Japonsko – Kostarika 0:1. Ticos se oklepali z výprasku, naděje na postup vystřelil Fuller

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Japonsko – Kostarika 0:1. Ticos se oklepali z výprasku, naděje na postup vystřelil Fuller
Aktualizováno
Japonsko – Kostarika 0:1. Ticos se oklepali z výprasku, naděje na postup vystřelil Fuller
Japonsko – Kostarika 0:1. Ticos se oklepali z výprasku, naděje na postup vystřelil FullerLivesport
Fotbalisté Kostariky napravili dojem z úvodního střetnutí ve skupině E a po vítězství 1:0 nad Japonskem se udrželi ve hře o postup do osmifinále mistrovství světa. Dlouho to vypadalo, že opatrný zápas skončí bez gólu, ale v 81. minutě rozhodl o překvapivém výsledku Keysher Fuller z vůbec prvního střeleckého pokusu svého týmu na turnaji. Gólman Keylor Navas vychytal při 10. startu na světovém šampionátu čtvrté čisté konto, a spravil si tak chuť po duelu se Španělskem, proti kterému inkasoval sedm gólů ze stejného počtu střel.

Nedělní program odstartoval soubojem jednoho z největších překvapení dosavadního průběhu turnaje a toho možná nejvýraznějšího zklamání. Zatímco Japonci úctyhodným obratem ze druhé půle šokovali Německo, Kostaričané totálně vyhořeli proti Španělům. Při sedmigólovém debaklu nejenže v celém utkání netrefili bránu, ale dokonce ani jednou nevystřelili jejím směrem.

Sestřih zápasu Japonsko – Kostarika
Livesport CZ

Svěřenci trenéra Luise Fernanda Suáreze se svého prvního střeleckého pokusu na šampionátu dočkali ve čtvrté minutě zásluhou Gersona Torrese, jenže jeho nevýrazné zakončení zablokoval jeden z obránců, a brankář Shuichi Gonda tak zůstal bez zákroku. Úvod zápasu byl z obou stran velmi opatrný a šancí bylo jako šafránu. Ve 35. minutě to pohotovou ranou šajtlí zkoušel Joel Campbell, ale mířil příliš vysoko. První půle skončila bez jediné střely na branku.

Už po pár vteřinách druhého dějství ovšem pozornost Navase prověřil jedovatou pumelicí Hidemasa Morita, zkušený gólman však vytáhl parádní zákrok a nepřipustil změnu skóre. V 63. minutě měli Japonci možnost zahrávat přímý kop z nadějné pozice, jenže Yuki Soma prostor mezi třemi tyčemi netrefil a balon poslal nad břevno.

Statistiky zápasu Japonsko – Kostarika 0:1
Statistiky zápasu Japonsko – Kostarika 0:1Opta by Stats Perform

Dlouho se zdálo, že duel skončí bezbrankovou remízou. V 81. minutě se však k míči na hranici pokutového území dostal Fuller a technickým zakončením překonal Gondu, který si na balon sice sáhl, ale v cestě za brankovou čáru mu zabránit nedokázal. Modří samurajové svou největší šanci na vyrovnání promarnili dvě minuty před koncem základní hrací doby, kdy Daichiho Kamadu reflexivním zákrokem nohou vychytal skvělý Navas.

Japonsko tak překvapivě nezískalo ani bod a jeho šance na postup se dramaticky snížily. V závěrečném skupinovém klání vyzve 1. prosince Španělsko, Kostarika bude tentýž den hrát s Německem.

Livesport hráč utkání: Keysher Fuller (Kostarika)

Přehled zápasu Japonsko – Kostarika 0:1