Japonsko – Chorvatsko 1:2. Penalty zvládli lépe Vatreni a slaví postup do čtvrtfinále

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Japonsko – Chorvatsko 1:2. Penalty zvládli lépe Vatreni a slaví postup do čtvrtfinále
Aktualizováno
Japonsko – Chorvatsko 1:2. Penalty zvládli lépe Vatreni a slaví postup do čtvrtfinále
Japonsko – Chorvatsko 1:2. Penalty zvládli lépe Vatreni a slaví postup do čtvrtfinále
Opta by Stats Perform / AFP
Chorvatsko zvládlo duel s nebezpečným Japonskem a v osmifinále mistrovství světa zvítězilo 2:1 po penaltách. Modří samurajové na turnaji premiérově skórovali už v první půli, když se prosadil Daizen Maeda (25). Obhájci stříbra však po změně stran srovnali a obrat dokonali v rozstřelu zejména zásluhou tří úspěšných zákroků Dominika Livakoviče (27). Reprezentanti země vycházejícího slunce se tak ani při sedmé účasti na mundialu nepodívají mezi nejlepších osm celků. Naopak Chorvaté úspěšně zvládli již třetí utkání v řadě na světových šampionátech, které dospělo do penalt, a nadále tak živí sen o trofeji.

Japonsko se nečekaným tříbodovým ziskem proti Španělsku stalo teprve třetím týmem v historii, jenž na jednom šampionátu vyhrál dva zápasy, v nichž po poločase prohrával. Na všech dosavadních brankách Japonců se navíc podíleli hráči, kteří do utkání naskočili až z lavičky. Modří samurajové nakonec těžkou skupinu ovládli. To favorizovaní Chorvaté stále hledali střeleckou pohodu, když hned ve dvou ze tří případů vyšli gólově naprázdno.

Sestřih utkání Japonsko - Chorvatsko.
Livesport CZ

Hned v úvodu utkání si vypracoval velkou příležitost tým ze země vycházejícího slunce. Na přesný centr ze strany si nejlépe naskočil Šogo Taniguči a jen těsně minul tyč. O chvíli později poprvé zahrozili kostkovaní. Ivan Perišič se po nedůrazném zákroku Takehira Tomijasua řítil ze strany sám k bráně. S jeho ranou z bezprostřední blízkosti si však gólman Šujči Gonda poradil. Před koncem první půle se po povedené kombinaci objevil v šestnáctce nikým nebráněný Daiči Kamada, jehož střela přeletěla prostor mezi třemi tyčemi. Z další šance se už Samurajové mohli radovat. Po nebezpečném pasu do pokutového území se míč odrazil k volnému Maedovi, jenž rozvlnil síť.

Statistiky utkání Japonsko - Chorvatsko.
Opta by Stats Perform

Ve druhém poločase se Chorvatům podařilo vyrovnat. Po parádním centru Dejana Lovrena si míč našel Perišič, který razantní hlavičkou na zadní tyč nedal Gondovi šanci. Vatreni po změně stran nadále hýřili aktivitou, díky čemuž málem otočili skóre. Prudký volej Luky Modriče zpoza šestnáctky na poslední chvíli vytáhl japonský brankář. V 77. minutě se po rychlé akci do míče tvrdě opřel Perišič, jeho projektil však mířil těsně vedle. S blížícím se koncem základní hrací doby už oba týmy spíše vyčkávaly na prodloužení.

Právě v nastaveném čase zvolily oba celky opatrnější taktiku, aby neinkasovaly. Před koncem první části prodloužení pokračoval Kaoru Mitoma s míčem neohroženě tak dlouho, až se odhodlal ke střele z hranice pokutového území. Po ráně japonského záložníka se ale předvedl brankář Livakovič. Ve druhé části nastaveného času se diváci vyložené příležitosti nedočkali, a tak následovaly pokutové kopy. Po třech neúspěšných pokusech Japonců proměnil poslední penaltu Mario Pašalič.

Livesport hráč utkání: Dominik Livakovič (Chorvatsko)

Přehled zápasu Japonsko - Chorvatsko 1:2