesport