Legendární Piquet má pořádný problém, rasisticky urážel Hamiltona. Ten se ohradil

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Legendární Piquet má pořádný problém, rasisticky urážel Hamiltona. Ten se ohradil

Aktualizováno
FIA odsoudila Piquetova slova.
FIA odsoudila Piquetova slova.Profimedia
Trojnásobný mistr světa formule 1 Nelson Piquet (69) čelí kritice za to, že vloni rasisticky urazil britského jezdce Lewise Hamiltona (37). Brazilec použil v listopadu při hodnocení dřívějšího incidentu z Velké ceny Británie mezi Hamiltonem a Maxem Verstappenem slangový výraz s rasistickým podtextem. Na veřejnost se jeho slova dostala až nyní a vedení šampionátu i Mezinárodní automobilová federace FIA už výrok odsoudily.

Pilot Mercedesu a sedminásobný světový šampion Hamilton vyhrál domácí závod v červenci poté, co hned v prvním kole kolidoval po tvrdém souboji s Verstappenem. Zatímco nizozemský jezdec Red Bullu tehdy skončil v bariéře, Brit si dojel pro důležitý triumf, díky němuž výrazně snížil rivalův náskok v čele MS.

"Ten n… tam poslal auto a nenechal tam (druhému jezdci) prostor," řekl Piquet ve videu portálu Estadao. Bylo podle něj štěstí, že na kolizi doplatil jen Verstappen.

Hamilton se proti Piquetovým výrokům ohradil. "Soustřeďme se na změnu myšlení," napsal nejprve v portugalštině na twitteru. Později v rodném jazyce reakci rozšířil. "Je to více než jen jazyk. Tohle archaické myšlení se musí změnit a nemá v našem sportu místo. Tyhle věci mě obklopovaly celý život. Bylo dost času na učení. Nastal čas jednat," doplnil Hamilton.

S pohoršením zareagovalo také vedení F1. "Diskriminační nebo rasistický jazyk je nepřijatelný v jakékoli formě a nemá ve společnosti místo. Lewis je mimořádný ambasador našeho sportu a zaslouží si respekt. Jeho vytrvalá snaha o rozmanitost a inkluzi představuje lekci pro mnohé a něco, k čemu jsme se v F1 zavázali," uvedli představitelé F1 v prohlášení.

Piquetova slova odsoudily i Hamiltonův tým Mercedes a FIA. "Vyjadřujeme naši solidaritu s Lewisem Hamiltonem," uvedla Mezinárodní automobilová federace.