Legionáři: Vítězné góly, premiéry v nových klubech i dvě žluté během tří minut

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Legionáři: Vítězné góly, premiéry v nových klubech i dvě žluté během tří minut
Antonín Barák se v novém angažmá předvedl solidně.
Antonín Barák se v novém angažmá předvedl solidně.Profimedia
Tomáš Pekhart (33) o sobě dal poprvé výrazně vědět v Gaziantepu, kam přišel v půlce srpna po konci angažmá v Legii. Antalyasporu dal při výhře 5:2 vítězný gól, přidal asistenci a turecký celek, za který hraje i Matěj Hanousek (29), je po čtyřech kolech první. Rozhodující branku zaznamenal v Indonésii i Michael Krmenčík (29), Martin Frýdek (30) na sebe ve Švýcarsku upozornil bleskovým “vyžlucením”. V Itálii a v Portugalsku byly k vidění dvě české premiéry.

Anglie

West Ham sice na hřišti Aston Villy nepředvedl bůhvíjaký výkon, nicméně díky tečované střele Pabla Fornalse vydoloval vítězství 1:0. Připsal si nejen premiérové body do tabulky, ale i vůbec první gól v sezoně Premier League. Tomáš Souček (27) byl opět “procesorem” ve středu zálohy “Kladivářů”, ač tentokrát se k ohrožení soupeřovy brány nedostal.

Vladimír Coufal (30) vykurýroval šrámy, které utržil v minulém kole proti Brightonu (0:2), přesto začal jen na střídačce. Ale už ve 23. minutě šel do hry místo zraněného Benjamina Johnsona. Na pravé straně obrany podal spolehlivý výkon, soustředil se převážně na bránění.

Tabulka anglické 1. ligy

Německo

Leverkusen po tragickém vstupu do sezony konečně zabral a odvezl si přesvědčivou výhru 3:0 z Mohuči. Patrik Schick (26) opět nastoupil v základu a sehrál důležitou roli při druhém gólu. Hlavou sklepl míč do běhu Moussovi Diabymu a nastartoval tak brejk, který zakončil střelou do odkryté brány Jeremie Frimpong.

V 76. minutě se Schick dostal k nebezpečné střele, tu ale zlikvidoval gólman Robin Zentner. Víc toho český útočník nestihl, v 83. odešel na střídačku, na níž celý zápas odseděl Adam Hložek (20). Bayer v závěru neinkasoval, přestože dohrával bez vyloučených Piera Hincapieho a Mitchela Bakkera.

Alex Král (24) byl stejně jako v minulém kole, kdy Schalke remizovalo ve Wolfsburgu, v základní sestavě. Tentokrát však tým z Gelsenkirchenu schytal příděl 1:6 od Unionu Berlín. Domácí byli zejména v úvodu nebezpeční, ale šance zahazovali a prosadili se jen z penalty. Český záložník vydržel na hřišti do 61. minuty, v úplném závěru přidali hosté poslední dva góly.

Pavel Kadeřábek (30) začal proti Augsburgu stejně jako v předchozích dvou kolech na lavičce, na hřiště šel v 62. minutě, když Hoffenheim vedl 1:0. V závěru poslal do vápna nebezpečný centr, ale další gól už v zápase nepadl. TSG tak vyhrál třetí utkání v řadě a posunul se na čtvrté místo Bundesligy.

Brémy s Jiřím Pavlenkou (30) v bráně přivítaly Frankfurt a s účastníkem Ligy mistrů předvedly fantastické představení. Prohrávaly 0:1, záhy skóre otočily, ale ještě na konci první půle to bylo 3:2 pro hosty.

Ti nakonec zvítězili 4:3 a připravili Werderu první porážku po návratu do bundesligy. Pavlenka to měl při gólech složité. Při prvním měl zakrytý výhled, při druhém si na míč sáhl. Na zbylé dva neměl nárok, naopak dalším minimálně dvěma skvělými zákroky zabránil.

Nehráli: Tomáš Koubek (29), Augsburg, Vladimír Darida (32), Hertha

Tabulka německé 1. ligy

Itálie

Jen dva dny poté, co s ní podepsal smlouvu o hostování do konce sezony, vyběhl Antonín Barák (27) v dresu Fiorentiny k ligovému zápasu. A rovnou na horké půdě Neapole. Na hřišti při bezgólové remíze vydržel až do úplného závěru a v 63. minutě se ocitl ve velké šanci.

Levačkou poslal míč kousek vedle pravé tyče, ovšem je otázka, zda by případný gól platil. Ve chvíli, kdy Barák přebíral přihrávku, totiž stál na hraně ofsajdu, možná lehce za ní. I tak to byl z jeho strany slibný úvod v novém angažmá.

Nehráli: David Zima (21), FC Turín, Daniel Samek (18), Lecce

Pozn: Zima je zraněný.

Tabulka italské 1. ligy

Portugalsko

Matouš Trmal (23) má za sebou první start v dresu Maritima, kam odešel v létě na hostování z Guimaraese. Celek, který v minulé sezoně skončil v portugalské lize na 10. místě, zažívá mizerný vstup do nového ročníku. Po třech kolech byl bez bodu poslední a s hrozivým skóre 2:12.

I proto kouč Vasco Seabra v zápase proti Portimonense poprvé vsadil na někdejšího gólmana Slovácka. Šlo na něj šest střel, pustil jedinou, na konci prvního poločasu ho překonal Welinton Junior. I tak z toho pro Madeiřany byla další prohra, byť tentokrát jen 0:1.

Nehrál: Lukáš Horníček (20), Braga

Tabulka 1. portugalské ligy

Nizozemsko

Michal Sadílek (23) a Václav Černý (24) museli ve čtvrtek vstřebat vyřazení z play off Evropské konferenční ligy, v němž jejich Twente vypadlo s Fiorentinou po venkovní porážce 1:2 a domácí bezgólové plichtě. Chuť si mohli spravit proti Volendamu, jenže týmu z Enschede se venkovní zápas nepovedl.

Byť soupeře přestřílel 20:11, gól nedal a prohrál. Sadílek odehrál celý zápas a prezentoval se mimo jiné jedním nebezpečným průnikem do vápna, jeho kolega naskočil z lavičky 20 minut před koncem a vyslal střelu zpoza vápna, která ale minula levou tyč.

Nehrál: Tomáš Hájek (30), Vitesse

Tabulka nizozemské 1. ligy

Turecko

Ve svém třetím utkání za Gaziantep dostal Tomáš Pekhart (33) větší prostor, když nastoupil od začátku druhého poločasu za stavu 2:1 pro hostující Antalyaspor. V 58. minutě dal skluzem z malého vápna na 3:2, gól se ukázal jako vítězný. Poté přidal ještě asistenci, domácí vyhráli 5:2 a poskočili do čela neúplně tabulky.

Pekhartův spoluhráč a host ze Sparty Matěj Hanousek (29) je zatím stálicí v sestavě. Ani v pátečním zápase 4. kola nechyběl v základu a opět odehrál 90 minut. Gaziantep, který v minulé sezoně skončil až na 15. místě, je příjemným překvapením sezony. V příštím kole jej ale čeká těžká zkouška, hraje na stadionu Galatasaraye.

Nehrál: Tomáš Břečka (28), Kasimpasa

Pozn.: Fenerbahce, za které hraje Filip Novák (32), dohrává 4. kolo v Konyasporu v pondělí.

Tabulka turecké 1. ligy

Polsko

Tomáš Přikryl (30) patří k nejvytíženějším hráčům Jagiellonie, v sezoně dosud nechyběl ani minutu. Tradičně nastupuje na pravém kraji zálohy, ale v páteční předehrávce 7. kola na hřišti Górniku Zabrze hrál zleva. Stejně jako v předchozích šesti zápasech se neprosadil.

Bez gólu i asistence je i jeho spoluhráč Martin Pospíšil (31), jehož zápasová minutáž zvolna klesá. V prvních třech kolech odkopal vždy celý zápas, v dalších třech naskakoval do hry v průběhu druhé půle. A proti Górniku, s nímž Jagiellonia remizovala 1:1, zůstal jen na lavičce.

Marek Hanousek (31) vyléčil zranění, které ho odstavilo z předchozích dvou zápasů, a naskočil do druhé půle duelu Widzewu s Plockem. Domácí poté zvýšili na 2:0, soupeř v závěru jen korigoval a český záložník vyfasoval žlutou kartu. Tým z Lodže, za nějž Hanousek hraje od loňského února, vyhrál podruhé v řadě.

Cracovia, mohla jít v případě vítězství nad Wartou na třetí místo tabulky, ale nestalo se. Zle se jí nevydařil závěr, když inkasovala v 87. a 95. minutě a prohrála 0:2. Celý zápas za krakovský celek odehrál na pravé straně tříčlenné obrany někdejší slávista Jakub Jugas (30), který v nastavení dostal žlutou kartu.

Petr Schwarz (30) se v dresu Slasku objevil ve všech sedmi dosavadních kolech polské ligy, v nichž zaznamenal gól a asistenci. V neděli odehrál celý zápas, jeho tým však padl 1:4 s Rakówem, jehož barvy odchovanec hradeckého fotbalu hájil v letech 2018 až 2021.

Nehráli: David Jablonský (30), Cracovia, Martin Doležal (32), Zaglebie, Tomáš Petrášek (30), Raków

Pozn.: Petrášek je zraněný.

Tabulka polské 1. ligy

Švýcarsko

Lucern porazil Sion 2:0 a u druhé výhry v sezoně byl i Martin Frýdek (30). Přesněji řečeno u ní byl necelý první poločas. V rozmezí 39. a 42. minuty, kdy už domácí vedli o dva góly, totiž dostal dvě žluté karty a šel do sprch. Přestože v závěru utkání byli vyloučeni ještě jeho spoluhráči Mohamed Drager a Pascal Schurpf, skóre už setrvalo.

Tabulka švýcarské 1. ligy

Indonésie

Persija Jakarta těží z výkonů Michaela Krmenčíka (29) a Ondřeje Kúdely (35). Oba někdejší slávisté figurovali v zápase s Aremou v základní sestavě a prvně jmenovaný v poslední minutě prvního poločasu rozhodl jediným gólem utkání. V 77. minutě střídal, Kúdela vydržel na hřišti až do konce.

Tabulka indonéské 1. ligy